Kahve kıtlığı mı yaşanacak?

Almanya’daki kahve endüstrisi, yeni AB düzenlemesi nedeniyle kahve tedarikinin gelecek yıldan itibaren garanti edilmeyeceğine inanıyor. Derneği 2025’ten itibaren olası kahve kıtlığı konusunda uyardı.

Kahve kıtlığı mı yaşanacak?

Alman Kahve Birliği, “Almanya ve Avrupa pazarlarında arz yetersizliği tehlikesiyle karşı karşıyayız. Halen mevcut olan kahvenin fiyatları önemli ölçüde artacak” dedi.

AB Komisyonu ise bununla çelişiyor. Alman Basın Ajansı’nın sorusu üzerine yetkili, düzenlemenin gıda fiyatlarını artıracağına dair herhangi bir bilginin bulunmadığını söyledi. Düzenlemenin kapsadığı hammadde fiyatlarına etkisinin çok sınırlı olması bekleniyor.

Yönetmelik durum tespiti beyanını gerektiriyor

Gelecekte düzenleme, şirketlerin 31 Aralık 2020’den sonra ürünleri için hiçbir ormanın temizlenmediğine veya zarar görmediğine ilişkin bir durum tespiti beyanı sunmalarını gerektirecek. Bu sadece kakao veya kahve çekirdeği gibi ham maddeler için geçerli değildir; çikolata, deri veya mobilya gibi bazı ikincil ürünler de kapsam dahilindedir. Yönetmeliklere uymayan herkes, AB’deki yıllık cirosunun en az yüzde 4’ü kadar yüksek cezalarla ödeyecek.

Milyonlarca kahve çiftçisi tehdit altında

Kahve derneğinin genel müdürü Holger Preibisch’e göre, dünya çapında milyonlarca kahve çiftçisinin varlığı AB düzenlemeleri tarafından tehdit ediliyor. 360 civarında şirket ve kuruluşu temsil eden kahve derneği, düzenlemenin içeriğini desteklediğini söylüyor. Ancak 2024 yılı sonuna kadar gerekli verilerin tam olarak sağlanması mümkün değil. Preibisch, “Şu anda çiftçilerin yalnızca yüzde 20’si gereksinimleri karşılıyor” dedi. Bürokratik çabalardan da şikâyetçi. Hem kahve ithal eden tüccarlar hem de kahve satın alan kavurucular, her teslimat için veriler üzerinde bir risk değerlendirmesi yapmak ve bunları AB’ye göndermek zorunda kalacak. Üretici bazı ülkelerdeki siyasi yapılardan dolayı bilgiye ulaşmak zor ve hala uygun bir arayüz eksikliği mevcut.

Sanayi erteleme için baskı yapıyor

Sektör yakın zamanda federal hükümete yazdığı bir mektupta düzenlemenin uygulanmasının ertelenmesi yönünde çağrıda bulundu. Sorulduğunda sorumlu Federal Gıda ve Tarım Bakanlığı Brüksel’de çözüm bulmak için çalışacağını belirtti. “Kahve ticareti alanında, geçiş döneminin sonuna kadar tam olarak uygulanmasına yönelik engeller mevcut. Bu, geleneksel, sertifikasız kahvenin izlenebilirliğinin şu anda her durumda uygulanamaması gerçeğini de içeriyor

Komisyon, yasayı Kasım 2021’de teklif etti ve projenin etkilerini de inceledi. Araştırmanın, düzenlemelerin şirketlere maliyetinin beklenen faydalardan önemli ölçüde düşük olduğu sonucuna vardığı bildirildi. Bunlar arasında AB pazarına erişim ve sürdürülebilir ürünlere yönelik talebin artması yer alıyor. Ayrıca, özellikle küçük ve mikro işletmelerin yasaya uymak zorunda kalmadan önce daha fazla zamanı var.

Kahve üreticileri yönetmeliğe eleştirel yaklaşıyor

Endüstri birliğinin yanı sıra büyük kahve üreticileri de yeni AB düzenlemelerini eleştiriyor. Dallmayr Kaffee’nin yönetim ekibinin üyesi Johannes Dengler, şirketler ve çiftçiler için “grotesk bir idari yükten” söz ediyor. Düzenlemenin Etiyopya’daki gibi küçük çiftçilerin Avrupa pazarından kopması muhtemel. Komisyon, küçük çiftçilerin desteklenmesinin bir öncelik olduğunu vurguluyor. Kanun, üçüncü ülke üreticilerine karşı ayrımcılık yapmamakta ve ticaret üzerinde herhangi bir gizli kısıtlama bulunmamaktadır.

Kahve kavurucuları Lavazza, Melitta ve Darboven (“Idee-Kaffee”, “Mövenpick”) AB yasalarına uymak istediklerini ancak daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu açıkladılar. Darboven’in bir sözcüsü, “Sonuç olarak yeşil kahve arzında açık bir kıtlık olacak ve bunun sonucunda fiyatlar artacak” dedi.

Almanya’nın en büyük ikinci kahve ithalatçısı

Kahve derneğine göre Almanya, yılda 1,1 milyon tonla ABD’den sonra dünyanın en büyük ikinci kahve ithalatçısıdır. Yeşil kahve 15 ila 20 ülkeden geliyor; çoğunluğu Brezilya (yüzde 30) ve Vietnam’dan (yüzde 20) geliyor.

AB hukuku aynı zamanda şekerleme endüstrisi gibi diğer sektörler için de baş ağrısına neden oluyor. Kakao piyasası şu anda zaten gergin; büyüyen ülkelerdeki hasatların azalması nedeniyle fiyat son zamanlarda rekor seviyelere yükseldi. Endüstri derneği BDSI’nin genel müdürü Torben Erbrath, uygulama için daha fazla zaman çağrısında bulunuyor. “Pratik uygulama koşulları karşılanmazsa, üçüncü ülkelerden gelen birçok hammadde ve onlardan üretilen ürünler AB’de pazarlanamayacak.”| ©DerVirgül

Yayınlama: 10.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.