Sosyal medyadaki gizli tehlike | Mükemmel an sendromu nedir?

Sosyal medyanın da etkisiyle yaşadıkları deneyimlerin beklentilerini karşılamaması nedeniyle pek çok insan “mükemmel an sendromu” ile karşı karşıya. Bu sendrom, yaşamımız yüksek beklentilerimizi karşılamadığında ortaya çıkan ve hayal kırıklığı hissine neden olan oldukça popüler bir kavram.

Sosyal medyadaki gizli tehlike | Mükemmel an sendromu nedir?

HAYAL KIRIKLIĞI HİSSİ | Olaylar, partiler, tatiller gibi yaşamsal deneyimlerimiz yüksek beklentilerimizi karşılamadığında ortaya çıkan hayal kırıklığı hissi “mükemmel an sendromu”nu oluşturur. Bu sendromdan muzdarip olanlar yanmayan pasta mumları, bulutlu gökyüzü ve zayıf parti dekorasyonları gibi olumsuz ayrıntılara odaklanma eğilimindedir. Genellikle kendilerini tatminsiz hissederler ve anın tadını çıkarmakta zorlanırlar.

GÖRDÜĞÜMÜZÜ YAŞAMAK İSTİYORUZ | “Mükemmel an sendromu” çok çeşitli faktörlerle ilişkili olabilir ancak asıl faktör, sosyal medyanın zihnimizi güzel yerlerin, imrenilecek anların ve duygusal açıdan yoğun deneyimlerin görüntüleri ile doldurmasıdır. Tekrar tekrar gördüğümüz bu paylaşımlar bize, bizimkinden çok farklı bir gerçekliği (ya da sözde gerçekliği) gösteriyor. Bu da bizde o resimlerde gördüğümüz hayatları yaşama isteği uyandırıyor.

“MÜKEMMEL HAYATLAR” ETKİLİYOR | Böyle zamanlarda karşılaştırmanın zihinsel sağlığa yönelik büyük bir tehdit olduğu sıklıkla dile getirilir. Instagram ve TikTok gibi platformlarda tasvir edilen mükemmel görünen hayatlardan etkilenmemek neredeyse imkansız. Ancak karşılaştırma yaptığımız zaman kendi hayatlarımız sıkıcı ve boş görünebilir. Uzmanlara göre bunun nedeni kültürümüzde mutluluğu sevildiğini hissetmek, güzel bir kahkaha atmak veya sadece kendimizle barışık olmak gibi içsel şeyler yerine dış faktörlerle ilişkilendirme eğiliminde olmamız.

MÜKEMMEL AN SENDROMUNUN ETKİLERİ | Uzmanlar sürekli hayal kırıklığı hissedenlerin ruh sağlığının ciddi şekilde etkilediğini belirtiyor. Bu kişiler çoğunlukla arzu ettikleri mükemmel hayatlara sahip olmadıkları için kendilerini suçluyorlar. Bu gerçekleştiğinde mükemmel anın peşinde koşmak, kendine zarar vermeye yol açabilecek “aşağılık” duygusunu besliyor. Çoğu zaman her anın mükemmel halini planlamaktan doğan kronik stres sorunları da ortaya çıkabiliyor.

“KARAMSARLIK FABRİKASI” | Bu sendrom kendimizi yorgun ve dengesiz hissetmemize ya da daha fazla sosyal etkileşim için insanlarla bağlantı kurmamıza neden oluyor. Uzmanlar bu sendromun bir tür “karamsarlık fabrikası” olduğunu çünkü ulaşılamaz mükemmel anı asla deneyimlemediğimiz için zihnimizin olumsuzluğa alıştığı bir kısır döngü yarattığını söylüyor.

NASIL BAŞA ÇIKARIZ? | Bu duyguyu yenmek için işe sosyal medya kullanımını azaltarak başlayın çünkü ustaca hazırlanmış mükemmel durumlara sürekli maruz kalmak boşluk hissini güçlendiriyor. Dinlenme, boş zaman geçirme, bol bol gülme ve eğlence ihtiyaçlarını karşılayan günlük alışkanlıklar ayrıca yardımcı olabilir.

Ayrıca yoga, meditasyon ve spor gibi zihinsel sağlık aktiviteleri, dış etkenlerden bağımsız olarak olumlu bir ruh halinin korunmasına yardımcı olabilir. Pek çok araştırma, farkındalık kazanmanın bu hislerle daha iyi başa çıkmamıza yardımcı olabileceğini kanıtlıyor. Şimdiki zamana odaklanarak, ne olabileceğine takılmadan, onu takdir edebilmek “mükemmel an” arayışını durdurmakta önemli rol oynuyor. Kaynak: Ntv

Yayınlama: 25.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.