Uzmanlardan yıl sonu vergi iadesi için “FinanzOnline” asistanı kullanmayın çağrısı

Avusturya’da yıl sonu vergi iadesi için vergi dairelerine [Finanzamt] yapılan müracaatların, “FinanzOnline” yani internet üzerinden yapılması durumunda, yapay asistan kullanıldığında birkaç yüz Euro daha az vergi iadesi alındığı belirtildi.

Uzmanlardan yıl sonu vergi iadesi için “FinanzOnline” asistanı kullanmayın çağrısı

Serap Cesur

Avusturya’da çalışanlar her yılın ikinci ayında vergi dairesine müracaat ederek, olası fazla ödenmiş vergilerini geri alırlar. Vergi iadesi formlarını doğru bir şekilde doldurmak önemlidir.

Avusturya maliye bakanlığı tarafından uzun bir süredir müracaatlar “FinanzOnline” yani internet üzerinden yapılmasına olanak sağlanmıştır. Ancak İşçi Odaları Birliği [AK] ekonomistleri, internet üzerinden yapılan müracaatlarda yapay asistan kullanıldığında birkaç yüz Euro daha az vergi iadesi alındığını ortaya koydu.

İşçi Odaları Birliği [AK] “FinanzOnline” uygulamasının kullanılmasına yardımcı olan yapay asistana karşı uyarıda bulunuyor.

Vorarlberg İşçi Odası, FinanzOnline’da çalışan değerlendirmeleri için dijital asistanın kullanılmasına karşı uyarıda bulunuyor. Sözde yardım, birçok potansiyel vergi tasarrufunu bile tanımıyor – araç vatandaşlara yüzlerce Euro’ya mal olabilir. AK’den Eva-Maria Düringer’e göre bu nedenle şu anda asistanın kullanılmaması şiddetle tavsiye ediliyor.

AK, yaptığı yayında, FinanzOnline asistanını ilk kez 2022 yılında çalışan vergi matrahı için kullanan bir vergi mükellefini haber yaptı. Sonuç, önceki yıla göre yaklaşık 500 Euro daha az olan 123 Euro’luk bir geri ödeme oldu. Asistan yardımı olmadan formu tekrar doldurduğunda, bakiyesi bir anda 635 Euro’yu buldu.

İnternetten müracaat eden ve yapay asistan kullanması çalaşana,  neredeyse 500 Euro’nun üzerinde vergi iadesine mal olacaktı.

Eva-Maria Düringer münferit bir durum görmedi, “Sorunu biliyoruz”. Farklılığın sebebi asistanın kişiselleştirilmemesi yani bir önceki yılın değerlerini tanımamasıdır. Örneğin, bu, işe gidip gelme ödenekleri veya reklam maliyetleri hakkında birkaç soru soruyor, ancak uzmanlık literatürüne yapılan harcamalar hakkında soru sormuyor.

Ak, üyelerine çevrimiçi bir vergi hizmeti veya web seminerleri aracılığıyla vergi konularında yardım sunuyor.

Maliye Bakanlığı FinanzOnline asistanlarını savundu

Maliye Bakanlığı, vergi eşitlemesini daha az karmaşık hale getirmek için sürekli olarak önlemler alındığını vurguladı. Amaç, süreçleri vatandaşlar için mümkün olduğunca basit hale getirmektir. Giderek daha fazla sayıda vatandaş çalışan vergi beyannamesi gönderiyor ve yüzde 80’den fazlası bunu şimdiden çevrimiçi yapıyor. Asistanın amacı, basit sorularla vergi beyannamelerinin en az yüzde 80’ini kapsayabilmektir. Bir asistan kullanarak tam vergi beyannamesinin haritasını çıkarmanın, çalışanların vergi değerlendirmesini vatandaşların çoğunluğu için önemli ölçüde daha karmaşık hale getireceği söylendi.
Form mantığı ve açıklayıcı video mevcuttur. Tüm önemli rakamlar hızlı bir şekilde görüntülenebilir ve önceki yıllara ait girişler basitçe uyarlanabilir. Otomatik veri aktarımı ise ne mantıklıdır ne de izin verilebilir, çünkü belirli koşullar altında artık geçerli olmayan veriler değerlendirme yılına aktarılacaktır. AK, 2019 yılında konuyla ilgili atölye çalışmalarına da katılmıştır dendi. | © DerVirgül

Yayınlama: 23.02.2023
Düzenleme: 24.02.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.