Dünya Baş Ağrısı Günü | Bir milyondan fazla Avusturyalı migrenden muzdarip

Dünya genelinde nüfusun yaklaşık yüzde 13’ü, Avusturya’da ise bir milyondan fazla kişi migrenden muzdariptir. Dünya Baş Ağrısı Günü, hastalığa dikkat çekmek istiyor.

Dünya Baş Ağrısı Günü | Bir milyondan fazla Avusturyalı migrenden muzdarip

Avusturya Baş Ağrısı Derneği Pazartesi günü yaptığı açıklamada, etkili ve iyi tolere edilen ilaçların bulunduğunu bildirdi. Dernek Başkanı Sonja-Maria Tesar, 5 Eylül Dünya Baş Ağrısı Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada, insanları migreni her zaman ciddiye almaya ve bir doktora danışmaya çağırdı. Doğru teşhis ve tedaviye giden yol genellikle uzundur.

Baş Ağrısı Günü: İnsanların yaklaşık yüzde 13’ü migrenden muzdarip

Hastalığın sıklığına rağmen, dışarıdan bakanlar tarafından genellikle ciddiye alınmaz. Tesar basın açıklamasında, “Pek çok migren hastası ne işverenlerinin ne de aile üyelerinin kendilerinin ne çektiğini anlayamayacağını ve kavrayamayacağını düşündükleri için hastalıkları hakkında konuşmuyor” dedi.

Migren teşhis ve tedavi edilmelidir

Ancak migren teşhis ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. LKH Wolfsberg’in tıbbi direktörü ve Klagenfurt hastanesi baş ağrısı polikliniği başkanı Tesar, “Aksi takdirde hastalığın ilerlemesi teşvik edilir ve epizodik bir migren kronik bir migrene dönüşebilir” dedi. Ayrıca, atakların sıklığı arttıkça, anksiyete ve depresyon da eşlik eden semptomlar olarak giderek daha fazla ortaya çıkmaktadır.

Migren ataklarının ilaçla profilaksisi

Migren ataklarının ilaçla profilaksisi, monoklonal antikorlarla bir tedavinin geliştirilmesi sayesinde temelden değişti. “CGRP antikorları olarak adlandırılan tüm sınıf için mükemmel etkinlik gösterilmiştir. Migren atakları sırasında sinir hücreleri tarafından salınan nöropeptid CGRP’yi inhibe ederler ve beta-blokerler, anti-epileptik ilaçlar veya antidepresanlar gibi spesifik olmayan maddelerle karşılaştırıldığında, aynı zamanda daha iyi tolere edilebilirlik ile daha etkili bir etkinlik gösterirler.”

Migrene karşı kısa infüzyon

Beş yıldır mevcut olan CGRP antikorları genellikle enjeksiyon veya kalem yoluyla aylık olarak uygulanmaktadır. Son zamanlarda, migren profilaksisi için yılda sadece dört kez verilen kısa bir infüzyon da mevcut hale gelmiştir. Tesar, bu tedavi biçimleriyle atakların sıklığı ve yoğunluğunun azaldığını bildirdi. “Epizodik migrende atak sıklığı yüzde 50 ya da daha fazla, kronik migrende ise yüzde 30 ya da daha fazla azaldığında etkili bir profilaksiden söz edebiliriz. Ancak burada söz konusu olan sadece migrenli gün sayısının azaltılması değil, her şeyden önce yaşam kalitesinin iyileştirilmesidir.”| ©DerVirgül

Yayınlama: 05.09.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.