Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çekildi!

İstanbul Sözleşmesi için Danıştay son kararını verdi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu oy çokluğuyla sözleşmeden çıkılmasına dair itirazların reddine karar verdi. Böylece; Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çıkmış oldu.

Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çekildi!

Sözleşmeden çıkılma kararının hukuka uygun olmadığı yönünde yapılan itirazı oy çokluğuyla reddeden Danıştay 10. Dairesi’nin kararıyla Türki Cumhuriyeti Devleti resmen sözleşmeden çıktı.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu müzakereler sonunda oy çokluğuyla sözleşmeden çıkılmasının hukuka aykırı olduğuna dair itirazların reddine karar verdi.

Sözleşmeden çekilmeye ilişkin cumhurbaşkanı kararının iptal istemini reddederek böylece, Danıştay 10. Dairesi’nin kararını onadı. Kararın gerekçesi önümüzdeki günlerde açıklanacak.

Böylece; Türkiye İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çıkmış oldu.

Ne Olmuştu?

Türkiye, 20 Mart 2021’de kadına şiddetle mücadele konusunda önemli bir metin olan İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın izasıyla yayınlanan cumhurbaşkanlığı kararı ile çıkmıştı.

Sözleşmenin feshi kararı çok tartışılmış ve çok sayıda itiraz sesi yükselmişti. Sivil toplum kuruluşları ve muhalefet partileri, “çekilme kararının iptali” istemiyle Danıştay’da çok sayıda dava açmıştı.

4 ayrı duruşma yapan Danıştay 10. Dairesi, iptal istemini 19 Temmuz’da reddetmiş ve İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine dair cumhurbaşkanı kararının hukuka uygun olduğunu söylemişti.

Kararda “Dava konusu cumhurbaşkanı kararında yetki ve şekil unsurları yönünden hukuka aykırılık görülmemiştir” denilmişti. Anayasa’nın 104. maddesine göre, uluslararası antlaşmaları onaylama ve fesih yetkisinin cumhurbaşkanına ait olduğu vurgulanmıştı.

Danıştay’ın kararına muhalefet tepki göstermişti. Davacılar bir bir kararı temyiz etmiş bunun üzerine dosya son karar mercii olan Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na taşınmıştı.

Yayınlama: 02.01.2023
Düzenleme: 02.01.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.