Avusturya’da “Camiler-de Açık Kapı Günü”nde köprüler kuruluyor

Avusturya-Vorarlberg eyaletinde yaklaşık 50.000 Müslüman yaşıyor. Ancak yine de ülkede çoğunluğu Hıristiyan olan vatandaşlarla görüş alışverişi nadiren yapılıyor. Müslümanlar ilişkileri farklı kılmak için pazar günü insanları “Camiler-de Açık Kapı Günü”ne davet etti.

Avusturya’da “Camiler-de Açık Kapı Günü”nde köprüler kuruluyor

Farklı din, kültür, dünya görüşü ve etnik kökene sahip insanlar arasında birbirini tanımayı ve sürdürülebilir diyaloğu teşvik etmek amacıyla İslam dini cemaati [IGGÖ], Vorarlberg’deki tesislerini de “Camiler-de Açık Kapı Günü”nde ilgililere açtı. Bu toplantı fırsatlarının amacı Avusturya’daki Müslüman yaşamının çeşitliliğini göstermek ve sürdürülebilir bir diyalog kurulmasına katkıda bulunmaktır.

Vorarlberg’e çatışma getirilmemeli

“Camiler-de Açık Kapı Günü”n bir diğer konusu ise İsrail ile Hamas’ın Filistin’deki savaşıydı. Vorarlberg’deki birçok Müslüman savaşı endişeyle izliyor. Vorarlberg İslam Dini Cemaati Başkanı Elif Dağlı, insanları dikkatli olmaya çağırdı. Çatışma, Vorarlberg’de nefret ve şiddete zemin oluşturmamalı diye uyardı.

İslam, Avusturya’da köklü bir geleneğe sahip

Avusturya’da İslam’ın uzun bir geleneği var. 1912’den beri tanınmış bir dini topluluktur. 1960’lı yıllarda, özellikle Türkiye ve eski Yugoslavya’dan gelen göçmen akını nedeniyle Avusturya’daki Müslümanların sayısı arttı. Bugün Avusturya’da 700.000’in üzerinde, Vorarlberg’de ise 50.000 civarında Müslüman yaşıyor.

Müslüman toplumunun gelişimi

İlk Müslüman göçmenler, kendi ülkelerinin geleneklerini sürdürdükleri ve inançlarını uyguladıkları kulüpler ve kültür merkezleri kurdular. Bu ilk ibadethanelerle Avusturya’nın çoğunluk toplumu arasındaki alışveriş çok sınırlıydı; Müslümanlar inançlarını büyük ölçüde görünmez bir şekilde yerine getiriyorlardı. Ancak yıllar ve nesiller geçtikçe Müslüman cemaati Avusturya toplumunun ayrılmaz bir parçası haline geldi.

Müslüman toplulukların çeşitliliği

Siyasetin, toplumun ve medyanın Müslümanlara gösterdiği ilginin artmasına rağmen, genellikle homojen bir grup olarak görülüyorlar. Avusturya’daki Müslüman topluluklar, menşe ülke, ana dil, kültürel geçmiş, İslam inancına mensubiyet, dindarlık, siyasi tutum, sosyal bağlılık veya eğitim düzeyi açısından muazzam çeşitlilikle karakterize edilmektedir.

Avusturya’da “Camiler-de Açık Kapı Günü” nedir?

Avusturya İslam Cemaati [IGGÖ], “Camiler-de Açık Kapı Günü” etkinliği başlatarak, ülkedeki camilerin sadece ibadethane olmadığını, aynı zamanda sosyal kaynaşma alanları olduğuna dikkat çekmek istediği bildirildi.

“Bugün Avusturya’da 700.000’den fazla Müslüman yaşıyor. Siyasetin, toplumun ve medyanın onlara gösterdiği artan ilgiye rağmen, hala homojen bir grup olarak görülüyorlar.

Bu ülkedeki Müslüman topluluklar, menşe ülke, ana dil, kültürel geçmiş, İslam inancına bağlılık, dindarlık, siyasi tutum, sosyal bağlılık veya eğitim düzeyi açısından muazzam çeşitlilik ile karakterize edilir.

Son yıllarda, camiler ve mescitler, zar zor algılanabilen ibadethanelerden, çeşitli mimari formlarda kamuya açık ve görünür camilere dönüşmüştür bunlar, adanma, ibadet ve dini çalışma yerleri olarak artık Avusturya’daki dini altyapının temel bir parçasını oluşturmaktadır.

Ancak camiler aynı zamanda sosyal bir arada yaşama yerleridir ve bugün çeşitli sosyal teklifleri, kültürler arası ve dinler arası karşılaşmalar ve mahalle ile temas ve günlük hayata entegrasyon için artan bir arayış ile karakterize edilmektedir.”| ©DerVirgül

Yayınlama: 22.10.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.