“Türk kökenli Bozatemur’un, Belediye Başkanı Ludwig üzerinde tanımlanması güç bir etkisi var!”

Avusturya’nın sol muhalif dergisi Falter [kelebek], Sol, Viyana Belediye Başkanı Ludwrig’in genç yaşlarda yanına asistan, sonraları danışman olarak aldığı Türk kökenli Aslıhan Bozatemur’u sayfasına taşıdı… Dergi, Bozatemur’un, belediye başkanı üzerinde tanımlanması güç bir etkisi olduğunu satır aralarında ima etti…

“Türk kökenli Bozatemur’un, Belediye Başkanı Ludwig üzerinde tanımlanması güç bir etkisi  var!”

Türkiye seçimleri sonrasında Viyana-Favoriten bölgesindeki orantısız kutlamalardan makaleye başlayan Avusturya’da haftalık yayın yapan Falter [kelebek] dergisi, sokaklarda asayişi bozan 400 kişi hakkında cezai işlem yapıldığını belirtiyor. Dergi Viyana eyaleti muhalefet partilerinin, Türkiye seçimleri sonrasında Viyana’da yapılan kutlamalara verdiği tepkileri de dile getiriyor.

Falter dergisi yaptığı haberde özne olarak Aslıhan Bozatemur’u seçerek, Türk kökenli Avusturyalı siyasetçinin Viyana Valisi ve belediye başkanı Michael Ludwig üzerinde, Bozatemur’un olası etkilerini sorguluyor.

Falter dergisi habere şöyle devam ediyor:

1982 doğumlu Bozatemur, Ludwig’in eski bir çalışanı ve Viyana Belediye Müdürlüğü’nde yeni oluşturulan ve dokuz kişinin daha çalıştığı “Stratejik Komisyon “da yabancı ülkelerle iletişimden sorumlu.

Ludwrig’in adının kamuoyunda geçtiği birkaç olaydan biri de geçtiğimiz haziran ayında Ludwrig ve Erdoğan’ın İstanbul’da çekilen bir fotoğrafının ortalığı karıştırmasıydı.

Bu, kimsenin önceden haberdar olmadığı bir hamlenin kanıtıdır; Dışişleri Bakanlığı’nın Fatter’in bir sorusuna verdiği yanıtta doğruladığı gibi, İstanbul’daki Avusturya Başkonsolosluğu bile son anda bilgilendirilmiştir.

Her halükârda Ludwig bu vesileyle ne herhangi bir Türk muhalefet üyesiyle ne de Türk hükümetiyle konuşmuştur. O tarihten bu yana Fallter, Bozatemur ile röportaj yapmak için çeşitli girişimlerde bulundu.

Bozatemur’un Lindwig’in Türkiye ile ilgili konulardaki tutumunda gerçekte ne kadar etkili olduğu, SPÖ’dekiler de dahil olmak üzere kimsenin değerlendirmeye cesaret edemediği bir konu.

Partideki pek çok kişi Bozatemur’un siyasi çalışmalarını eleştiriyor ve çok az kişi onun hakkında konuşmak istiyor, SPÖ’den dört kişinin ismi gizli tutularak konuşuyor, Viyana SPÖ’den partili meslektaşları onun siyasi açıdan deneyimsiz, ideolojik olmayan ve partide çok iyi tutunamamış biri olduğunu söylüyor. Konuşmalarını ezbere okuyor ve bu da Şehir Denetim Komitesi ile Uluslararası İlişkiler Komitesi’nde de oldukça göze çarpıyor.

Ancak belki de önemli olan Bozatemur’un belediye meclisinde ne yaptığı değil, onun kozu sosyal medya. Her gün yeni ilanlar yayınlayan Türk kökenli seçmenlere bazen baroda, bazen kuaförde Almanca ve Türkçe hizmet ettiğini gösteriyor: Viyana halkının ihtiyaçlarına kulak veren ve halkla iyi bir bağlantı kuran bir halk şampiyonu olduğunu kanıtlayan bir kadın.

Viyana’nın Favoriten semtinde, Ludwig ile, Viyana’nın Großgrünmarkt’ında [sebze-meyve hali] Federal Cumhurbaşkanı Van der Bellen ile yan yana turluyordu ve belediye meclisine girişini, Erdoğan’ın AKP’sine dolaylı Avrupa’da bir lobi örgütü olarak hareket eden ve Viyana’da bir şubesi bulunan Uluslararası Demokratlar Birliği’nin [UID] – en azından dolaylı – seçimlerdeki desteğine borçlu.

Seçim kampanyası sırasında UID temsilcileriyle Bozatemur lehine kadın buluşmaları gerçekleşmiş, Bozatemur broşürleri içeren hediye paketleri dağıtılmış, Profil dergisi, ayrıca UID’nin Viyanalı güçlü başkanı Mahmut Koç’un Whatsapp üzerinden seçim reklamı yaptığını yazmıştı – aynı kişi birkaç hafta önce Erdoğan’ın Viyana’daki yurtdışı seçim kampanyasını da yönetti.

Bozatemur Kurier gazetesine, Koç’u sadece medyadan tanıdığını iddia ediyor. Oysa bu seçim öncesinde Türk seçmenlerin mobilizasyonunun konuşulduğu bir yemek vardı. Ancak Bozatemur ve Koç, Koç’un da toplantıya katıldığını bilmiyordu.

Kendisi de Falter’e konuşmak istemedi ve telefonla sorulan bir soruyu ‘yorum yok’ diyerek hemen reddetti. Aynı şekilde UID Başkanı Koç’a yöneltilen bir soru da cevapsız kaldı.

Viyana seçimlerinde Bozatemur listede 30. sırada yer almasına rağmen 3571 tercihli oy aldı.

Sadece Viyana’nın SPÖ-Sorial Belediye Meclis Üyesi Peter Hacker ve Ludwig’in kendisi daha fazla oy aldı.

Haftalık dergi, Bozatemur geçen yıl, Viyanalı Türklerinin önemli bir kısmının geldiği, AKP’nin kalesi konumundaki Orta Anadolu kenti Yozgat’ı ziyaret ettiğine yer vererek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bile, “Viyana’da daha çok Yozgatlı var” ifadesini hatırlattı. Yozgat şehrinde bir sokağa Viyana adının verildiğine yer veren dergi, Bozatemur’un AKP’li Yozgat belediye başkanıyla ve diğer AKP belediye başkanlarıyla olan süreklilik taşıyan ilişkileri olduğunu ileri sürdü. |©DerVirgül

Yazının Falter dergisinde orijinali: https://www.falter.at/zeitung/20230607/ludwigs-tuerkei-erklaererin/_31f0d7e48b

Yayınlama: 07.06.2023
Düzenleme: 18.06.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.