Aşağı Avusturya Eyalet Seçimleri | “Vatandaş ve vatandaş olmayanlar arasında ayrım yapıldı”

Avusturya’nın en kalabalık eyaletlerinden “Niederösterreichs” NÖ’de yapılacak olan eyalet hükümeti seçimleri öncesinde, Özgürlük Partisi [FPÖ] vali adayı, insan haklarına bağlı kalmayacağını, sığınmacılar için ayrılan parayı keseceğini belirtti. Vali adayı, iklim aktivistlerine “iklim teröristleri” ifadesini kullandı. Eyalette Türkiye doğumlu 6216 Avusturya vatandaşlığına geçmiş Türkiye kökenli yaşamakta.

Aşağı Avusturya Eyalet Seçimleri | “Vatandaş ve vatandaş olmayanlar arasında ayrım yapıldı”

Aşağı Avusturya Eyaletinin [NÖ] sağ popülist Özgürlük Partisi [FPÖ] lideri Udo Landbauer, 29 Ocak’ta Aşağı Avusturya’da yapılacak eyalet seçimlerinden kısa bir süre önce partisinin her gecen gün oylarını artırdığını belirtti.

“Editörün notu: Aşağı Avusturya Eyaletinde [NÖ] yaklaşık 15909 Türk vatandaşı yaşamakta. Net olmamakla birlikte, eyalette Türkiye doğumlu 6216 Avusturya vatandaşlığına geçmiş Türkiye kökenli yaşamakta. Avusturya İstatistik Kurumu, Avusturya vatandaşlığına geçmiş Türkiye kökenlilerin, [özellikle ülkede doğan çocuklarını] anayasanın ilgili maddesi gereği [ırkçılık] sayılacağından ayrı bir nüfus grafiği çıkarmamaktadır.”

Tüm anketler, Özgürlük Partisi’nin büyük kazanımlar elde edeceğini öngörüyor, bu da öncelikle eyaletteki mevcut hükümet Halk Partisi’nin [ÖVP] oy kaybedeceği anlamına geliyor – ÖVP birinci parti olmaya devam edecek, ancak muhtemelen çok oy kaybedecek.

Ancak FPÖ lideri Landbauer, seçimdeki hedefinin hala daha yüksek olduğunu çünkü vali olmak istediğini söyledi.

FPÖ lideri Landbauer sığınmacılar için ayrılan parayı kesmek istiyor

FPÖ lideri “Der Standard” gazetesi ile yaptığı röportajda bazı açıklamalarda bulunarak, ayrımcı ve insan haklarına aykırı yönelimleri meşrulaştırmak istediği görüldü.

Vali seçilmesi durumunda, insan haklarına bağlı kalıp kalmayacağı sorulduğunda, Landbauer başlangıçta yanıttan kaçtı – “yurttaşlarının haklarına bağlı kalacağını” dile getirerek, yabancılara karşı insan haklarının görmezden gelinebileceğini ima etti.

Aşırı sağ NÖ FPÖ lideri için, insan hakları terimi artık çok “belirsiz”, “vatandaşlar ve vatandaş olmayanlar’ arasında ayrım yaptı”.

Landbauer, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Avusturya’da anayasal statüye sahip olduğu ve bunu kabul etmesi gerektiği söylendiğinde, “Artık uygun olmadığını düşünüyorsanız, mevcut yasayı değiştirmek politikacıların işidir” dedi.

Ve: İnsan hakları Avusturya’da 120.000 sığınma başvurusuna yol açacaksa, “Avusturya için ayrı bir temel haklar kataloğu oluşturmanın zamanı gelmiştir” diye ekledi.

İklim aktivistlerine “iklim teröristleri” dedi

Landbauer, Paris’in iklim hedeflerini de sorgulayarak, bunlara yönelik çalışmanın değiştirilebileceğini belirtti. Landbauer, kendisinin ve diğer FPÖ politikacılarının iklim aktivistlerine “iklim teröristleri” demeye devam etmesinin terörizmle hiçbir ilgisi olmadığını söyledi. “‘Birini terörize etmek’ ifadesi de terörle ilgili değil. Bir mecaz olarak ‘terörist’ kelimesini kullanıyorum”dedi.

FPÖ NÖ lideri, “Aşağı Avusturya eyalet seçimlerini kazanması durumunda, Özgürlük Parti’sinin genel seçimlerde federal hükümetin kazanılmasının da önünün açılacağını ileri sürdü.

Aşağı Avusturya (Almanca: Niederösterreich)

Avusturya’nın en büyük eyaletidir. Ülkenin kuzeydoğusunda bulunan eyâleti kuzeyde Çek Cumhuriyeti, doğuda Slovakya, güneydoğuda Burgenland, güneyde Steiermark ve batıda Yukarı Avusturya kuşatır.

Viyana eyaleti Aşağı Avusturya eyâleti tarafından tümüyle çevrilmiştir. Eyâletin başkenti 1986 yılından beri Sankt Pölten’dir. Toplam yüzölçümü 19 174 km² olan ve toplam 21 bölgeyi kapsayan eyâletin en yüksek noktası Schneeberg 2076 metre, en alçak noktası Berg bölgesidir.

Aşağı Avusturya’nın nüfus dağılımı farklıdır. En yoğun bölge Viyana çevresidir. Alplerin doğu sınırı nüfusun yoğunlaştığı ikinci bölgedir. Bu bölgede Viyana, Mödling, Baden, Bad Vöslau ve Wiener Neustadt yerleşimleri bulunur. Başkent Sankt Pölten’in yanı sıra Krems, Waidhofen an der Ybbs ve Wiener Neustadt eyâletin en büyük kentleridir. Eyâletin toplam nüfusu yaklaşık 1,55 milyondur. | © DerVirgül

Yayınlama: 23.01.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.