MA 35’te yeni skandal | Vatandaşlık başvurusunu reddettiler, polisle dışarı attılar

Viyana Belediyesi’ne bağlı Göç ve Vatandaşlık Dairesi [MA 35], bu kez bir başvuru sahibini ve avukatını bina dışına çıkarttı. Avukat Mahmut Şahinol: “Bu, temel hakların açık ihlali.”
Viyana Belediyesi’ne bağlı Göç ve Vatandaşlık Dairesi [MA 35] yine tepki çeken bir uygulamayla gündemde: 24 Haziran’da Avusturya vatandaşlığı başvurusunda bulunmak isteyen bir kişi, yanında avukatıyla birlikte kişisel başvuru yapmak üzere kuruma gitti. Ancak dosya teslim edilmediği gibi, güvenlik eşliğinde dışarı çıkarıldılar. Polis çağrılmasıyla sonuçlanan olayın ardından Viyanalı Avukat Mahmut Şahinol, MA35 hakkında suç duyurusunda bulundu.
Kişisel Başvuru Hakkı Engellendi
Heute gazetesinin haberine göre olay, 20. Viyana bölgesindeki Dresdner Straße adresinde bulunan MA35 binasında yaşandı. Avukat ve müvekkili, Avusturya vatandaşlık başvurusunu şahsen yapmak istediklerinde, başvurularının sadece posta kutusu ya da e-posta yoluyla kabul edileceği bildirildi. Oysa vatandaşlık yasasına göre, başvurunun kişisel olarak yapılması zorunlu.
Müvekkilinin temel hakkını savunmak isteyen avukat, gerekçe talep etti ancak bir yanıt alamadı. Bunun yerine, bir MA35 çalışanı “polis çağırmakla” tehdit etti. Kısa süre sonra olay yerine polis geldi ve iki kişi binadan çıkarıldı.
“Hukuk Devleti Açısından Kabul Edilemez”
Olayın ardından açıklama yapan Avukat Mahmut Şahinol, yaşananları şöyle değerlendirdi:
“Bir idari kurumun, başvuru sahibinin dilekçesini kabul etmemesi sadece hukuk devleti ilkeleri açısından değil, temel haklar bakımından da ciddi bir sorundur. Bu şekilde bir kişiye fiilen hukuki başvuru hakkı engellenmiş olur.”
Şahinol ayrıca, başvuru sürecinde yaşanan bu engellemenin anayasal başvuru hakkının ihlali anlamına geldiğini ve kamu görevlileri hakkında ‘görevi kötüye kullanma’ ve ‘iftira’ gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.
MA35: “Kişisel başvuru sadece randevuyla”
MA35 ise gelen eleştirilere karşı şu açıklamayı yaptı: Yasal olarak vatandaşlık başvurularının kişisel yapılması gerektiğini teyit eden kurum, ancak bunun sadece randevu ile mümkün olduğunu ifade etti. Başvuruların e-posta veya posta kutusu aracılığıyla teslim edilebileceğini, ardından randevulu bir görüşmeyle kişisel işlemlerin tamamlandığını duyurdu.
Kurum, 24 Haziran’daki olayda avukatın yüksek sesle tartıştığını ve diğer başvuru sahiplerini engellediğini öne sürdü. Bu nedenle polis çağrıldığını, kişinin polisle de tartışmaya devam ettiğini ancak herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığını bildirdi.
Avukat: Süreç keyfi ve ayrımcı
Avukat Mahmut Şahinol ise yaptığı açıklamada sürecin keyfi biçimde yürütüldüğünü ve bazı başvuru sahiplerine göre ayrımcılık yapıldığını ileri sürerek, bu uygulamaların takipçisi olacaklarını belirtti.|© DerVirgül