‘Soul müziğin kraliçesi’ Aretha Franklin 76 yaşında hayatını kaybetti

” Soul müziğin kraliçesi” diye tanımlanan efsanevi şarkıcı Aretha Franklin 76 yaşında ABD’nin Detroit kentinde hayatını kaybetti.

‘Soul müziğin kraliçesi’ Aretha Franklin 76 yaşında hayatını kaybetti

2010’da kanser teşhisi konulan Franklin geçen yıl emekli olduğunu açıklamıştı.
Son bir haftadır hastanede tedavi altına alınan Franklin’in durumu ağırlaşmıştı.
“Respect” ve “Think” gibi single çalışmalarıyla bilinen Franklin’in 20’den fazla şarkısı ABD müzik listelerinde ilk sırayı almıştı.
Franklin, son konserini Elton John Aids Vakfı yararına geçen yıl düzenlenen galada vermişti.

İlahi şarkıcısı, piyanist ve ünlü bir vaizin kızı olarak dünyaya gelen Franklin, küçük yaşlarından itibaren Mahalia Jackson ve Clara Ward gibi isimlerden eğitim almıştı.
Kariyenin ilk yıllarında şöhret olmayı başaramayan Fraklin, daha sonra Columbia müzik şirketiyle sözleşme imzalamıştı.

1968’de Amerika ve Avrupa’da “Lady Soul” diye diye tanınan Franklin siyah ABD’lilerin gururu olarak Time dergisinin kapağına çıkmış ve Martin Luther King’den ödül almıştı.
Blues Brothers filmindeki performansıyla da göz dolduran Franklin, 1980’lerde “Who’s Zooming Who?” ve George Michael ile yaptığı düet “I Knew You Were Waiting” gibi büyük başarı getiren şarkılara imza attı.
Franklin 2005’te de “milyonlarca Amerikalının kalbini fethetmesi” nedeniyle 2005’te dönemin ABD Başkanı George W Bush’tan Başkanlık Özgürlük Madalyası almıştı.
Franklin on yıl sonra da “You Make Me Feel Like A Natural Woman” şarkısıyla Başkan Barack Obama’yı gözyaşlarına boğmuş ve Obama’nın ilk yemin töreninde de şark söylemişti.

Yayınlama: 16.08.2018
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.