Neden hep ben? Sivrisinekler kurbanlarını nasıl seçer?

Birçok insan için yazın küçük ama can sıkıcı bir dezavantajı vardır: sivrisinekler.

Neden hep ben? Sivrisinekler kurbanlarını nasıl seçer?

Merak uyandırıcı: Bazı insanlar bu sinir bozucu haşerelerden büyük ölçüde kurtulurken, diğerleri kan emicilere tam anlamıyla ilgi duyuyor gibi görünüyor. Bunun nedeni nedir?

Bazı insanların tercihinin nedeni olarak tatlı kan efsanesi devam ediyor, ancak bir İngiliz bilim adamı farklı bir açıklama getirdi.

Sivrisinekler bu yüzden bazı insanları diğerlerinden daha sık ısırıyor.

Belirleyici faktörün cildin doğal florası, yani her insanın cildinde bulunan ve kokulu maddeler yayan bakteri ve mantarlar olduğunu keşfetti. Bu durum, beslenme şeklimizin yanı sıra deterjanlar ve cilt bakımından da etkilenmektedir.

Genetiğimizi nasıl biliyorlar?

Aslında, vücut kokusundan dolayı. Bazı insanlar sivrisinekleri iten cilt yoluyla koku yayarlar, bu yüzler böcekler için daha az ilginçtir. Bu gibi kokuların üretimi açıkça genetik tarafından kontrol edilir. Farklı vücut kokuları, ısırıklar için bir hedef olup olmayacağınızı belirleyen bir faktör olabilir. Bu çalışmalarda aynı ve heterojen ikiz kadın grupları yer aldı. Sivrisinekler, ilk tek yumurta ikizlerini diğerlerinden daha fazla ısırır. Bu, aynı ikizlerin daha genetik olarak benzer olması nedeniyle sebebin genetik olduğu anlamına gelir.

Ek olarak, ek çalışmalar sivrisineklerin belirli kokuları olan insanları ısırdıklarını belirlemiştir. Hamile kadınlar genellikle Afrika’daki sıtma sivrisineklerinin kurbanlarıdır ve daha fazla kas kütlesi veya yağ olan insanlar genellikle orta yaş için daha çekicidir. Diğer teoriler ayrıca vücut kokusuyla da ilgilidir, ancak karbondioksite bağlanır. Karbondioksit içimizde yoğunlaşmış durumda ve her ekshalasyon ile yayıyoruz. Araştırma ekibi ayrıca cildi belirli bir tipte, özellikle stafilokoklarda daha fazla bakteri biriktiren kişilerin sivrisinek ısırıklarına karşı daha savunmasız olduklarını söyledi.

Sivrisinekler seçicilikleriyle ünlüdür, “aynı” kan tadına bakıyorlar. Bilim adamları bu seçici yaklaşımı bir kan grubu ile açıklarlar. Bazı gruplar, özellikle negatif bir Rh faktörü varsa, örneğin birincisini diğerlerinden daha fazla çeker.

Japonya’dan bir bilim adamları ekibi küçük bir deney yaptı, birkaç sivrisinek grubunun farklı kan gruplarına sahip kişilere verdiği tepkiyi test etti. Sivrisinekler çoğunlukla ilk gruba sahip insanların etrafında dolaştı. Hatta hortumu alan kişiler bile ilk kan grubunun temsilcilerine oturdu.

Sivrisinekler de büyük tatlı dişlerdir. Salgısı sakarit salgılayan insanların kanını tercih ediyorlar, cildi “tadı daha tatlı” yapıyorlar. Bir diğer sivrisinek “incelik” laktik asittir. Kanımızdaki glikozun parçalanması sırasında oluşur. Bazı yiyeceklerin kullanımı ve yüksek fiziksel aktivite, vücudun laktik asit üretim seviyesini arttırır. Artan karbonhidrat alımı ve ağır fiziksel aktivite böcekleri çeker.

Yayınlama: 27.06.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.