Bir şişe kurumuş pikrik asit nedeniyle okul boşaltıldı

Aşağı Avusturya eyaletinde kurumuş pikrik asidin patlama tehlikesi nedeniyle okul boşaltıldı.

Bir şişe kurumuş pikrik asit nedeniyle okul boşaltıldı

Aşağı Avusturya’da perşembe günü Groß-Siegharts ortaokulu [Waidhofen a.d. Thaya bölgesi] boşaltıldı.

Bölge itfaiye teşkilatına göre, yeni bir kimya öğretmeni envanter kontrolü sırasında bir şişe kurumuş pikrik asit buldu. Patlama riski nedeniyle İçişleri Bakanlığı’ndan etkisiz hale getirme hizmeti talep edildi. 80 öğrenci güvenli bir yere götürülürken, herhangi bir yaralanma yaşanmadı.

Kimyasal sıvı halde nispeten zararsız, ancak kuru halde oldukça patlayıcı olan asit, bir süre kimyasal kutusunda saklandıktan sonra öğretmen okul yönetimini bilgilendirdi ve onlar da itfaiyeyi bilgilendirdi

| FF GROSS-SIEGHARTS-STADT

Yaklaşık 30 itfaiyeci, Kızılhaç ve polis müdahale etti. 80 öğrencinin yanı sıra binayı yenilemekle meşgul olan bir inşaat firmasının 10 işçisi de tahliye edildi.

İtfaiye ve polisin yanı sıra kimya uzmanları çağrıldı. Risk değerlendirmesi sonucunda saat 15.00 sıralarında olay yerine gelen İçişleri Bakanlığı uzmanları, pikrik asidin güvenli bir şekilde saklanmasını ve imha edilmesini sağladı.

Pikrik asit:

Pikrik asit (O2N)3C6H2OH formülüne sahip bir organik bileşiktir. IUPAC adı 2,4,6-trinitrofenol (TNP)’dür. “Pikrik” adı, acı tadı yansıtan “acı” anlamına gelen Yunanca πικρός (pikros) kelimesinden gelir.
En asidik fenollerden biridir. Diğer yüksek oranda nitratlanmış organik bileşikler gibi pikrik asit de patlayıcıdır, dolayısıyla birincil kullanımıdır. Aynı zamanda, tıpta (antiseptik, yanık tedavileri) ve boyar maddelerde kullanılmıştır.| ©DerVirgül

|Doğu Ekspresi Belgeseli [Beyaza Yolculuk]

Yayınlama: 24.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.