Ülke çapında 2.775 hastane yatağı bloke edildi

Avusturya genelinde şu anda 2.775 hastane yatağı bloke edilmiş durumda ve bu sayı Viyana Genel Devlet Hastanesi’ndeki [AKH] mevcut yatak sayısından çok daha fazla. Yatakların kullanılmaması ise doktor ve personel eksikliğine bağlandı.

Ülke çapında 2.775 hastane yatağı bloke edildi

Kamu Hizmeti Sağlık Sendikası [GÖD] ve younion tarafından cuma günü Viyana’da düzenlenen bir basın toplantısında, hastanelerdeki durumun nedenleri yüksek iş yükü ve personel eksikliği olarak belirtildi.

Sendika, Avusturya’da ilk kez hemşirelik ve sağlık personeli eksikliğine ilişkin ülke çapında rakamlar topladı. Sendika Başkanı Reinhard Waldhör, “Yüksek iş yükü ve hemşirelik personeli eksikliği, şu anda 1.732 yataklı AKH’de olduğundan çok daha fazla yatağın bloke olmasına yol açtı” dedi.

Sendikaya göre bu rakamlar Avusturya’daki tüm il ve belediye hastanelerini [33.000 yatak] kapsamaktadır. Bu da Avusturya’daki yatakların yüzde 8,41’inin bloke olduğu anlamına geliyor. Waldhör, rakamların sağlık sektöründeki iş yükünün ne kadar arttığını ve personel eksikliğini açıkça gösterdiğini söyledi.

Sağlık personeline yönelik yaklaşık 700 boş pozisyonun durumu daha da kötüleştirdiği belirtildi. Waldhör, “Henüz işin başındayız, baby boomers’ın emeklilik dalgası yeni başlıyor” dedi. Federal hükümet ve eyaletler tarafından duyulmadığımızı istiyoruz. Avusturya genelinde koordineli bir yaklaşıma ihtiyacımız var, siyasi oyunlar sona ermeli” dedi.

Avusturya’da 2,200 hemşire eksikliği var

Younion Başkanı Edgar Martin, Avusturya’da 2.200 hemşirelik personeli açığına işaret etti. İdari personel için 200 boş kadro vardı. Olağanüstü halden bahsediliyoruz dedi. Waldhör, “Şu anda sağladığımız hizmet yoğunluğunu gelecekte sağlayamayacağız” diye ekledi.

Sağlık Bakanlığı önünde protesto eylemi

Sendika cuma günü de Sağlık Bakanlığı önünde bir protesto eylemi düzenledi. Ancak bakanlık yine de ayrı bir hastane zirvesi talebini reddetti. | ©DerVirgül

Yayınlama: 12.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.