Denizbank neden ödeme yapıp konuyu kapatmıyor?

‘Skandal dolandırıcılık’ davası: Denizbank neden ödeme yapıp konuyu kapatmıyor?

Denizbank neden ödeme yapıp konuyu kapatmıyor?

Bir şube müdürünün tutuklanmasıyla patlak veren ‘skandal dolandırıcılık’ davasında Denizbank ‘iddia sahipleri’nin zararını neden karşılamayacağını açıkladı.

Bu miktarın banka için çok büyük bir tutar olmadığını, çok rahat bir şekilde ödeyebileceğini ima eden Denizbank ‘ortada bir zimmet suçu olmadığını, eğer bu paraları öderse zimmet suçu oluşacağını’ söyledi.

Soruşturma Denizbank’ın İstanbul Levent Büyükdere Şubesi’nin müdürlüğünü yürüten Seçil Erzan’ın 11 Nisan’da tutuklanmasıyla ortaya çıkmıştı. Erzan, Galatasaray camiasından tanınmış isimler dahil onlarca kişiyi yüksek kar getirisi vaadiyle bir ‘fon’a sokmuş ve milyonlarca dolar dolandırmıştı. Erzan ve altı işbirlikçisi halen tutuklu yargılanıyor.

İlk günden itibaren en çok tartışılan konulardan biri de Denizbank’ın bu dolandırıcılıktaki dahli ve sorumluluğu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) raporunun ardından savcılık bir zimmet suçu oluşmadığına kanaat getirerek banka hakkında takipsizlik kararı vermişti. Ancak soruşturmanın ilk gününden, özellikle de iddianamenin kabul edilip davanın görülmeye başladığı 20 Kasım’dan bu yana banka ve yöneticileri hakkındaki iddia ve suçlamaların ardı arkası kesilmedi.

Denizbank bugün ayrıntılı bir açıklamayla tüm bu iddia ve suçlamalara yanıt verdi.

Açıklamada, “Banka 7 Nisan’daki suç ihbarında zimmet şüphesi, dolandırıcılık ve diğer suçlar yönünden bildirimde bulunurken, sonradan neden sadece dolandırıcılık ve diğer suçlar yönünden kovuşturma devam etmiştir?” sorusu şöyle yanıtlandı:

“Olayın öğrenildiği gün, 7 Nisan 2023 tarihinde Teftiş Kurulumuzun yaptığı yalnızca birkaç saatlik inceleme neticesinde, durumun aciliyetine binaen, avukatlarımız tarafından aynı gün İstanbul Cumhuriyet Savcılığına gizlilik kararı ve yurtdışı yasağı talebiyle; zimmet şüphesi, özel evrakta sahtecilik ve dolandırıcılık yönünden suç ihbarında bulunulmuştur.

Buradan anlaşılacağı üzere henüz öğrenilmesinin üzerinden birkaç saat geçmiş olması vakanın niteliğini ve suçun vasıflandırılmasını mümkün kılacak bir zaman dilimi değildir. Ancak incelemeler neticesinde gerek Bankamız Teftiş Kurulu, gerek BDDK tarafından düzenlenen raporlarda da belirtildiği üzere olayda zimmete dair bir tespitte bulunulmamıştır. Bu sebeple, zimmet yönünden kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilerek, süreç nitelikli dolandırıcılık ve özel belgede sahtecilik suçları açısından devam etmektedir.“

Denizbank’ın “Banka, bilanço büyüklüğünde ve karlılığında önemli bir yer tutmayan bu meblağı neden ödeyip konuyu kapatmıyor?” sorusuna yanıtıysa şöyle:

“Olaya konu meblağlar, bir banka için ve dolayısıyla bankamızın öz varlık büyüklüğü içerisinde anlamlı bir büyüklüğe sahip olmamakla birlikte; BDDK denetiminde bir anonim şirket olan bankamızın, herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın zimmet olmayan bir fiilden ötürü ödeme yapması halinde, asıl o takdirde ödeme yapan banka yöneticilerinin 5411 sayılı kanun kapsamında zimmet suçunu işlemiş olacağını kamuoyunun bilgisine ayrıca sunmak isteriz.“

Yayınlama: 28.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.