Viyana terör saldırısı | Saldırganın annesi ifade verdi

Avusturya’nın başkenti Viyana’da 2 Kasım 2020’de şehir merkezinde IŞİD yanlısının dört kişiyi öldürdüğü ve bazıları ağır olmak üzere 20’den fazla kişiyi yaraladığı, Viyana terör saldırısı davasında, failin annesi ifade verdi.

Viyana terör saldırısı | Saldırganın annesi ifade verdi

Avusturya’nın başkenti Viyana’da 2 Kasım 2020’de şehir merkezinde IŞİD yanlısının dört kişiyi öldürdüğü ve bazıları ağır olmak üzere 20’den fazla kişiyi yaraladığı saldırı kapsamında görülen, altı sanığın suikastçıyı desteklediğinin söylendiği Viyana’daki terör saldırısı davasında, failin annesi çarşamba günü ifade verdi.

Jüri tarafından Viyana’daki saldırıya birkaç kişinin karıştığını mı yoksa saldırıyı oğlunun tek başına mı düzenlediğini sorduğunda, “Sanırım biri yardım etti” dedi.

Kadın daha fazla spesifik bilgi veremedi. Bir savunma avukatı tarafından sorulduğunda, “Bunu kanıtlayamam. Sanırım öyle,” diye yanıtladı. Ancak ifadesine göre, sanıklardan ikisi – 22 ve 24 yaşındakiler – oğlunun en yakın ve hatta ona göre tek uzun süreli arkadaşlarıydı. Kadın, “arkadaş çevresinin bu kadar geniş olmasına şaşırdığını” ve bunu yalnızca “medyadan öğrendiğini” söyledi. Oğlu her zaman “sadece iki isimden bahsetti”, ikinci ve üçüncü sanıklara atıfta bulundu.

Anne, son zamanlarda oğluyla “çok iyi bir ilişkisi” olduğunu belirtti. Aralık 2019’da suç örgütü ve terör örgütü üyeliğinden 22 ay yattıktan sonra cezaevinden tahliye oldu. Haziran 2000’de Mödling’de doğan Kuzey Makedonya kökenli adam, IŞİD’e katılmak için üçüncü sanıkla birlikte Suriye’ye gitmek istedi. İkili Türkiye’de tutuklandı, Avusturya’ya sınır dışı edildi ve Nisan 2019’da Viyana Bölge Mahkemesi’nde mahkûm edildi.

Tanık, üçüncü sanığın anlattıklarının aksine, oğlunun hapisten çıktıktan sonra da onunla “sürekli dostluğunun” devam ettiğini doğruladı. Başka bir şey iddia ediliyorsa “bu doğru değil”. Oğlunda ısrarcı radikal görüşler fark edip etmediği sorulduğunda kadın, “Geriye dönüp baktığımda evet. Daha önce değil” yanıtını verdi.

Oğluyla olan ilişkisi, hapsedilmesinin hemen ardından başlangıçta zordu. Kendisi tarafından bir “kafir” olarak tanımlanmıştı ve inançla ilgili konularda çatışmalar olmuştu. Prensip olarak, din anne için önemli bir rol oynamamalı veya oynamamalıydı – dışarıdan bile, tanık olarak göründüğünde, hiçbir şeyin değiştiği izlenimini vermedi. Daha sonra oğluyla olan ilişkisi düzeldi çünkü insanlar artık dini konulardan söz etmiyordu: “Son birkaç aydır her zamankinden çok daha iyiydi. Çok daha uzlaşmacıydı.”

Terör saldırısından bir gün önce: Anne oğlunu son kez gördü

Annesi genci en son terör saldırısından bir gün önce görmüş. Ailesine eşlik etmediği akrabalarını ziyaret ettikten sonra, onu dairesinde buldu: “Neden bu kadar uzun süredir uzakta olduğumuzu sordu.” Sonra ona üçüncü sanıkla kalacağını açıkladı: “Bir çanta aldı ve gitti.”

Anne mahkeme sonunda, “içtenlikle üzgün olduğunu” söyledi. | © DerVirgül

Yayınlama: 04.01.2023
Düzenleme: 04.01.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.