Viyana’da iki üniversite mezunu “Aktarcı”

“Hastalık” tarihler boyu insanın önleme veya iyileştirme savaşı verdiği ancak, diğer yandan hayatın yadsınamaz bir gerçeğidir. İşletme ve ekonomi mezunu Eşref Mammadli, alternatif tıp yöntemleriyle Viyana’daki küçük dükkanında yıllarca şifa olmaya çalışıyor.

Viyana’da iki üniversite mezunu “Aktarcı”

Tedavi yöntemlerinde en fazla kullanılan geleneksel tıp teknikleri olurken, bununla birlikte tamamlayıcı ve alternatif tıp yöntemleri de azımsanmayacak şekilde tercih ediliyor.

Gudrunstraße 167, 1100 Viyana adresinde bir dükkânın içinde, Kırgız kefir mayası, ceviz yağı, ebe gümeci, zeytin yaprağı, nane, ada çayı, papatya, lavanta, elma sirkesi, tatlı badem yağı gibi iki binin üzerinde ürün var.

İki üniversite bitirdi

Azerbaycan’da işletme bölümünü bitiren Eşref Mammadli, Viyana’da ise ekonomi bölümünü bitirerek bir bankada çalışmaya başlamış.

O günlerde sadece ticaret yapmak için ortak olduğu Aktar dükkanının, bütün düşüncelerini değiştireceğini ve bu işi eğitimli bir şekilde yapacağını bilmiyordu.

Ortağının başka bir sektör dalında ticaret yapmak istemesiyle, dükkânın tek sahibi olan Eşref Mammadli, bu işi yapacaksam bilerek yapmalıyım diyerek araştırmaya başlamış.

2017 yılında tek başına üstelik çok iyi bilmediği bir sektörde dükkân işletecekti.

İlk olarak “Bitkilerin Efendisi Lokman Hekim” olarak nitelenen Ahmet Maranki ile bir görüşme yaparak, kendisinden eğitim almak istediğini iletti. Ancak o kadar uzun süre eğitim görecek zamanı da yoktu.

“Ahmet Maranki hocam beni bir lokman hekime yönlendirdi ve çeşitli zaman dilimlerinde İstanbul’a giderek eğitimimi tamamladım” diyen Eşref Mammadli, “bu eğitim sonucunda bitkilerden tutunda hazır ürünlerin, ne işe yaradığını nasıl bir etki yaptığına kadar öğrendiğini” ifade etti.

Eşref Mammadli şöyle devam etti: “Alternatif tıp İbn-i Sina’ya kadar uzanan bir tarihe sahip, bu ilmin tamamına hâkim olmak neredeyse imkânsız, önü acık bir ilim. Şuan dükkanda seksen çeşit bitki var ve bu bitkilerin, neye faydalı olduğunu ve kişiye göre nasıl bir reaksiyon göstereceğini öğrendim. Diğer yandan hazır ürünlerin içine katılan bitkileri de inceleyerek, ona göre müşterilerimize veriyoruz. Dükkanımızda bulunan hazır ürünlerimiz, genel olarak Türkiye’de kendisini ispat etmiş markalardır.

Türkiye’den getirdiğimiz ürünlerin tamamı AB standartlarına uygun ve tescillidir. Zaten aksi durumda AB tescili olmayan ürünü getirdiğimizde önce laboratuvarlara giderek kontrollerden geçmek zorunda. Ayrıca Türkiye’deki lokman hekimler bize hangi markalarla çalışmamız gerektiğini ve hangi markaların AB tescili olduğunu söylüyor.”

İnsanlar daha çok hangi şikayetle size müracaat ediyor?

Eşref Mammadli: 2017 yılından beri gelen herkesin şikayetini not aldık. Daha sonra bu şikayetleri kontrol ediyordum. Bu şekilde bize gelen Türk insanının en çok hangi şikayetle geldiğini artık biliyoruz.

1] Böbrek sorunu

2] Karaciğerde yağlanma

3] Mide hazımsızlığı

4] Diz kapaklarında sıvı kaybı

5] Kalp damarlarındaki tıkanıklık

6] Bronşit

Buraya günde 50 ila 60 kişi geliyor. Bunların büyük bir çoğunluğu saydığım bu altı hastalıktan şikayetçi.

Diğer yandan saç dökülmesi şikâyeti, cinsel gücü artırıcı ürünler gibi talepler yoğun olmakta. Cinsel gücü artırıcı ürünler için yetkili makamlardan özel izin aldık. Çünkü bu yönlü talepte bulunan kişilerin şeker hastası olmaması gerekiyor. Şeker hastası olduğunu bildiğimiz kişilere kuvvet macunu gibi ürünleri vermiyoruz.

Alternatif tıp yöntemini bitkisel ürünler, şifalı taşlar gibi birçok farklı malzeme, teknik ve uygulama olarak tanımlayan Eşref Mammadli, aynı zamanda modern tıp ile çalıştıklarını belirtiyor. Özellikle ağır hastalıklarda iletişimde olduğu iki doktora danışmadan herhangi bir bitki karışımı vermediğinin altını çiziyor.

“Önce doktora gittiniz mi diye soruyoruz”

Eşref Mammadli doktorların koyduğu teşhissin kendileri için esas olduğunu, müşterilerine ilk önce doktora gittiniz mi diye sorduklarını ve gerekirse tedavi sonuçlarını istediklerini söylüyor. Her bitkisel karışımın bir yan etkisinin olacağını belirterek, biz sadece ticaret yapmıyoruz. Sağlık her şeyden önemlidir. Bu nedenle de müşterilerimizden bizimle şikayetlerini konuşmasını talep ediyoruz diye konuştu.

İnternet üzerinden de satış yapan Gudrunstraße 167, 1100 Viyana adresindeki “Safran Aktar”, Graz, Linz ve Bregenz gibi kentlerden de sipariş alıyor. | © DerVirgül

Yayınlama: 23.06.2023
Düzenleme: 23.06.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.