Türkiye “Astronot” Sözcüğünün Türkçe Karşılığını Arıyor

Türkiye’de Milli Uzay Programı tanıtımından sonra, astronot veya kozmonot kelimeleri yerine Türkçe bir isim bulunması çağrısı yapıldı. MHP lideri Bahçeli, Cacabey önerisini Yaptı. Peki kimdir “Cacabey”?

Türkiye “Astronot” Sözcüğünün Türkçe Karşılığını Arıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salı akşamı Milli Uzay Programı tanıtımında yaptığı konuşmada, astronot veya kozmonot kelimeleri yerine Türkçe bir isim bulunması çağrısı yapmıştı.

MHP’den yapılan açıklamada, Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin astronot kelimesi yerine Türk gökbilimci Cacabey’in ismini önerdiği duyuruldu.

Kimdir Cacabey?

Nurettin Cibril Bin Cacabey, Selçuklu Dönemi’nde 1200’li yılların ikinci yarısında Kırşehir Beyi (Valisi) olarak görev yaptı. 1271 yılında Kırşehir’de gözlemevi ve astronomi çalışmaları yapılan bir medrese açtı. Medrese, Anadolu’da astronomi çalışmaları yapılan ilk eğitim yeri oldu.

Hem Vali olarak yaptığı yazışmalarda hem de medresede Türkçe kullanımını öne çıkaran Cacabey’in kurduğu medresede yıldız incelemelerinin yanı sıra matematik, fizik ve kimya eğitimi ile İslam hukuku ve tasavvuf dersleri de veriliyordu.

1301’de Bizans İmparatorlu’nun ordusuyla yapılan bir savaşta hayatını kaybeden Cacabey’in cenazesi de medresenin yanına defnedildi. Ölümünün ardından kurduğu medresede eğitim verilmeye devam etti. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde kapanan medrese, 1900’ların başında cami oldu.

Yayınlama: 10.02.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.