Almanya’da döner fiyatlarına tepkiler büyüyor

Almanya’da döner fiyatlarına tepkiler büyüyor

Almanya’da halk enflasyonla birlikte artan döner fiyatlarından şikâyetçi. En sevilen ve en fazla tüketilen sokak lezzeti olan dönerin fiyatının herkes için erişilebilir seviyede kalması için sübvansiyon çağrıları geliyor.

Döner fiyatlarındaki hızlı artış, Almanya’da enflasyonun vurduğu ve ülkenin en sevilen yemeklerinden biri olan dönerin uygun fiyatlı kalmasını sağlayacak bir devlet sübvansiyonu programı için çağrıların artmasına yol açtı.

Aşırı sol Die Linke partisi, parlamentoya sunmak istediği bir öneride, döner kebap fiyat sınırlaması getirilmesi çağrısında bulunarak konuya en son el atan parti oldu. Parti, sadece iki yıl önce 4 Euro olan döner fiyatlarının bazı şehirlerde şimdiden 10 Euroya yükseldiğini belirtiyor.

The Guardian’da yer alan habere göre, Die Linke özellikle düşük gelirli kesimler için 4,9o Euro ve gençler için 2,90 Euroluk bir fiyat sınırı önerdi. Ayrıca, her eve günlük döner kuponu verilmesini tavsiye etti.

Die Linke’nin hesaplamalarına göre, ülkede her yıl tüketilen tahmini 1,3 milyar döner (sadece Berlin’de günde 400 bin adet) göz önüne alındığında, böyle bir sübvansiyon programının yıllık maliyeti 4 milyar Euroyu buluyor.

Almanya’ya Türk göçmenler tarafından getirilen ve yerel damak tadına uyarlanan kebapların Almanya’daki satışları yılda yaklaşık 7 milyar Euroya ulaşıyor.

Sosyal medyadaki tepkiler arasında bazı gençler, Scholz’un selefinin başbakan olarak “döneri kontrol altında tuttuğunu” savunarak Angela Merkel’in geri dönmesi çağrısında bulundu.

Başbakan Olaf Scholz, “Gittiğim her yerde, özellikle de gençlerden, döner için bir fiyat freni olup olmayacağının sorulması oldukça çarpıcı” ifadelerini kullanmıştı.

Yayınlama: 08.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. J T dedi ki:

    Maskara, fırsatçı hebsi. Türkiye’de neyse aynısı burada tertib buluyor. Muhasabe bilmez ekonomik fiyattan anlamaz, basbas memleketten ithalen trend yolu gözüktü fiyatlar uçtu.
    Gözü Türkiye piyasasindan kıyasen buraya bakar, fiyatlara öyle yansıtır.
    Korsan fiyat biçimi heb.

    Askeri ücretten aşağı işçi çalıştırır halen fiyatlar yükselir porsyonlar küçülür.

    KDV yi kasaya indirir sonra medya maskara ya aldığında işte dönere tescil bekler.