Avusturya polisi, Türkiye vatandaşı Hamza’yı düğününde tutukladı

Aşağı Avusturya’da nikah töreninde 25 yaşındaki damat tutuklandı.

Avusturya polisi, Türkiye vatandaşı Hamza’yı düğününde tutukladı

Cumartesi günü Vösendorf’ta kendi nikahı sırasında 25 yaşındaki bir adama kelepçe takıldı.

Pazartesi günü bazı basın organlarında yer alan haberlere göre bu olayın arka planında, Türk vatandaşının birkaç gün önce olumsuz bir iltica kararı almış olması yatıyordu.

Engellenen damat şu anda Viyana’da gözaltında tutuluyor. Avusturya’nın başkentinde yaşayan 40 yaşındaki Alman nişanlısı olaya şok tepkisi verdi.

Gundula ve Hamza evlenmek üzereyken Federal Göçmenlik ve İltica Dairesi yetkilileri damadı tutukladı. Avukatı bu durumu “barbarlık” olarak nitelendiriyor.

Aile ve arkadaşlar salonu doldurmuştu. Gundula ve Hamza geçtiğimiz Cumartesi günü Vösendorf’ta (Aşağı Avusturya) evlenmek istiyorlardı. Ancak hayatlarının en güzel günü aniden en kötüsüne dönüştü. “Nikah memuru tören sırasında bir şey almak istediği için odadan çıktı. Daha sonra yaklaşık on adamla birlikte geri geldi,” diye anlatıyor gelin Gundula.

Ama onlar misafir ya da iyi dilekçiler değildi. Hamza’yı tutuklayan ve gözaltına alanlar BFA [Federal Göçmenlik ve İltica Dairesi] yetkilileriydi.

 

“Evleniyorum”

“Kurier” gazetesinin haberine göre, bir düğün davetlisi o anları cep telefonuyla görüntüledi. Bir adam damada “Tutuklusun, bizimle gelmek zorundasın” diyor. “Evleniyorum” diye cevap veriyor damat, donmuş bir halde. “Bekleyemeyiz,” diye yanıtlıyor memur. Gelin Gundula gözyaşlarına boğuluyor. Bir süre sonra hastaneye götürülmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

25 yaşındaki Türkiye vatandaşı Kürt Hamza o zamandan beri gözaltında tutuluyor. Eşinin o zamandan beri onu sadece bir kez ziyaret etmesine izin verilmiş. Eşi “Ağlayarak, ona baskı yaptılar” diyor.

Çift 1,5 yıl önce yemek sektöründe çalışırken tanışmış. Almanya’da doğan ve Viyana’da yaşayan Gundula, “Beni her zaman neşelendirdi, hayatım onunla güzeldi” diyor. Hamza’nın nazik ve sevgi dolu bir insan olduğunu vurguluyor. Geçen yaz evlenmeye karar vermişler. “O herhangi bir suç işlemedi. Ama saygınlığı tamamen elinden alındı” diyor.

Hamza Avusturya’ya Mart 2022’de gelmiş. Türkiye’de askerlik hizmeti için çağrılmış, ancak “Avusturya’ya iltica başvurusunda bulunmuş. Kendisi Kürt azınlığa mensup” diye açıklıyor avukatı Gregor Klammer. Düğünden on gün önce iltica başvurusu reddedilmiş.

Klammer, “Evlilik ona otomatik olarak oturma izni ve çalışma izni verecekti” diyor. “Ancak evlilik durduruldu ve imzalanmadan önce tutuklandı.” Klammer “barbarca” kelimesini seçiyor. Ve: “yasadışı”. “Eskiden nikah dairelerinde daha sık yapılırdı. Ancak şimdi bunun orantılı olmadığına dair yargı kararları var.”

Federal Göçmenlik ve İltica Dairesi [BFA] farklı bir görüşe sahip. Veri koruma nedenleriyle, somut olay hakkında yorum yapmak istemiyorlar, ancak: “Prensip olarak, yasal olarak bağlayıcı bir iade kararının, yabancının mahkeme kararıyla ülkeyi terk etmek zorunda olduğu anlamına geldiği söylenebilir.” “Yabancı uyruklu kişi ülkeyi gönüllü olarak terk etme seçeneğini kullanmazsa, Federal Göçmenlik ve İltica Dairesi yasal görevlerine dayanarak yetkilerini kullanmalı ve onları ülkeden çıkarmak için adımlar atmalıdır.”

Her bir vaka ayrı ayrı incelenir ve özel ve aile yaşamındaki değişiklikler dikkate alınır. “Sonuç olarak, kayıt bürosunda alıkonulmayı kabul edilemez kılan herhangi bir yasal hüküm bulunmadığı unutulmamalıdır.”

Avukat Klammer ise farklı bir görüşe sahip ve Federal İdare Mahkemesi’ne temyiz başvurusunda bulundu. Mahkemenin yedi gün içinde karar vermesi gerekiyor.

Ancak bu, Hamza’nın karar verilene kadar otomatik olarak Avusturya’da kalabileceği anlamına gelmiyor. “Duruşmadan önce sınır dışı edilmesi de teorik olarak mümkün” diyor Klammer. “O zaman muhtemelen Türkiye’deki havaalanından doğrudan askerlik hizmetine alınacaktır, diyor. | ©DerVirgül

| Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 15.01.2024
Düzenleme: 15.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.