“Bir şey söyle ve şiddeti önle” [sagwas und verhindere Gewalt]

Bir kadının öldürülmesi olarak adlandırılan kadın cinayetleri, çoğu zaman yıllardır süregelen bir gelişmenin doruk noktasıdır. Şiddet, aşağılama ya da taciz çoğu zaman aile içi şiddet bağlamında gizlice gerçekleşir. Ancak, dışarıdan kişiler – aile, arkadaşlar, komşular ve iş arkadaşları – şiddet belirtilerini fark edebilir ve müdahale edebilir. Çoğu zaman doğru zamanda söylenecek bir söz yeterlidir…

“Bir şey söyle ve şiddeti önle” [sagwas und verhindere Gewalt]

Avusturya İstatistik Kurumu tarafından kadınlara yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddet üzerine yapılan bir yaygınlık araştırmasına göre;

• Her 3 kadından biri yaşamı boyunca fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kalmaktadır.

• Her 4 kadından biri iş yerinde cinsel taciz mağdurudur.

• Her 6 kadından biri yakın bir ilişkide [eski] partneri tarafından şiddete maruz kalmıştır.

Avusturya İstatistik Kurumu’na göre, Avusturya’da şiddet suçlarından hüküm giyenlerin yaklaşık yüzde 90’ı erkektir. Erkek failler ayrıca cinselleştirilmiş şiddetin yüzde 98’ini oluşturmaktadır.

Federal İçişleri Bakanlığı’na göre, 2020’de 11.495 giriş ve yaklaşma yasağı vardı, 2022’de ise yılın ilk yarısında polis tarafından bu tür 7.100 yasak uygulandı. Dolayısıyla istatistikler açık bir dille konuşmakta ve sorunun nerede çözülmesi gerektiğini göstermektedir.

Erkek şiddetinin önlenmesi – işte böyle yapılır:

Kadınlara yönelik şiddet, aşağılayıcı yorumlar veya müdahaleci davranışlarla başlar ve en kötü durumda bir kadının öldürülmesi olarak adlandırılan kadın cinayeti ile son bulur.

Uygunsuz ve hatta şiddet içeren davranışları ele almak kolay değildir. Ancak, ilk etapta önemli olan nasıl olduğu değil, bir şey söylemenizdir!

Bunu kolaylaştırmak için, burada şiddeti gözlemlediğinizde özel, kamusal alanda ve internette nasıl müdahale edeceğiniz konusunda yardım bulacaksınız.

Temel kural şudur:

• Davranışı doğrudan konuşun.

• Özgüvenli ve kararlı olun.

• Saygılı olmaya devam edin.

• Kendinizi tehlikeye atmayın!

• Akut ve tehlikeli bir şiddete tanık olursanız, tereddüt etmeyin ve 133 numaralı telefondan polisi arayın.

Adres gösterin, işaret edin, yardım teklif edin: Şiddetin önlenmesini teşvik edin

Özellikle erkekler şiddete dikkat çekmeye, şiddeti meydana getirmeye müdahale etmeye ve yardım teklif etmeye teşvik edilmelidir – bu şekilde çoğu zaman şiddet önlenebilir veya erken bir aşamada ele alınabilir. Bu şekilde, mağdurların korunmasına ve şiddetin önlenmesine aktif bir katkıda bulunabilirler.

Ayrıca, erkekler zamanında yardım arar ve alırlarsa, genellikle ilk etapta fail haline gelmezler. Düşük eşikli, kapsamlı danışmanlık hizmetleri bunun temelini oluşturur. Männerinfo-Telefon, zor durumdaki erkeklere – ve aynı zamanda yakınlarına – yılın 365 günü 24 saat boyunca düşük eşikli ilk danışmanlık hizmeti veren ücretsiz bir kriz hattıdır. Yardım isteyenlere derhal profesyonel danışmanlık verilmekte ve diğer bölgesel hizmetlere yönlendirilmektedir.

Önlemleri belirleyin: Erkek danışmanlığının genişletilmesi

Sosyal İşler Bakanlığı, doğrudan erkeklere hitap eden ve onları erkek şiddeti konusunda duyarlı hale getiren özel tedbirler uygulamaktadır. Çeşitli projeler ve bir dizi tedbir özellikle erkek şiddetine tanık olan ve aktif olarak müdahale ederek şiddeti önleyebilecek erkeklere yöneliktir. Ayrıca, Sosyal İşler Bakanlığı, düşük eşikli, ülke çapında bir danışmanlık hizmeti sağlamak amacıyla [potansiyel] faillerle çalışmak için ek fonlar sağlamaktadır.

Tüm illerde, Avusturya Erkek Danışma Merkezlerinin şiddeti önleyici erkek danışmanlık hizmetleri daha da genişletilecektir. Bu hizmet, çatışmaların tırmanmasını, şiddet içeren gelişmeleri ve başkaları ve kendisi için tehlikeli olan davranışları önlemek için erkeklere düşük eşikte ve erken aşamada ulaşmayı amaçlamaktadır. Kullanılan fonlar, Avusturya’daki erkekler için yaklaşık 12.000 ek danışmanlık saati sağlayacaktır.

Tüm bu tedbirler, mağdurların korunması ve toplumsal cinsiyet eşitliği tedbirleri için ek bir teklifi temsil etmektedir. Sosyal İşler Bakanlığı ayrıca kadınları ve çocukları mümkün olan en iyi şekilde korumak amacıyla kadın danışma merkezleri ve mağdur koruma kurumlarıyla da sürekli iletişim halindedir.

Erkek çocuklar ve gençlerle şiddeti önleyici çalışmalar

Buna ek olarak, erkek şiddetinin önlenmesi için gerekli olan, erkek çocuklar ve delikanlılarla şiddeti önleyici çalışma teklifleri Avusturya genelinde uygulanmaktadır.

Amaç, rol klişelerini ve stereo tipleri yıkmak ve çocukları ve gençleri şiddet içermeyen çatışma çözümü konusunda eğitmektir. Bu amaçla tüm illerde, örneğin gençlik merkezlerinde veya çıraklık eğitiminde atölye çalışmaları düzenlenmektedir.

Her yıl düzenlenen Erkekler Günü’nde okul sınıfları için toplumsal cinsiyete duyarlı atölye çalışmaları sunulmaktadır: Kariyer oryantasyonunun yanı sıra şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet rolleri gibi konular da gündemdedir. Okul sınıfınızla birlikte bir atölye çalışmasına nasıl katılabileceğinizi eyaletinizdeki Erkek Çocuklar Günü sorumlusundan öğrenebilirsiniz. | © Der Virgül

Kaynak: Avusturya Federal Çalışma, Sosyal İşler ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı [Bundesministerium für Soziales, Gesundheit, Pflege und Konsumentenschutz]
Türkçeye çeviri: Adem Hüyük

Yayınlama: 02.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.