Avusturya, Türkiye’nin AB üyeliği yerine pragmatik işbirliği istiyor

Avusturya, Türkiye’nin AB üyeliği yerine pragmatik işbirliği istiyor

Dışişleri Bakanı Schallenberg, Türkiye ziyaretinin başında Viyana ile Ankara arasındaki yakın ikili ilişkilere övgüde bulundu, ancak Türkiye’nin AB’ye katılımını açıkça reddetti.

Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg (ÖVP) pazartesi günü Ankara’da yaptığı açıklamada, “Türkiye yıllardır hem sözde hem de fiilen AB’den uzaklaşıyor. Türkiye’nin AB’ye katılımı bir yanılsamadır.” dedi.

Schallenberg: AB ile Türkiye arasında “gerçekçi komşuluk kavramı” gerekli

Avusturya Haber Ajansı APA’da yer alan habere göre, Schallenberg Avusturya’nın AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerde tam üyelik yerine “pragmatik işbirliğiyle desteklenen” “gerçekçi bir komşuluk kavramına” ihtiyaç olduğu yönündeki uzun süredir devam eden tutumunu yineledi. Schallenberg, “Her ne kadar pek çok konuda hemfikir olmasak da – ve tam da bu nedenle – pragmatik diyalog çok daha önemli” diye vurguladı. Ziyaret programının ilk maddesini Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine çelenk koyma töreni oluşturdu.

1924 yılında modern Türkiye’nin atası, o zamanın genç Avusturya Cumhuriyeti ile de bir dostluk anlaşması imzalamıştı. Dışişleri Bakanı Anıtkabir’in Altın Kitabına, “Avusturya ve Türkiye, 100 yıl önce imzaladıkları dostluk antlaşmasıyla, iki cumhuriyet ve iki ülke vatandaşlarımız arasındaki büyük bağ ve dostluğu mühürlediler” diye yazdı.

Schallenberg Türkiye ziyaretinde İçişleri Bakanı ile görüştü

Schallenberg, “Misafir İşçi Sözleşmesi” olarak bilinen sözleşmeye atıfta bulunarak, “60 yıl önce, 15 Mayıs 1964’te yapılan işe alım sözleşmesiyle bu bağ daha da yakınlaştı” diye devam etti. Anlaşma, Avusturya’ya Türk işçi akınının müjdesini verdi ve bugün Alp Cumhuriyeti’nde yaşayan yaklaşık 300.000 Türk kökenli insanın temellerini attı.

Dışişleri Bakanlığı, ziyaretin odak noktasının güvenlik politikası, yasadışı göçle mücadele ve Gazze’deki durum olacağını söyledi. Pazartesi öğleden sonra İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ile görüşme planlandı. Schallenberg’e İçişleri Bakanlığı Kamu Güvenliği Genel Müdürü Franz Ruf da eşlik etti. Türkiye, AB’nin Ortadoğu’dan düzensiz göçü engelleme çabalarında kilit bir rol oynuyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan salı günü Schallenberg ile görüşecek. | ©DerVirgül

Yayınlama: 13.05.2024
Düzenleme: 13.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.