Avusturya’da ‘’Siyasi İslam Dokümantasyon Merkezi’’ Kuruldu

Avusturya Hükümeti, İslam ve tehlikeli ideoloji olarak nitelendirdiği siyasal İslam arasındaki ayrımı yapacağını ileri sürdüğü yeni bir kurum kurdu. Kurum aynı zamanda Türk Milliyetçiliğini de (Bozkurtları) mercek altına alacağı vurgulandı.

Avusturya’da ‘’Siyasi İslam Dokümantasyon Merkezi’’ Kuruldu

Avusturya Entegrasyon Bakanı Susanne Raab (ÖVP) çarşamba günü yeni Siyasi İslam Dokümantasyon Merkezi’ni sundu. 

Bakan Siyasal İslam Dokümantasyon Merkezi’ni iki uzmanla birlikte sundu: Aşırılıkçılık uzmanı Lorenzo Vidino (George Washington Üniversitesi’nde aşırılıkçılık programı direktörü) ve Münster Üniversitesi İslam İlahiyat Merkezi başkanı İslam alimi ve İslam Din Eğitimi Profesörü Mouhanad Khorchide. 

Yapılan açıklamada, Dokümantasyon Merkezi,” Avusturya’da ilk kez, siyasi İslam’ın tehlikeli ideolojisiyle, bağımsız ve bilimsel olarak ilgilenen ve şimdiye kadar gizli ağlar hakkında bilgi verecek bir organ görevi görecek’’ dendi.  

Raab, “Siyasal İslam sosyal hayatımız için zehirlidir ve elbette mücadele edilmelidir. Siyasi İslam Dokümantasyon Merkezi’nin kurulmasıyla Avusturya Avrupa’da bir öncü olacak ”dedi. 

Dokümantasyon merkezinin görevleri, bilimsel araştırma ve dokümantasyonun yanı sıra dini motivasyonlu siyasi aşırılık hakkında bilgi toplayacak. İnternette ve sosyal medyada da faaliyetler gözlemlenecek.  

Bununla birlikte, daha önce de vurgulandığı gibi, “her zaman bir din olarak İslam ve tehlikeli bir ideoloji olarak siyasal İslam arasında ayrım gözetileceği” vurgulandı.  

Uzman ekip ve bağımsız yönetim 

Kurum, Viyana merkezli olup uzman ekiplerle donatılarak, bağımsız bir yönetim şeklinin olacağı kaydedildi.  

Bilimsel danışma kurulu ayrıca, ulusal ve uluslararası uzmanlığa katkıda bulunacak.

Güvenlik veya adli makamlar gibi tüm bilgiler yetkililere sunulacak. Halk, örneğin yıllık Aşırılıkçılık raporu ile düzenli olarak bilgilendirilecek.  

Paralele toplumlar içerisinde gelişecek olası olaylar için önceden uyarı sistemi, kurumun öncelikli görevleri arasında yer alacak.  

Yeni dokümantasyon merkezinin ilk projeleri: 

Siyasal İslam ideolojisinin açık analizi: Avusturya’da siyasal İslam’ın yönleri nelerdir, hangi formlar yayılmaktadır, Avusturya’da siyasal İslam ne kadar tehlikelidir? 

Avusturya’da siyasi İslam’a atfedilebilir sorunlu ağlar ve derneklere genel bakış haritası oluşturulması.

Bu tehlikeli ideolojinin temsilcilerinin yapılarını, aktörlerini ve hedeflerini görünür kılmak. Mali, örgütsel ve ideolojik bağlantılar (yurt dışında) da incelenip ve açıklığa kavuşturmak.  

Gizli çalışan bireysel ağların ayrıntılı analizi 

Daha sonra ağları ortaya çıkarmak için daha derin analizler yapmak, özellikle örgütsel, mali ve ideolojik bağlantılar ve etkiler (yurt dışından da) incelenip ve açıklanması. 

Raab, Siyasi İslam Dokümantasyon Merkezi’nin kendisini tamamen siyasi İslam’a adaması gerektiğini, DOEW ve federal kült meseleleri Dairesi’nin diğer konular için var olduğunu belirterek, yeni kurumun gerekliliğini savundu. 

Bakan var olan kurumlardan bahsederek, “ancak kendisini siyasi İslam’a karşı mücadeleyi hedef olarak belirleyen hiçbir kurum yok.”dedi.  

Ayrıca kurum, Anti-Semitizm ve ırkçılık gibi konular da, çapraz bağlantılar kapsamında, yeni Dokümantasyon Merkezi tarafından incelenecek – örneğin Müslüman anti – Semitizm veya Türk milliyetçisi” Bozkurtlar” bu kapsamda değerlendirilecek.  

Bakana göre, yeni kurum ile, Müslümanların içerisinde bulundukları tüm kurum ve kuruluşları denetleyen bir sistemler ağı oluşturulacak.  

Avusturya’da mevcut kaç kurumun mercek altına alınacağı ise net değil.|virgül  

© Bild: virgül 

Yayınlama: 15.07.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.