Avusturya’da HPV aşısı 9 ila 20 yaş arası herkes için ücretsiz olacak

Rahim ağzı, vajinal ve vulvar kanseri, anal ve gırtlak kanseri ve penis kanseri gibi HPV’nin neden olabileceği kanser türlerine karşı koruma sağlayan aşı, 1 Şubat’tan itibaren HPV aşısı 9 ila 20 yaş arasındaki herkese ücretsiz olacak. Eyaletlerin aşı merkezleri hakkında bilgileri buradan bulabilirsiniz…

Avusturya’da HPV aşısı 9 ila 20 yaş arası herkes için ücretsiz olacak

Avusturya’da 1 Şubat’tan itibaren dokuz ila 20 yaş arasındaki tüm çocuklar insan papilloma virüslerine karşı ücretsiz aşı alabilirler.

[İnsan papilloma virüs ya da human papillomavirus papillomavirus ailesine mensup, deri ve mukozal yüzeylerdeki bazal epitelyal tabaka hücrelerini enfekte eden bir DNA virüsüdür ve neden olduğu HPV enfeksiyonu, dünyada cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıktır.]

HPV aşısı ; Rahim ağzı, vajinal ve vulvar kanseri, anal ve gırtlak kanseri ve penis kanseri gibi HPV’nin neden olabileceği kanser türlerine karşı koruma sağlar.

Kanser Yardımı Kurumu, ücretsiz uygulamanın genişlemesini “kilometre taşı” olarak kutladı ve şimdi daha fazla vatandaşa ulaşacak bilgi talebinde bulundu.

HPV aşısı, 2014 yılında ücretsiz çocuk aşılama programına dahil edilmişti ve yaş sınırı şimdi uzatılıyor.

Kanser Yardımı Kurumu Başkanı Paul Sevelda, “Avusturya’da, çocukların ve gençlerin – kız ve erkek çocukların – ve ayrıca askere alınanların artık 21 yaşına kadar ücretsiz HPV aşısı alabildiği, dünyanın en iyi HPV aşılama programlarından birine sahibiz” dedi.

Savunma Bakanı Klaudia Tanner [ÖVP], “Binlerce gencin sağlığı için büyük bir sorumluluk taşıyoruz” dedi.

Sağlık Bakanı Johannes Rauch [Yeşiller] teklifin kullanılması çağrısında bulundu. Kanser Yardımı Kurumu gibi, başarıyı ölçmenin tek yolu bu olduğundan, e-aşı kartında zorunlu belgeleme yapılmasını istedi.

Kanser Yardımı Kurumu yüzde 90’lık bir aşılama oranı istiyor

Kanser Yardımı Kurumu hedeflenen yüzde 90’lık aşılama oranına ulaşmak için çeşitli önlemlerin alınması gerektiğini vurguladı: Tüm doktorlar [sigorta, özel ve seçmeli doktorlar] için elektronik aşı kartına erişim gereklidir, HPV aşısının tam olarak belgelenmesi gerekir. Elektronik aşı kartı, federal ve eyalet hükümetleri tarafından nüfusun yoğun eğitimi ve 2023 sonbaharı için planlanan ulusal aşılama programına HPV aşısının dahil edilmesi. Kanser Yardımı Kurumu Başkanı Sevelda, “federal hükümet, federal eyaletler, tabipler ve eczacı odaları, okullar vb. arasında gerçek bir ulusal ittifak” olmalıdır diye konuştu.

Viyana Belediyesi, 1 Şubat 2023’ten itibaren ücretsiz HPV aşıları ile başlıyor

Viyana’da, seçilen belediye aşı merkezleri ve özel pratisyenler 1 Şubat’ta başlayacak. Aşı randevusu çevrimiçi olarak www.impfservice.wien adresinden veya 1450 numaralı sağlık hattı aranarak alınabilir.

Aşağı Avusturya Eyaletinde [NÖ] doktorlar HPV virüsüne karşı aşı yapıyor

Aşağı Avusturya eyaletinde [NÖ] aşılar genellikle genel tıp, jinekoloji ve pediatri alanlarındaki doktorlar tarafından yapılır. Aşılar ayrıca bölge idaresi yetkililerinden ve hakimlerden temin edilebilir. Genel olarak aşı olmak isteyenlerin kendileriyle önceden iletişime geçmeleri tavsiye edildi.

Steiermark’ta HPV aşıları 1 Şubat’ta başlıyor

Steiermark’ta HPV aşıları da 1 Şubat’ta başlıyor. Dokuz yaşından 21 yaşına, yani 21. yaş gününe kadar herkes için iki parçalı aşılama mümkündür. Aşılama, jinekologlar, pratisyen hekimler ve eyaletin, Graz şehrinin veya ilçe yetkililerinin aşı merkezleri tarafından yapılır. Randevu almak zorunludur, BH’nin ilgili departmanlarını da arayabilirsiniz. Bilgi ve kayıt için https://www.verwaltung.steiermark.at/cms/ziel/74838078/DE/ adresinde çevrimiçi olarak ayrı bir sayfa oluşturulmuştur.

Salzburg’da halka açık aşı merkezleri HPV’ye karşı aşı yapıyor

Salzburg eyaletinde, eyalet medya merkezinin bildirdiği gibi, HPV’ye karşı aşılar halka açık aşılama merkezlerinde yapılıyor. Bir liste eyaletin www.salzburg.gv.at adresindeki web sitesinde bulunabilir. Aşı noktaları, Salzburg şehrinin sağlık departmanında ve Salzburg bölgesi, Hallein, St. Johann, Tamsweg ve Zell am See’deki bölge makamlarında bulunmaktadır. Ücretsiz aşılar yerinde, ilgili sağlık dairelerinde ve randevu ile ücretsiz olarak yapılır.

Salzburg şehrinde bulunan sağlık dairesinde aşı olmak istiyorsanız, önceden kayıt olmanıza gerek yoktur. Aşılar Pazartesi günleri 13:00 – 16:00 saatleri arasında ve Salı – Cuma günleri arasında 9:00 – 11:00 saatleri arasında yapılır.

Yukarı Avusturya Eyaletinin [OÖ] tüm hakimlerde Çarşamba gününden itibaren HPV aşısı

Yukarı Avusturya’da, Çarşamba gününden itibaren tüm bölge idari makamlarında ve hakimlerde HPV aşıları sunulacak. Randevu, yetkili LHStv’nin ofisi gibi yetkili makama bağlı olarak farklı şekilde ele alınır.

Tirol”de ücretsiz HPV aşıları

Tirol’de “Impfaktion Tirol” programının bir parçası olarak ücretsiz HPV aşıları sunulmaktadır. Aşı, Tirol eyaletine göre, okul aşılarının bir parçası olarak beşinci sınıfta sunulmaktadır. Ayrıca, bölge makamlarının sağlık departmanlarındaki sağlık görevlilerine, Innsbruck belediye meclisine ve pratisyen hekimlere, pediatri uzmanlarına ve jinekologlara önceden bildirimde bulunulduktan sonra aşılama mümkündür. Yetkili ayrıca, 45 yaşına kadar olan kadınlar için, şüpheli doku değişiklikleri nedeniyle servikste bir operasyon gerekliyse, masrafların sosyal güvenlik kurumları (ÖGK, BVAEB ve SVS) tarafından karşılandığını belirtti.

Randevu ile Kärnten eyaletinde HPV aşısı

Sağlık görevlisi Beate Prettner’in (SPÖ) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Karintiya’da HPV aşısının, Karintiya eyaletine ücretsiz HPV aşısı konsepti için kaydolan tüm doktorlardan randevu alındıktan sonra 1 Şubat’tan itibaren gerçekleştirileceğini söyledi. Bunlar öncelikle pratisyen hekimler, şimdiye kadar 175 kayıtlı, çocuk doktorları (mevcut kayıt durumu: 89) ve jinekologlardır. HPV aşısı ayrıca Karintiya sağlık makamlarında ve Karintiya’daki orduda uygulanmaktadır. Spesifik olarak, yeni askere alınan askerlerin taburlara kabullerinin bir parçası olarak aşı durumları burada kontrol edilir ve HPV aşısı da sunulur.

Burgenland ve Vorarlberg: HPV aşısı

HPV aşısının belirtilen yaş grupları için ücretsiz aşılama programına dahil edilmesi Burgenland ve Vorarlberg için de geçerlidir; aşılama programları altı ila on iki aylık aralıklarla iki doz sağlar. Vorarlberg’de HPV aşıları, ilkokulun 4. sınıfında ve beşinci sınıfta okul aşı görevlileri tarafından sunulmakta ve uygulanmaktadır. Okulda aşılanmamış veya artık okula gitmeyen daha büyük ergenler, pratisyen hekim veya uzman doktorların ameliyatlarında aşılanabilirler.

Burgenland’da aşılama, ücretsiz HPV aşılama programının bir parçası olarak aşılama yapan tüm doktorlar tarafından yapılır. Federal eyaletlerin ilgili aşı tekliflerine genel bir bakış (kendi açıklamalarına göre ve 16 Ocak 2023 itibariyle) Sağlık Bakanlığı’nın çevrimiçi portalında bulunabilir.

Aşı teklifiyle ilgili Krebshilfe HPV broşürü service@krebshilfe.net adresinden görüle bilinir. | © DerVirgül

Yayınlama: 31.01.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.