Viyana Merkez Mezarlığı’nın Yahudi bölümünde kundaklama

Azizler Günü gecesi Viyana Merkez Mezarlığı’nın Yahudilere ait bölümünde yangın çıktığı bildirildi.

Viyana Merkez Mezarlığı’nın Yahudi bölümünde kundaklama

Federal Şansölye Karl Nehammer (ÖVP) bayram dolayısıyla attığı tweette “Viyana’daki Yahudi mezarlığına yapılan saldırıyı mümkün olan en güçlü ifadelerle kınıyorum” dedi. “Antisemitizmin toplumumuzda yeri yoktur ve bununla tüm siyasi ve anayasal yollarla mücadele edilecektir. Umarım failler bir an önce ortaya çıkarılır.” İfadesini kullandı.

Şansölye Yardımcısı Werner Kogler (Yeşiller) de eleştirilerini dile getirdi: “Merkez Mezarlığı’ndaki antisemit kundaklama saldırısı, Avusturya’daki Yahudi yaşamının güvenliğine karşı tamamen kabul edilemez bir başka saldırganlık eylemidir” ve eylemi “en güçlü terimlerle” kınadı. Faillerin bir an önce bulunup adalete teslim edilmesi soruşturma makamlarının görevi. Kogler, “Yahudi kültürüne yönelik bu iğrenç tehditleri birlikte püskürteceğiz ve Avusturya’daki Yahudi yaşamını koruyacağız” dedi.

Federal Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen yaptığı açıklamada derin bir şok yaşadığını ifade etti. “Avusturya’da antisemit olayların sayısı son haftalarda önemli ölçüde arttı. Buna bir son verilmelidir” dedi. Van der Bellen, “‘Bir daha asla’ hepimiz için somut bir emirdir: Yahudiler Avusturya’da güven içinde yaşayabilmelidir,” diye vurguladı. “Antisemitizmin burada yeri yoktur. Nefretin burada yeri yoktur.”

Azizler Günü gecesi Viyana Merkez Mezarlığı’nın Yahudi bölümünde bir yangın çıktığı anlaşıldı.

Olay, Yahudi Cemaati (IKG) Başkanı Oskar Deutsch tarafından Platform X (eski adıyla Twitter) üzerinden bildirildi. Deutsch, mezarlığın IV kapısı yakınındaki tören salonunun girişinin yandığını söyledi. “Dış duvarlara gamalı haçlar püskürtüldü. Hiçbir kişi zarar görmedi.” İtfaiye operasyonu doğruladı ve polis yangının nedenini araştırıyor. Polis, Anayasayı Koruma Bürosu’nun soruşturma yürüttüğünü söyledi.

Viyana Merkez Mezarlığı’ndaki yangının nedeni şimdilik belirsiz

Polis sözcüsü Julia Schick, APA’nın yangın ve sprey boyalı gamalı haçlarla ilgili sorusuna verdiği yanıtta, Viyana polisine göre yangının çıkış nedeninin ve fail ya da faillerin gece boyunca mezarlık alanına nasıl girdiklerinin şimdilik belirsiz olduğunu söyledi. Eyalet Kriminal Polis Bürosu (LKA) itfaiye ekibi ve Eyalet Anayasayı Koruma ve Terörle Mücadele Bürosu (LVT) görevlilerinin halen olay yerinde olduğu vurgulandı. Viyana Eyalet Emniyet Müdürlüğü de Platform X’e yaptığı açıklamada “Merkez Mezarlığı’nda meydana gelen olayın ardından Anayasayı Koruma Dairesi yoğun bir şekilde ve her yönden soruşturma yürütüyor” dedi.

Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırısının ardından Avusturya’da terör alarm seviyesi yükseltilmiş ve Yahudi kurumlarının korunması fiilen güçlendirilmişti. Sinagogdaki İsrail bayrağının yırtılması nedeniyle polisin eleştirilere kulak vermek zorunda kalmasının ardından on gün kadar önce şehir merkezindeki tapınağın koruma süresi 24 saate çıkarılmıştı. Merkez Mezarlığı’nın Yahudi bölümündeki yangının ardından polis Çarşamba günü bir kez daha “Yahudi Cemaati ile yakın koordinasyon içinde” “Avusturya’da yaşayan Yahudilerin korunmasına odaklanıldığını” açıkladı. “Bu nedenle odak noktası insanların korunmasıdır” dendi. |© DerVirgül

 

Yayınlama: 01.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.