Avusturya’da bir lise öğrencisinin sorusu, ülkede ırkçılık tartışmasını başlattı

Bir televizyon programında, AB’nin dış sınırlarının kapatılmasını ve göçmenlerin engellenmesini savunan siyasetçiye, “Önlemlerinizi yıllar önce uygulamış olsaydınız, bu sınıfın yarısı bugün Viyana’daki liseye gitmiyor olacaktı. Buna ne dersiniz?” diye soran lise öğrencisine, siyasetçinin “O zaman Viyana yine Viyana olurdu” yanıtı tartışma yarattı…

Avusturya’da bir lise öğrencisinin sorusu, ülkede ırkçılık tartışmasını başlattı

Avusturya Özgürlük Partisi [FPÖ] Aşağı Avusturya Eyalet Parlamento üyesi [NÖ] Gottfried Waldhäuslich katıldığı bir televizyon programında Avrupa Birliği dış sınırlarının kapatılması ve hiçbir şekilde göçmen akışına izin verilmemesini savundu. Patisinin ülke çapında “Avusturya Kalesi” adlı bir kampanya başlattığından söz eden aşırı sağcı siyasetçi, Avusturya sınırlarını kapatmaya ve daha fazla göçe izin vermemeye kararlı olduklarını ifade etti.

Öte yandan, Udo Landbauer liderliğindeki Aşağı Avusturya Eyaleti [NÖ] FPÖ’sü de eyaletteki sığınmacılar için kabulün dondurulması çağrısında bulunmuştu.

Puls 4’ün “Pro und Contra” programına çok sayıda lise öğrencisi katılarak ve siyasilere çeşitli sorular yönelttiler.

 

Aşırı sağcı FPÖ siyasetçi Gottfried Waldhäuslich yaptığı göçmen karşıtı konuşması sonrasında bir lise öğrencisinin sorusu, ülkede ırkçılık tartışması başlattı.

Gottfried Waldhäuslich FPÖ

Lise öğrencinin,” “Önlemlerinizi yıllar önce uygulamış olsaydınız, bu sınıfın yarısı bugün Viyana’daki liseye gitmiyor olacaktı. Buna ne dersiniz?” diye sorması üzerine, FPÖ’lü siyasetçi “O zaman Viyana yine Viyana olurdu” yanıtı verdi.

“Kökeni ne olursa olsun Viyana şehrine katkıda bulunan herkesle gurur duyuyorum”

FPÖ’lü siyasetçinin ırkçı söylemine ilk tepki Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig’den geldi. Ludwig, Gottfried Waldhäuslich’i iltica konusundaki açıklamasıyla ilgili olarak sert bir şekilde eleştirerek, “Aşağı Avusturya’dan bir FPÖ eyalet meclis üyesi tarafından yapılan son derece insanlık dışı açıklamalar tüm şiddetle reddedilmelidir” dedi.

Michael Ludwig SPÖ

“Viyana belediye başkanı olarak, burada yaşayan ve kökeni ne olursa olsun Viyana şehrine katkıda bulunan herkesle gurur duyuyorum” diyen Ludwig, “Ben de geleceği düşünen gençlerin arkasındayım” diye konuştu.

Viyana savcılığına suç duyurusu

Avukat Wilfried Embacher ırkçı söylemlerden dolayı Viyana savcılığına şikayette bulundu. Cumhuriyet savcılığı, FPÖ’lü siyasetçinin yaptığı açıklamaların suç teşkil edip etmediğini kontrol ediyor.

Birçok siyasiden kınama gelirken, göçmen kökenli olan Adalet Bakanı Alma Zadić [Yeşiller], etkilenen öğrencilere Twitter aracılığıyla şunları söyledi: “Hepiniz Viyana’sınız ve toplumumuzun bir parçasısınız. Bunu ne politikacılar ne de başka biri tarafından reddedilmesine asla izin vermeyin.”

Alma Zadić Yeşiller

Sosyal Demokrat [SPÖ] Federal Parti Başkanı Pamela Rendi-Wagner, “Açıklama, FPÖ’nün hangi rotayı temsil ettiğini gösteriyor. Bu insanlık dışı politikaya karşı çıkmak benim en derin inancımdır” dedi. SPÖ federal yöneticisi Christian Deutsch aynı görüşleri paylaştı.

Pamela Rendi-Wagner SPÖ

İnsan Hakları Avusturya Örgütü [SOS] tarafından yapılan açıklamada, “entegrasyondan sorumlu bir siyasetçinin “göç geçmişi olan öğrencilerin ülkemizin veya şehirlerinin olumlu bir parçası olabileceklerini inkar etmesi” kabul edilemez dendi.

Anayasa Bakanı Karoline Edstadler [ÖVP], “Bu, ülke tarihindeki en karanlık bölümü anımsattığı için kelimelerim kayboldu” dedi.

Neos Partisi insan hakları sözcüsü Stephanie Krisper Twitter’da “Bu, çocukların deneyimlemek zorunda kaldığı katıksız bir ırkçılık” diye eleştirdi.

FPÖ ırkçı söylemlerine devam ediyor

Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi [FPÖ], son aylarda iltica konusundaki tutumunu giderek daha sıkı hale getirdi. Parti, ülke çapında “Avusturya Kalesi” adlı bir kampanya başlattı.

Başkan Herbert Kickl yönetimindeki FPÖ, Avusturya sınırlarını kapatmaya ve daha fazla göçe izin vermemeye kararlı. Udo Landbauer liderliğindeki Aşağı Avusturya FPÖ’sü de eyaletteki sığınmacılar için kabulün dondurulması çağrısında bulunuyor. | © DerVirgül

Yayınlama: 02.02.2023
Düzenleme: 02.02.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.