Neden Çocuğun Olmamalı?

Anne olmak hayatın en güzel hediyesi, bir mucize. Çocuk sahibi olmadan koşulsuz sevmenin ne olduğunu bilemezsiniz. Ama…

Neden Çocuğun Olmamalı?

Yeşim Candan

Keşke okullarda beni anneliğe hazırlayan dersler olsaydı. O derslerde, annelik ve çalışma hayatının nasıl kombine edileceğine dair üniteler olsaydı. Bizzat anne olunca bu kombinasyonu başarıyla gerçekleştirmenin imkansız olduğunu gördüm. Çocuklar büyüdükçe sorumluluklar da büyüyor.

Anne adayının sosyal bir ağ oluşturması gerekiyor. Mesela yakınında ikamet eden bir annen ya da kardeşin olmalı. Bu ağ yoksa çocuk yapmaktan vaz geçin lütfen..

Okul bahçelerinde ilk bakışta anlaşılabilecek iki tip anne görürsün yüzü gülen, keyfi yerinde anne ve çalışan, stresli, bunalıma girmek üzere olan anne.

“Ama baba faktörü var?” diyen ahlak bekçilerine de bir sözüm var. Babalar genellikle ailenin geçimini sağlayan figürler olarak algılanır. Annenin de aynı yoğunlukta bir iş yaşamı olması evdeki rolleri değiştirmez. Evdeki tüm sorumluluklar, her durumda anneye aittir. 2021 yılındayız ve hala bu anlayış hakim.

Anne olmadan önce, çalışan annelerle ilgili ön yargılarım vardı. Kendim çalışan bir anne olarak işin içinde anladım ki sistem annenin iş hayatını sürdürmesini imkansızlaştırıyor. Kreşlere katkı payı olarak tüm maaşınızı vermeniz gerekiyor. Bu duruma tipik bir Hollanda tepkisi mevcut: “E, o zaman çalışma sen de.” Hayır ben çalışmak istiyorum! Anne oldum diye cezalandırılmam mı gerekiyor? İskandinav ülkelerine bak. Oradaki düzenlemelerle bu sorunlar ortadan kaldırılmış.

Bir emansipasyon bakanı atanmasını savunuyorum. Çalışma alanlarında kadın erkek eşitliğini de sağlayacak bir bakanlık. Çalışma alanındaki kadın erkek eşitsizliği ile Orta Çağda gibiyiz. Okul sistemini de gözden geçirmek gerekiyor. Ben anneyim sen okulsun. Benden evde okul tahtaları kurmamı bekleme. Ayrıca çocuklar okulda daha uzun süre kalmalı. Okuldan erken çıkış da çalışan anneler için büyük sorun.

Evet Majesteleri, sizi bekliyoruz.

Demokrat Haber Hollanda/Çeviri : Saniye Susam

Yazının orijinalı : Waarom je vooral geen kinderen moet krijgen | RTL Nieuws

© : DerVirgül 

Yayınlama: 05.06.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.