Son 11 yıl içerisinde 4. kez patlama

Sakarya’daki havai fişek fabrikasında Havai fişek fabrikasında patlama meydana geldi. Sakarya Valisi, fabrika içinde yaklaşık 200 kişinin olduğunu ancak patlamalar nedeniyle içeri girilemediğini söyledi. Sakarya Valisi 51 yaralının hastaneye kaldırıldığını açıkladı.

Son 11 yıl içerisinde 4. kez patlama

Sakarya’nın Hendek ilçesinde bulunan havai fişek fabrikasında büyük bir patlama gerçekleşti. Patlama sesi kentin birçok noktasından duyulurken içerideki işçilere ulaşılmaya çalışılıyor.

Öte yandan Sakarya Valisi, 51 yaralının hastaneye kaldırıldığını ve henüz ölen olmadığını ancak bir işçinin durumunun ağır olduğunu açıkladı. 

Hendek Yukarıçalıca köyü mevkisindeki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’ndaki patlamanın ardından birçok kişi sokağa çıktı, bazı kişiler deprem gibi sallantı olduğunu belirtti. Bölgeye, çok sayıda sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. 

AFAD’ın Hendek bölgesindeki deprem kayıt cihazlarına göre, ilk patlama 11:05’te olmak üzere saat 11:15 ve 11:18’de üç güçlü patlama kaydedildi. 

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, “Fabrika sahibinden aldığımız bilgiye göre içeride yaklaşık 150-200 arası insan var ama patlamalar devam ettiği için müdahale edilemiyor” ifadelerini kullandı. 

Hendek Belediye Başkanı Turgut Babaoğlu ise, fabrikada çok çeşitli ürünlerin üretildiğini, ilk gerçekleşen yüksek sesli patlamaların muhtemelen fabrikadaki Ramazan ayında patlatılan toplardan ve barutlarından meydana geldiğini belirtti. Babaoğlu, “Bu patlamalarla yaklaşık 8-10 kilometredeki evlerin camları kırıldı. Daha sonra fabrikadaki havai fişekler patlamaya başladı. İtfaiye ekipleri müdahale ediyor” diye konuştu. 

Son 11 yıl içerisinde 4. patlama 

Hendek Belediye Başkanı ayrıca üç yıl önce de aynı bölgede patlama olduğunu açıkladı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi de, “Bu fabrikada geçtiğimiz yıllar meydana gelen ölümlerin olduğu patlamalarda 5 işçi hayatını kaybetmiş ve 100’e yakın işçi yaralanmıştı” diye tweet attı. 

Aynı fabrikada 2009 ve 2014 yıllarında da patlama meydana gelmişti. İlk patlamada 1 kişi ölmüş  37 kişi de yaralanmıştı. 2014 yılındaki patlamada ise 1 kişinin öldüğü 2 kişinin de yaralandığı açıklanmıştı. 

“Bölgedeki insanlar dumanı solumamalı” 

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, patlamanın yaşandığı bölgeye yakın yerleşim yerlerindeki insanların evlerine girip kapı ve pencerelerini kapatarak dumanı solumamasını duyurdu. Kınık, “Bu kimyasal bir kazadır. Bölgenin izole edilmesi gerekir. Yayılan dumanın ve söndürmede kullanılan suyun zehirli bir şekilde çevreye yayılabileceği gibi bir risk bulunuyor. Bölgede yaşayanların tedbirlerini alıp evlerine girmesi gerekiyor. Duman gözden kaybolana evden çıkmasınlar” dedi. 

Yukarıçalıca köyü muhtarı ise, “Fabrikanın yakınındayız şu an. Yaralıları çıkarıyorlar. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Patlamalar da devam ediyor. Fabrikanın çeşitli yerlerinden çıkarılan insanlar oldu. Bizim köyden çalışan sadece bir kişi var. Çok fazla ambulans bulunuyor. Dışarıda bekletiyorlar. Gerektiğinde içeri gönderiliyor” ifadelerini kullandı. 

AFAD, fabrikada herhangi bir radyasyon kaynağı olmadığını açıkladı. 

Yayınlama: 03.07.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.