Türkiye Maliye Bakanı | “Avusturya’da Türkiye’nin küresel belirleyici durumunu vurguladık”

103. Salzburg Festivali kapsamında düzenlenen uluslararası iş konferansına katılan Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Simsek, bölge ve uluslararası konjonktürdeki gelişmeler, Türkiye’nin stratejik öneminin belirleyici olduğunu vurguladığını belirtti.

Türkiye Maliye Bakanı | “Avusturya’da Türkiye’nin küresel belirleyici durumunu vurguladık”

Türkiye Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Salzburg’da kurduğu temasları, [eski adıyla Twitter] X adresinden bir mesaj yayınlayarak kamuoyuyla paylaştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek “Türkiye’nin küresel ve bölgesel politikalar bakımından belirleyici konumunu ve Avrupa Birliği ile ilişkilerin geliştirilerek derinleştirilmesinin önemini vurguladık.” ifadelerini kullandı.

Bakan Mehmet Şimşek, Avusturya’nın Salzburg kentinde yapılan zirveye katılarak bir konuşma yaparak, sonra ikili temaslarda bulundu.

X resmi sayfasından yaptığı açılamada; “Avrupa’nın Geleceği, Zorluklarla Yüzleşme ve Geleceği Şekillendirme” temalı Salzburg Zirvesindeyiz.

Zirvenin küresel politika oturumunda panelist olarak; Türkiye’nin küresel ve bölgesel politikalar bakımından belirleyici konumunu ve Avrupa Birliği ile ilişkilerin geliştirilerek derinleştirilmesinin önemini vurguladık.

Zirvenin marjında Moldova Cumhurbaşkanı Sn. Maia Sandu, AB Bütçe ve Yönetimden sorumlu Komiseri Sn. Johannes Hahn, Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Sn. Borge Brende ile verimli ikili görüşmeler gerçekleştirdik.” İfadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek diğer bir paylaşımda ise; “Salzburg Zirvesinin ikinci gününde finans paneline katıldık.

İkili görüşmelerimize bugün, AB Ekonomiden Sorumlu Komiseri Paolo Gentiloni, Avusturya AB ve Anayasa Bakanı Karoline Edtstadler, Avrupa Parlementosu Birinci Başkan Yardımcısı Dr. Othmar Karas ve Fransa’nın Ukrayna özel temsilcisi Pierre Heilbronn ile devam ettik.” diye yazdı.

Şimşek Panelde Konuştu

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, 103. Salzburg Festivali kapsamında düzenlenen “Yarının Avrupası: Sınamalarla Yüzleşmek ve Geleceği Şekillendirmek” başlıklı panelde konuştu.

Neue Zürcher Zeitung muhabiri Ivo Mijnssen’in moderatörlüğünde düzenlenen panele, Singapur Devlet Bakanı Sinn Ann, Dünya Ekonomi Forumu (WEF) Başkanı Borge Brende, Fransa Cumhurbaşkanı’nın Ukrayna’ya Yönelik Yardımlar ve Yeniden İnşadan Sorumlu Özel Temsilcisi Pierre Heilbronn katıldı.

Bakan Şimşek, Türkiye’nin geleneksel enerji sahaları ve yeşil enerji açısından önemli bir coğrafyada yer aldığına dikkati çekerek, “Türkiye yine enerji arz güvenliğinde kilit bir ortak olmaya devam etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Şimşek, Türkiye’nin geleneksel enerji sahaları ve yeşil enerji açısından önemli bir coğrafyada yer aldığına dikkati çekerek, “Türkiye yine enerji arz güvenliğinde kilit bir ortak olmaya devam etmektedir” diye konuştu.

“Biz üzerimize düşeni yapmak istiyoruz diyen Şimşek, AB entegrasyon sürecini sağlamak istiyoruz dedi.

Bakan, Türkiye’nin AB’ye uyum sürecinin hem birlik hem de Türkiye için son derece faydalı olacağına inandığını söyledi.

Şimşek, yakın vadede de AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Anlaşması’nın hizmetleri ve tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğine inandığını belirterek, “Birkaç sene önce Gümrük Birliği’nin güncellenmesinin faydaları üzerine bir araştırma yapıldı. Sonucunda bunun AB’ye büyük faydası olduğu ortaya çıktı. Ağacın alçaktaki dallarındaki meyvelerinden kısa vadeli hedeflerden başlayarak yeniden görüşebiliriz” diye konuştu.

Öte yandan, Türkiye’nin küresel tedarik zincirleri açısından görmezden gelinmeyeceğine dikkat çekerek, “Küresel tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi meselesine bakınca açıkça görülüyor ki Türkiye en güçlü adaylardan biri.” ifadesini kullandı.

1963 yılından bu yana devam ediyor

Tarihsel bir hatırlatma yapan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye’nin AB ile üyelik sürecinin 1963 yılından bu yana devam ettiğini söyleyerek, “Eğer Avrupa daha uygun bir pozisyon almak istiyorsa, Avrupalı liderlerin bahsettiği gibi küresel meselelerde daha iyi bir oyuncu olmak istiyorsa, Türkiye büyüklüğünde bir ülkeyi görmezden gelemezsiniz. Türkiye’nin [AB için] bir değer olabileceğini ve Avrupa’nın ekonomik açıdan daha büyük bir güç merkezi haline gelmesine yardımcı olabileceğini düşünüyorum. Türkiye’nin Orta Asya’da çok güçlü bir tarihi var ve güçlü bir yumuşak güç olduğumuzu düşünüyorum. Şimdi Afrika’da çok güçlü bir şekilde ilişki içindeyiz” dedi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 29.07.2023
Düzenleme: 29.07.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.