Gıda zirvesi süpermarket fiyatlarını inceliyor

Önümüzdeki hafta Sosyal İşler Bakanlığı’nda sektör temsilcilerinin katılacağı bir gıda zirvesi düzenlenecek. Zirvede süpermarket fiyatlarındaki keskin artış ele alınacak.

Gıda zirvesi süpermarket fiyatlarını inceliyor

Sosyal İşler Bakanı Johannes Rauch [Yeşiller] tarafından duyurulan sektör temsilcileriyle gıda zirvesi pazartesi günü saat 08.30’dan itibaren Sosyal İşler Bakanlığında gerçekleştirilecek. Ardından saat 10.40’ta açıklamalar yapılması planlanıyor. Şansölye Yardımcısı Kogler [Yeşiller] ve Tarım Bakanı Norbert Totschnig [ÖVP] de hazır bulunacak. Gıda ticareti temsilcileri ve diğer uzmanlar da davet edilmiştir.

Gıda zirvesinde süpermarket fiyatlarındaki artışa yanıt aranacak

Kogler, Rauch ve Totschnig fiyat artışlarının nedenlerini tartışmak ve olası çözümler bulmak istiyor. Rauch geçtiğimiz haftalarda birkaç kez gıda fiyatlarındaki enflasyonun ortalamanın üzerinde olduğu eleştirisinde bulunmuştu. Mart ayındaki genel enflasyon yüzde 9.2 idi. Ancak gıda için bu oran yüzde 14.5 olmuştu. Sosyal İşler Bakanı ayrıca Avusturya’daki fiyatların Almanya’dakinden önemli ölçüde daha yüksek olduğunu söyledi.

Sektör temsilcileri süpermarket fiyatlarında diğer ülkelere kıyasla farklılıklara işaret ediyor

Perakendeciler için Almanya ve Avusturya’daki gıda fiyatları sadece sınırlı ölçüde karşılaştırılabilir. Ticaret temsilcileri farklı KDV oranlarına, farklı işçilik maliyetlerine, daha yüksek nakliye maliyetlerine, Avusturya’da daha bölgesel ve organik gıdalara ve küçük yapılı bir tarıma dikkat çekti. Uluslararası markalı şirketler de daha az hacimli bir pazar olan Avusturya’da Almanya’ya kıyasla daha yüksek maliyet fiyatları talep edecektir. Çiftçi temsilcileri ayrıca AB karşılaştırmasında Avusturya’da 100.000 kişi başına düşen süpermarket sayısının en yüksek olduğuna dikkat çekti.

Birlik, süpermarketlerin gelecekte alış ve satış fiyatlarını bakkalların karlarını kontrol eden bir gözlemevine bildirmelerini istiyor. ÖGB’den Helene Schuberth “ZiB 1” programında “O zaman fiyatları haksız yere yükseltmemeye dikkat edecekler” dedi. Avusturya Ekonomik Araştırma Enstitüsü’nden [Wifo] ekonomist Josef Baumgartner ise bu verilere şüpheyle yaklaşıyor. Çünkü bunlar üreticilerin ve gıda perakende zincirlerinin ticari sırları ve “bu verileri gönüllü olarak vermeyeceklerdir” diyor.

VKI uzmanı Walter Hager fiyat karşılaştırma uygulamalarına yönelik talepler olduğunu, ancak bunun için fiyatların kamuya açık olması ve bir veri tabanında bulunması gerektiğini bildirdi. Baumgartner gıda ticaretinde fiyat şeffaflığının fiyatlarda düşüşe yol açacağına inanıyor. Ancak Avusturya Federal Ekonomi Odası [WKÖ] Federal Ticaret Bölümü Başkanı Rainer Trefelik’e göre bu, ticaret için “çılgınca bir bürokratik çaba” olacaktır.

Avusturya’da az sayıda süpermarket zinciri pazarı bölüşüyor

Son 30 yılda Avusturya’da süpermarket zincirlerinde güçlü bir yoğunlaşma olmuştur. Buna Konsum [1995] ve Zielpunkt’ın [2015] iflasları ile Meinl ve PAM-PAM süpermarketlerinin satışı [1999] neden olmuştur.

Pazar araştırmacısı RegioData’ya göre, en büyük üç gıda perakendecisi olan Spar, Rewe ve Hofer, son zamanlarda birlikte toplam pazarın yaklaşık yüzde 84’ünü ele geçirdi. Lidl ve M-Preis gibi 4 ve 5 numaralar da dahil edildiğinde, market ticareti yüzde 95’lik bir yoğunlaşma derecesine sahiptir. Regioplan’a göre, “pazarın geri kalan katılımcıları için çok az manevra alanı” var.

Federal Rekabet Kurumu Avusturya’daki süpermarketleri soruşturuyor

Sektör halihazırda rekabet gözlemcileri tarafından artan bir inceleme altında. Federal Rekabet Kurumu [BWB] Ekim 2022’de gıda sektöründe bir sektör soruşturması başlattı. Mart ayı ortasında, Avusturya’nın en büyük dört gıda perakendecisinin 1.500 tedarikçisine çevrimiçi bir anket gönderildi. Ayrıca, FCA gıda perakendecilerine iş verilerine ilişkin bilgi talepleri gönderdi. Gıda perakendeciliğine ek olarak, rekabet gözlemcileri gıda işlemenin yukarı akış aşamasını da araştırıyor. FCA’ya göre, gıda sektörüne yönelik soruşturmanın 2023 sonbaharına kadar sürmesi bekleniyor. | ©DerVirgül

 

Yayınlama: 05.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.