Viyana’da bir camiinin Hamas’ı desteklediği söyleniyor

Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi yaptığı bir çalışmada, “Avusturya İslam Birliği” [IVÖ] tarafından yönetilen Viyana’daki bir caminin kütüphanesindeki vaazların, sosyal medya paylaşımlarının ve kitapların içeriğini inceledi. İlgili bakanlık, Cumhuriyet savcılığının soruşturma başlattığını ve Avusturya İslam Cemaati’ni de [IGGÖ] görevlendirdiğini açıkladı.

Viyana’da bir camiinin Hamas’ı desteklediği söyleniyor

Avusturya Hükümeti iki yıl önce, İslam ve tehlikeli ideoloji olarak nitelendirdiği siyasal İslam arasındaki ayrımı yapacağını ileri sürerek kurduğu “Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi” Viyana’nın 2. Bölgesinde “Avusturya İslam Birliği” [IVÖ] tarafından yönetilen bir caminin imamının verdiği hutbelerde, Avusturya’da terör örgütü olarak nitelenen Hamas’ı rol model olarak gösterdiğini bildirildi.

Camiye karşı ön soruşturma başlatılacak

Entegrasyon, Kültür ve Kadın Bakanı Susanne Raab [ÖVP], soruşturma başlatıldığını ve Avusturya İslam Cemaati’ni [IGGÖ] de görevlendirdiğini duyurdu.

Avusturya İslam Birliği [IVÖ], ülkenin en büyük Camilerinden birini yönetiyor. Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi, görevdeki IVÖ başkanının aynı zamanda söz konusu caminin imamı olduğundan şüpheleniyor. Dokümantasyon Merkezi’nin raporuna göre, IVÖ’deki selefi zaten Müslüman Kardeşler’in destekçisi olduğunu itiraf etmişti.

Dokümantasyon merkezi, vaazları ve sosyal medya gönderilerini analiz etti

Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi, Siyasal İslam için Dokümantasyon Merkezi yaptığı bir çalışmada hem vaazları hem de sosyal medya paylaşımlarını ve cami kütüphanesindeki içeriği analiz etti ve şu sonuca vardı: “Üç alan da Müslüman Kardeşler ve Filistin terör örgütü Hamas’ın ideolojisini destekliyor.” Örneğin şehitlik ve ölüm dine bağlılıkta yüceltiliyor dendi.

Özellikle gençler önemli bir hedef kitledir. İslam ülkelerinin [şiddete başvurmaya hazır] müdafaasından da bu idealle bağlantılı olarak bahsedilmektedir. Vaazlarda “erkekliğin” fazileti defalarca dile getirilmektedir. Dokümantasyon merkezi tarafından yapılan anketlere göre, imamın dinleyici kitlesi ağırlıklı olarak genç erkeklerden oluşuyor.

Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi Direktörü Lisa Fellhofer, “Böyle bir dünya görüşünün cami camiasındaki ağırlıklı olarak genç erkeklere aktarılması sorgulanabilir ve radikal fikirlerin daha kolay yayılmasına yardımcı olabilir” diyor.

Caminin kendi kütüphanesindeki Yahudi aleyhtarı klişeler

Raporda, caminin kendi kütüphanesinde bulunan kitaplar ve IVÖ yetkilileri tarafından dile getirilen görüşler, açıkça İsrail’in yok edilmesini istemekte ve Yahudi aleyhtarı klişeleri paylaşmaktadır. Sorumlu imama göre, Müslüman Kardeşler’in ideolojisi anlamında değişimin itici gücü olmak olan yeni nesli etkileme hedefi peşinde koşuyor. Mesajlar ve içerik yıllardır değişmedi ve özellikle IVÖ’ye ait olan Viyana Camii cemaatini hedefliyor, ancak aynı zamanda çevrimiçi medya aracılığıyla daha geniş bir kitleyi hedefliyor, dışarıdaki ılımlı retorik arasında bir tutarsızlık var. Dünya ve radikal içe dönük retorik mevcuttur denmekte.

Bakan Raab, APA’ya yazılı olarak şunları açıkladı: “Bakanlığımız, bu yeni bulgular hakkında Pazartesi günü belgeleme merkezinden bilgilendirildi. Bu nedenle derhal ilgili makamlara soruşturma başlatması talimatını verdim. Cumhuriyet savcılığı da soruşturma yürütüyor. Ancak her şeyden önce IGGÖ de sorumluluğunu yerine getirmelidir.” | © DerVirgül

Yayınlama: 09.12.2022
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.