Avusturya polisinin Rusya seviciliği tartışma başlattı

Rusya cumhurbaşkanlığı seçimleri kapsamında Rusya’nın Viyana büyükelçiliğinde sandıklar kurulmuştu. Elçiliğin dışında görev yapan istihbarat ve emniyetten altı polis memurunun, elçilikten hediye kabul etmesi tartışmalara neden oldu…

Avusturya polisinin Rusya seviciliği tartışma başlattı

Viyana polis memurları artık Rusya’dan hediye kabul etmeyecek. Eyalet Polis Müdürlüğü sözcüsü, birkaç polis memurunun hediye çantalarıyla Rusya büyükelçiliğinden ayrılırken görülmesi üzerine böyle bir açıklama yaptı.

Sözcü, bunun bir suiistimal olmadığını ancak istenmeyen bir izlenim bıraktığını söyledi. Bu nedenle bu tür bir ilgi kibarca ama kesin bir şekilde reddedilmelidir dedi.

Rus ulusal arması olan hediye çantaları

Memurlar, 17 Mart’taki Rusya cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında büyükelçilikte oy verme sırasında güvenliği sağlamak için görev başındaydı. Son seçmen saat 22.00’den kısa bir süre sonra büyükelçilikten ayrıldıktan sonra, Devlet Güvenlik ve Aşırıcılıktan Sorumlu Devlet Dairesi’nden (LSE) en az altı çalışan ve hizmet köpekli polis onu takip etti. En az üçü Rus ulusal armasının bulunduğu hediye çantası taşıyordu. Rus büyükelçiliğinde hediye kabul etmenin gelenek olup olmadığı konusunda yorum yapmak istemediler.

Olay, Avusturya’nın iki Rus diplomatı istenmeyen adam ilan etmesinden sonra gerçekleşti. Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov bu vesileyle Viyana ile Moskova arasındaki ikili ilişkilerin aslında daha da kötüleşemeyeceğini söyledi. Resmi Rusya, görünüşe göre Avusturya polisinin çalışmalarından memnun. Büyükelçi Dmitri Ljubinski, Pazar günü yapılan seçimlerle ilgili üç video mesajından ikisinde İçişleri Bakanlığı ile olan işbirliğine övgüde bulundu.

Üniformalı polisler ve sivil kıyafetli LSE üyeleri sadece binanın önünde görev yapmakla kalmadı, aynı zamanda büyükelçiliğe sık sık girip çıkıyordu. Bu durum, bir polis memurunun binadaki tuvaleti kullanma ihtimali ile meşrulaştırıldı. Görünüşe göre polis memurları da Ruslar tarafından yedirildi/içirildi ve hediyeler verildi.

Viyana polisi: “Düşük değerli eşyalar”

Avusturya Haber Ajansı APA’nın talebi üzerine Viyana Eyaleti Polis Müdürlüğü hediyelerin alındığını doğruladı. Bir sözcü, “Operasyon sona erdikten sonra memurlar, içinde düşük değerde eşyalar bulunan kağıt torbalar aldılar” dedi. Her ne kadar bu, Kamu Hizmeti Kanunu kapsamında görevi suiistimal teşkil etmese de sahadaki görevlilerin profesyonel yaklaşımına yakışmayan, istenmeyen bir izlenim bırakmaktadır. Yetkililer bu konuda bilgilendirildi ve reddetmeleri teşvik edildi. İkincisi dahili tavsiyelere karşılık geliyor: İçişleri Bakanlığı’nın resmi davranış kurallarında “Bir hediye kibar ama kesin bir şekilde reddedilirse çalışanlar her zaman ‘güvenli tarafta’ kalır” deniyor.

Viyana polisi sözcüsü, memurların diğer şeylerin yanı sıra diplomatik tesisi korumak için 17 Mart’ta orada olduklarını ve büyükelçilik çalışanlarıyla temas kurulduğunu söyleyerek binaya geçici girişi haklı çıkardı. APA’nın çantaların içeriğine ilişkin sorusunu yanıtsız bıraktı. Rus büyükelçiliği sözcüsü de yorum yapmaktan kaçındı.

Yaz tartışmaları

Polisin fazla Rusya dostu olarak algılanan konumu, yakın zamanda 2022 yazında tartışmalara yol açmıştı: Rusya büyükelçiliğine yakın bir dernekten uzmanların Viyana’daki bir polis eğitim etkinliğinde Ukrayna milliyetçiliği üzerine ders vermesine izin verildikten sonra, Ukraynalı polis Viyana’daki büyükelçi Wassyl Chymynez, o dönemde eleştirilen hararetli yorumlarda bulunmuştu. İçişleri Bakanı Gerhard Karner (ÖVP) daha sonra resmi tedbirlerin alınması için herhangi bir önkoşulun bulunmadığını açıklayarak, gelecekte konuşmacı seçiminde “daha yüksek düzeyde hassasiyet ve siyasi farkındalık” sağlanacağını duyurdu.| ©DerVirgül

Yayınlama: 26.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.