Almanya’daki grev, Avusturya bağlantılarını da etkiledi

Deutsche Bahn (DB) grevi başladı ve şimdiden Almanya’daki demiryolu trafiğinin büyük bir bölümünü felç etti. Avusturya ve Almanya arasındaki tren bağlantıları da etkileniyor.

Almanya’daki grev, Avusturya bağlantılarını da etkiledi

Alman Tren Makinistleri Sendikası (GLD) tarafından başlatılan grev yaklaşık altı gün sürecek.
Grev Salı akşamı yük hizmetlerinde, Çarşamba sabahı ise Deutsche Bahn (DB) tarafından işletilen uzun mesafe ve bölgesel hizmetlerde başladı. Alman demiryolu sektöründeki son grevde olduğu gibi, Avusturya ile Almanya arasındaki tren bağlantıları da etkileniyor. ÖBB, zorunlu olmayan yolculukların ertelenmesini tavsiye ediyor.

Demiryolundan yapılan açıklamada, ÖBB’nin Almanya’ya gidiş ve dönüş biletleri için tren bağlantısının iptal edildiği, gece treni biletlerinin gün içinde de kullanılabileceği belirtildi. Yolculuk yapılmadığı takdirde 22 Ocak’tan önce satın alınan biletler iptal edilebilecek ve iade edilebilecek. Halihazırda satın alınmış olan biletler 5 Şubat’a kadar ve bu tarih de dahil olmak üzere daha uzun süre kullanılabilecek. Westbahn trenleri planlandığı gibi çalışacaktır.

Bir Alman demiryolu sözcüsü sabah yaptığı açıklamada, yolcu taşımacılığına ilişkin acil durum tarifesinin çarşamba gününe kadar sabit olduğunu söyledi. Deutsche Bahn’a göre, önceki grevlerde olduğu gibi, uzun mesafeli trenlerin yaklaşık yüzde 80’i iptal edilecek.

Alman demiryolu taşımacılığının büyük bölümü felç oldu

Yük taşımacılığında da önemli kısıtlamalar olacaktır. Deutsche Bahn, “Alpler, Polonya veya İskandinavya üzerinden yapılan Avrupa yük taşımacılığının yanı sıra Hollanda veya Belçika’daki limanlar da etkilenecek” açıklamasında bulundu. Grevden önce bile, birçok müşterinin sevkiyatları iptal etmesi nedeniyle hacimlerde önemli bir düşüş kaydedilmişti.

Alman Sanayi Federasyonu (BDI) Genel Müdürü Tanja Gönner, Berlin’de Alman Basın Ajansı’na yaptığı açıklamada, şirketlerin bireysel üretim kayıpları, kesintiler ve sanayide kapanmalar da dahil olmak üzere ciddi kısıtlamalarla tehdit edildiğini söyledi. “Altı günlük bir grevle toplamda bir milyar avroya varan kayıplar beklemek gerçek dışı değil.”

Demiryollarındaki grev pazartesi akşamı saat 18.00’a kadar sürecek. Sözcü, GDL’nin devlete ait şirketle devam eden ücret anlaşmazlığındaki dördüncü endüstriyel eyleminin “Deutsche Bahn tarihindeki en uzun eylem” olduğunu söyledi. Eylem yolcu taşımacılığı için 136 saat, yük taşımacılığı için ise 144 saat sürecek. Mevcut anlaşmazlıkta ilk kez grev tam bir hafta sonunu da kapsıyor.

Deutsche Bahn’ın talepleri

GDL, Deutsche Bahn’a gönderdiği bir mektupla ücret taleplerini yeniledi ve bazılarını somutlaştırdı. GDL’nin çarşamba günü yayınladığı mektupta, “Teklifler, geçtiğimiz haftalarda toplu pazarlık ortaklarımızla varabildiğimiz ücret anlaşmalarına dayanmaktadır” deniliyor. Örneğin, 2028 yılına kadar vardiyalı çalışanlar için haftalık çalışma saatlerinin mali kayıp olmaksızın 38 saatten 35 saate indirilmesi için somut bir takvim öneriyor. Bu, sendikanın temel talebi ve ücret anlaşmazlığının düğüm noktası.

Deutsche Bahn, GDL’nin tekliflerini daha ileri müzakereler için bir temel olarak reddetti. Çarşamba sabahı bir sözcü, bunun yalnızca “bilinen azami taleplerin tekrarı” olduğunu söyledi.

GDL müdürü Claus Weselsky çarşamba günkü ZDF “Morgenmagazin” programında “Deutsche Bahn AG’nin yaptığı şey tüm taleplerin tekrar tekrar reddedilmesinden başka bir şey değil” diyerek GDL’yi eleştirdi. Demiryolu sadece milimetre milimetre ilerliyor. Sendikanın müzakerelere ne zaman yeniden başlayacağı sorulduğunda sendikacı, “Deutsche Bahn yüksekten uçmayı bırakır bırakmaz” dedi.|© DerVirgül

Yayınlama: 24.01.2024
Düzenleme: 24.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.