Viyana’da ‘Atatürk Sokağı’ Tartışması

Viyana’da ‘Atatürk Sokağı’ Tartışması

[Krone Zeitung’da yayımlanan habere göre] Viyana’da Atatürk Sokağı Talebi: Yeni Bir Tartışmanın Eşiğinde

“Ülkesini hayranlar ve karşıtlar olarak ikiye bölen tarihi bir figür, şimdi Viyana’yı da bölebilir. Yeni bir dilekçeyle, şehre Mustafa Kemal Atatürk’ün adının verilmesi talep ediliyor. Peki gerçekten gerekli mi? Ve hangi ilçe bu adımı atmaya cesaret edebilir? Yakında Viyanalılar adres olarak “Mustafa-Kemal-Atatürk-Straße” ya da “Atatürk-Allee” mi yazmak zorunda kalacak? Mevcut dilekçeye bakılırsa, bu olasılık hiç de uzak değil. Ancak fikir şimdiden kamuoyunu ikiye bölmüş durumda.”

Dilekçe: Bir Sokağın Adı Değiştirilsin

Talep edilen şey, mevcut bir sokağın adının Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün adıyla değiştirilmesi. 1923’te cumhuriyeti ilan eden, kadınlara seçme hakkı tanıyan ve eğitimi toplumun geneline ulaştıran Atatürk, dünya genelinde 50’ye yakın ülkede sokaklara ve anıtlara ismini vermiş durumda – Almanya’dan İsrail’e, ABD’ye kadar.

Oysa dilekçede belirtildiği üzere Viyana bugüne kadar bu yönde herhangi bir adım atmış değil. Dilekçeyi başlatan Olcay O. şöyle diyor: “Nasyonal Sosyalist geçmişe sahip bir sokağın Atatürk ismiyle değiştirilmesi, demokrasi ve dayanışma yönünde bir mesaj olur.”

Ancak Adres Yanlış: Yetki Şehirde Değil, İlçelerde

Kültürden sorumlu Şehir Meclis Üyesi Veronica Kaup-Hasler, bir sokağa isim verilmesi için ilçe meclislerinden bir başvuru yapılması gerektiğini söylüyor. Bu başvuru, bir bilirkişi raporuyla birlikte inceleniyor ve ardından Belediye Meclisi’nin ilgili komisyonu karar veriyor. Yani öncelikle bir ilçenin, oy çokluğuyla bu isme onay vermesi gerekiyor.

Ancak Kaup-Hasler şunu da vurguluyor: Mevcut sokak isimlerinin değiştirilmesi “esas olarak öngörülmeyen” bir durum. Çünkü böyle bir değişiklik, mahalle sakinleri ve işletmeler için yeni ikamet belgeleri, banka ve sigorta kayıtlarında güncellemeler gibi ciddi ve masraflı sonuçlar doğuruyor.

Atatürk Artık Türkiye’de de Tartışmalı Bir Figür

Bu önerinin bir diğer hassas boyutu ise siyasi etkileri. Atatürk’ün mirası günümüz Türkiye’sinde de artık tartışmalı. Viyana’da zaman zaman büyük kalabalıklar oluşturan destekçileri bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslamcı-muhafazakâr çizgisiyle, Atatürk’ün savunduğu katı laik devlet modelinden tamamen farklı bir siyaset yürütüyor. Dolayısıyla, Viyana’da yaşayan 200 bini aşkın Türkiye kökenli insanın, gerçekten bir “Atatürk Sokağı” fikrine nasıl yaklaşacağı da belirsiz. |© DerVirgül

Yayınlama: 09.07.2025
Düzenleme: 09.07.2025
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.