Viyana’da 100. yıl dostluk resepsiyonu

Türkiye – Avusturya dostluk antlaşmasının 100. yıl resepsiyonu, T.C. Viyana Büyükelçiliğinde gerçekleşti. Resepsiyona Entegrasyon Bakanı Susanne Raab [ÖVP] ve Federal Milletvekili ve Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Semra Yıldırım’da [SPÖ] katıldı.

Viyana’da 100. yıl dostluk resepsiyonu

Türkiye Cumhuriyeti ve Avusturya Cumhuriyeti 28 Ocak 1924 tarihinde İstanbul’da bir dostluk antlaşması ve ikamet ve ticaret sözleşmeleri imzalamasının 100. Yılı vesilesiyle, Türkiye’nin Viyana Büyükelçiliğinde Büyükelçi Ozan Ceyhun öncülüğünde salı günü bir resepsiyon gerçekleştirildi.

Viyana Başkonsolos Cafer Mert Özmert ve elçilik mensuplarının da hazır bulunduğu davete, elli beş ülkenin temsilcilerinin yanı sıra, Avusturya’nın siyasi partileri de birer temsilci gönderdi.

Kadın ve Entegrasyon Bakanı Susanne Raab [ÖVP] katıldığı resepsiyona, ana muhalefet Sosyal Demokrat partiden Federal Milletvekili ve Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Semra Yıldırım’da [SPÖ] katıldı.

Yaklaşık 250 davetlinin katıldığı resepsiyonda Türkiye depremlerinde yardıma giden Avusturya Federal Ordu mensupları da unutulmadı.

Öte yandan, göçmenlerin yoğun yaşadığı Viyana’nın Favoriten ilçe başkanı Marcus Franz, Favoriten ilçe meclis üyesi Muhammed Yüksek, Avusturya İslam Cemaati [IGGÖ] Başkanı Ümit Vural, ünlü modacı Atıl Kutoğlu, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve bankacılar katıldı.

Büyükelçiden dostluk vurgusu

Resepsiyonda bir konuşma yapan Büyükelçi Ozan Ceyhun, birçok davetlinin ismini okuyarak bizzat teşekkür etti.

Türkiye – Avusturya dostluk antlaşmasının tarihine ve önemine kısaca değinen Ceyhun, Avusturya Türkiye ilişkilerinde gelinen son noktanın, yüz yıl önce imzalanan bu antlaşmasının ruhuna uygun olarak devam ettiğini belirtti.

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki iyi diyaloğa dikkat çeken Ceyhun, Avusturya şansölyesi Karl Nehammer’in [ÖVP] Ankara ziyaretinin ilişkilere ivme kazandırdığını vurguladı.

Türkiye depremlerinde Avusturya hükûmetinin göstermiş olduğu hassasiyeti unutmadık diyen Büyükelçi Ozan Ceyhun, kurtarma ekiplerine ve maddi destek sağlayan hükümet ve sivil yardımlar için yeniden teşekkür etti.

“İstanbul’daki Avusturya lisesini ziyaret ettim”

Büyükelçi Ozan Ceyhun’dan sonra kürsüye gelen Entegrasyon Bakanı Susanne Raab [ÖVP], Avusturya Türkiye ilişkilerinin çok eski tarihlere dayandığını belirtti.

Siyasi, ticari ve kültürel ilişkilere de değinen Raab, 120 yıldır Avusturyalı arkeologlar Efes’de araştırmalar gerçekleştirdiğini hatırlattı.

Susanne Raab, İstanbul’daki Sankt Georg Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu’nun varlığı ilişkilerimizin derinliğini göstermektedir yiyerek, kendisinin de bu okulu ziyaret ettiğini belirtti.

Her iki konuşmacının da dostluk mesajları verdiği resepsiyonda müzik dinletisi yapılarak geceye son verildi. | ©DerVirgül

 

Yayınlama: 30.01.2024
Düzenleme: 30.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.