Avusturya’da yaklaşık 4.000 grip ölümü gerçekleşti

Geçtiğimiz kış Avusturya’da yaklaşık 4.000 grip ölümü gerçekleşti. İlk iki pandemi yılının ardından 2022/23’te beklenen güçlü grip sezonu, böylece ortalama her beş yılda bir olduğu gibi benzer şekilde yüksek sayıda kurbana yol açtı.

Avusturya’da yaklaşık 4.000 grip ölümü gerçekleşti

Bu veriler Sağlık ve Gıda Güvenliği Ajansı [AGES] tarafından Çarşamba günü yayınlanan verilere dayanmaktadır. İstatistikçiler 2021/22 için 652 grip ölümü bildirirken, bir önceki kış CoV önlemlerinin etkisiyle hiç ölüm yaşanmamıştı. AGES Halk Sağlığı Bölümü Başkanı Bernhard Benka, APA’ya verdiği röportajda, Avusturya’da zorunlu grip bildirimi olmadığından, grip ölümlerinin sayısının “alternatif sistemler” kullanılarak kaydedildiğini açıkladı.

AGES istatistikçisi Lukas Richter, bu yıl hesaplama yönteminin değiştirildiğini ve ilk kez pandemi sırasında kurulan İstatistik Avusturya’nın aylık açık veri yayınlarının, ölüm nedenleri olmaksızın takvim haftasına göre ölüm sayılarıyla birlikte kullanıldığını bildirdi.

Daha zamanlı ve daha iyi veriler

Benka, “Yeni olan şey, daha zamanında ve daha kaliteli veriler elde etmemiz” dedi. Uzman, bu sayede AGES’in önceki yıllara ait influenza ölümlerine ilişkin rakamlarının geriye dönük olarak değiştiğini, ancak pandemi yıllarının da ilk kez geriye dönük olarak tahmin edilebildiğini söyledi.

Böylece, 2022/23 yıllarının 40 ila 20. takvim haftalarındaki influenza kaynaklı aşırı ölüm oranı AGES tarafından 4.020 etkilenen kişi ile hesaplanmıştır. Varyasyon aralığında [yüzde 95 güven aralığı], 3.578 ila 4.462 influenza ölümü gerçekleşmiştir.

AGES’in tahminlerine göre, 2018/2019 pandemisinden önceki son tam kış mevsiminde 2,022, ondan önceki mevsimde [2017/2018] 4,277 ve 2016/2017 kış aylarında 4,939 grip ölümü gerçekleşmiştir ve bu sayı son yedi yıldaki en yüksek grip ölümü sayısıdır.

“Normallik” geri döndü

2022’nin sonunda nispeten yüksek sayıda grip ve grip benzeri hastalık vakası görülmüş ve sonbaharın başlarında ilk influenza [“gerçek grip”] tespit edilmişti. Benka, pandeminin ilk yıllarından sonra “normalliğe” dönüşten söz etti. Önceki yıllara kıyasla daha fazla grip ölümü yaşanmamış olması, gribe karşı savunmasız olan 65 yaş üstü kişilerin çoğunun Covid-19 nedeniyle zaten ölmüş olmasından kaynaklanmış olabilir.

Çocuklar için de aşılama öneriliyor

2022/23 grip salgını sırasında, grip enfeksiyonu sonucu ölen birkaç çocukla ilgili olarak da bazı heyecanlar yaşanmıştı. Benka, APA’nın bir sorusu üzerine, AGES tarafından grip ölümleri üzerine yapılacak bir analizin sadece 65 yaş üstü ve 65 yaş altı arasında ayrım yapabileceğini ve ölen çocukların sayısını göstermeyeceğini açıkladı. Grip aşısının sadece yaşlılar için değil, hamile kadınlar ve çocuklar için de tavsiye edildiğini hatırlattı.

Richter, grip ölümlerini hesaplamak için modellemeye influenza veya covid-19 için ek göstergelerin dahil edildiğini açıkladı. Benka, Covid-19 için raporlama gerekliliğinin yakın zamanda sona ermesinin ardından AGES’in gelecekte koronavirüs SARS-CoV-2’den kaynaklanan aşırı ölümleri de hesaplamayı planladığını söyledi. Bunun için örneğin hastanede yatarak tedavi gören ağır solunum yolu enfeksiyonu hastalarının sayısına ve atık su analiz verilerine ihtiyaç var dedi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 12.07.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.