Viyana’da yapılan ilk kalp naklinin üzerinden 40 yıl geçti

Viyana’daki ilk başarılı kalp naklinden 40 yıl sonra, şu ana kadar neredeyse 1.800 ameliyat gerçekleştirildi.

Viyana’da yapılan ilk kalp naklinin üzerinden 40 yıl geçti

Anestezi uzmanı Edda Tschernko, 40 yıl önce Viyana’da ilk kez meydana gelen an hakkında “Yeni bir vücutta bir kalbin atmaya başlaması mistik ve çok güzel” dedi.

Kalp nakli: Hastaların dörtte üçü erkek

Başlangıcından bu yana, [AKH] Devlet Genel Hastanesi ve MedUni’deki kalp nakilleri tıbbi bir başarı olarak kabul edildi; şu ana kadar gerçekleştirilen 1.783 ameliyat ve bir yıl sonra yüzde 81 ve on yıl sonra yüzde 75’lik bir hayatta kalma oranı çarşamba günü açıklandı.

Üniversitenin kalp cerrahisi kliniği başkanı Daniel Zimpfer’in açıkladığı gibi, yakın zamanda doğuştan kalp kusuru olan bir çocuğa sadece birkaç saat önce yeni bir kalp takıldı. Burada her yıl 40 ila 50 hasta tedavi ediliyor ve bunların yüzde 30 ila 40’ına geçici olarak mekanik kalp takılıyor. Bu da Viyana’yı Avrupa’nın en önemli kalp programlarından biri haline getiriyor. Tedavi bebeklikten geç yetişkinliğe kadar uzanır; ortalama hasta yaklaşık 50 yaşındadır ve hastaların yüzde 75’inden fazlası erkek.

Daha iyi ilaçlar kalp nakli sonrası ret reaksiyonlarını önler

Kim yeni bir organ alır? Kalp nakli program direktörü Andreas Zuckermann, bunların yüzde 60’ının kalp yetmezliği olan kişiler olduğunu, yüzde 30’unun diğer yöntemlerin artık işe yaramadığı koroner kalp hastalığına sahip olduğunu ve geri kalanının nadir hastalıklar veya konjenital malformasyonlardan kaynaklandığını açıkladı. Reddedilme tepkileri söz konusu olduğunda böyle bir aşama, 1980’lerdeki yüzde 50’ye kıyasla artık yalnızca onda bir oranında görülüyor. Bu, ömür boyu alınması gereken artık daha iyi ilaçlar sayesindedir. Donör kalplerinin yaşam desteğinde büyük yenilikler oldu ve hala da var: Daha önce kalpler basitçe soğutulurken, kan benzeri bir solüsyonla yıkanması organın daha az hasar görmesini sağlıyor.

Hasta kalp naklinden 39 yıl sonra hâlâ sağlıklı ve mutlu

Kalp kasında iltihaplanma ve kalp durmasının ardından 1985 yılında ameliyat edilen beşinci hasta olan Walter Weiss, donör kalbiyle 39 yıl sonra bile sağlıklı ve neşeli olduğunu gösterdi. 79 yaşında olduğu için bisikletini e-bisikletle değiştirmiş olmasına rağmen, “Genel olarak hayat tamamen normal” dedi. İşlemi gerçekleştiren iki cerrah da hâlâ hayatta; Viyana’daki ilk kalp naklinin 40. yıldönümü münasebetiyle sempozyumda Weiss ile yeniden bir araya gelinmesi planlanıyor.| ©DerVirgül

| Elite Home / Favoritenstrasse 82, Wien 

Yayınlama: 03.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.