Avusturya’da enflasyon mart ayında yüzde 4,1 oldu

Avusturya’da enflasyon önceki ayda yüzde 4,1 seviyesindeydi. Restoran ve otel sektörü enflasyonun en yüksek olduğu alan oldu.

Avusturya’da enflasyon mart ayında yüzde 4,1 oldu

Mart ayında fiyatlar yıllık yüzde 4,1 arttı. İstatistik Avusturya Kurumu’na göre, bir önceki Şubat ayıyla karşılaştırıldığında ortalama fiyat seviyesi yüzde 0,5 arttı. Buna göre gıda ve yiyecek-içecek fiyatlarında yakın zamana göre daha düşük bir artış yaşanırken, elektrik ve akaryakıt fiyatları enflasyonu yeniden bir miktar yukarı çekiyor. Konut, restoran ve otellere yapılan harcamalar olmasaydı enflasyon yüzde 2,3 olacaktı.

Almanya’da düşük enflasyon

Karşılaştırma için: Euro bölgesinde enflasyon önceki ayda yüzde 2,4 seviyesindeydi. Almanya’da bu oran yüzde 2,2’ye ulaşırken, İtalya’da tüketici fiyatlarında yalnızca yüzde 1,2’lik bir artış yaşandı. Artışın dünya çapında rekor olan yüzde 280’in üzerinde olduğu Arjantin’de ise durum tamamen farklı. Mart ayında yüzde 3,5’i ABD’de, yüzde 3,2’si Büyük Britanya’da ve yüzde 68,5’i Türkiye’de görüldü. Avusturya’da AB düzeyinde uyumlaştırılmış enflasyon oranı yüzde 4,1 oldu.

Avusturya’da konut, su ve enerji fiyatları Mart ayında yıllık ortalama yüzde 4,2 oranında artarken, gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artış yüzde 3,4 oldu. Yeni araçlar yüzde 3,4 oranında pahalılaşırken, ikinci el araçlar yüzde 6,7 oranında ucuzladı. Bir önceki Şubat 2024 ayına kıyasla fiyattaki ana etken, daha pahalı giyim ürünleriydi (artı yüzde 10,8). İstatistikçilere göre bunun temel nedeni, neredeyse tüm kış indirimlerinin yerini alan mevcut ilkbahar ve yaz koleksiyonlarına geçiş oldu.

Artı mikro alışveriş sepetinde

Günlük alışverişleri yansıtan ve ağırlıklı olarak gıdanın yanı sıra günlük gazete veya kafelerde kahvenin de yer aldığı mikro alışveriş sepetinin fiyat düzeyi Mart ayında yıllık yüzde 4,9 arttı. Haftalık alışverişi temsil eden, gıda ve hizmetlerin yanı sıra akaryakıtın da yer aldığı mini alışveriş sepetinin fiyat düzeyi yüzde 5,0 arttı.

Enflasyonun en önemli etkeni

Bir restoran veya oteli ziyaret etmek yüzde sekizlik bir artışla hâlâ pahalı; istatistikçilere göre yıl boyunca enflasyonun en önemli etkeni fiyatlar oldu. Gıda ve alkolsüz içeceklere yönelik perakende harcamalar ise ortalama yüzde 3,4 arttı. Etin maliyeti yüzde 4,1, ekmek ve tahıl ürünleri yüzde 3,6, şeker, reçel, bal, çikolata ve şekerlemeler ise yüzde 8,3 arttı. Meyve ve sebze harcamaları yalnızca yüzde 0,9 arttı. Süt, peynir ve yumurta fiyatları yüzde 2,7 oranında düşerken, alkolsüz içeceklerin fiyatları yüzde 6,8 daha fazla oldu.

Enerji sektöründe ise Şubat ayında yüzde 3,4 oranında düşen elektrik fiyatlarındaki artış, yıllık yüzde 3,5 oranında arttı. Diğer şeylerin yanı sıra, elektrik fiyatı freninin burada sönümleyici bir etkisi oldu. Bölgesel ısıtma fiyatları keskin bir şekilde düşmeye devam etti (Mart eksi yüzde 16,3). Katı yakıt fiyatları Mart ayında yüzde 16,1 oranında düştü. Kiralar ise yüzde 8,4, bakım maliyetleri ise yüzde 4,7 arttı. Eğlence ve kültür enflasyonu ortalama yüzde 5,0 ile Şubat ayındakiyle aynı kaldı. Paket tatil fiyatları geçen yıla göre önemli ölçüde arttı (yüzde 12,9). Akaryakıt fiyatları yüzde 2,3 oranında arttı.

Benzin fiyatları önemli ölçüde arttı

Sendikaya bağlı Momentum Enstitüsü’nün bugün hesapladığı gibi, Avrupa Birliği’ndeki başka hiçbir ülkede gaz fiyatları Avusturya’daki kadar keskin bir şekilde artmadı. Eurostat rakamlarına göre, AB ortalama fiyatları Ocak 2021’den bu yana yüzde 65 oranında artarken, Avusturya’da gaz fiyatının yüzde 201 artışla üç katına çıktığı belirtildi. Momentum uzmanı Leonard Jüngling, “Bu artık hükümetin gaz fiyatlarına hiçbir şekilde müdahale etmediği gerçeğinin hesaplanmasıdır” dedi.

Çalışma Odası’ndan eleştiri

Maliye Bakanı Magnus Brunner (ÖVP) bugün Avusturya İstatistik Kurumu rakamlarıyla ilgili şunları söyledi: “Enflasyon zaten Kasım 2021 seviyesinin altında. Bu da enflasyonun sürekli düştüğü anlamına geliyor.” AK Wien başkanı Tobias Schweitzer buna karşı çıktı: “Hükümet fiyat artışını durdurmak için çok az şey yapıyor.”| ©DerVirgül

Yayınlama: 17.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.