AB seçim sonuçları, Nehammer’in yeniden şansölye seçileceğini işaret ediyor…

AB seçim sonuçları, Nehammer’in yeniden şansölye seçileceğini işaret ediyor…

| Adem Hüyük

Avrupa Parlamentosu seçimleri tamamlandı. Ancak, Avusturya’da Avrupa Parlamentosu seçim sonuçları, tahmin edildiği gibi aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin [FPÖ] seçimleri açık ara birinci parti olarak tamamlamasıyla sonuçlanmadı.

Avrupa Parlamentosu seçim sonuçları üzerinden 29 Eylül’de yapılacak olan Ulusal Konsey Seçimlerinin sonuçlarını öngörenler, şu saatten sonra daha farklı bir hükümet tablosu çizmek zorunda.

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde FPÖ’nün mevcut iktidar partisi ÖVP’den çok fazla oy alacağını öngörenler, bu sonuçların genel seçimlere de yansıyacağını ve Herbert Kickl’in başbakan olabileceğini ileri sürmüşlerdi. Ancak beklenen olmadı ve FPÖ Avrupa Parlamentosu seçimlerinden birinci parti olarak çıkmış olsa da aralarında sadece bir puan fark bulunmakta.

29 Eylül 2024 Genel Seçimlerine bu seçime göre katılımın daha da yüksek olacağı düşünülür ve yine Avusturyalı seçmenin, genel seçimlere gösterdiği sorumluluğu AB seçimlerine göstermediği de düşünülürse, FPÖ’nün 29 Eylül seçimlerinde birinci parti olarak seçimleri tamamlama olasılığı oldukça düşüyor.

Avusturya’da beklenen olmadı | Nehammer yeniden Şansölye olacak gibi

29 Eylül’deki Ulusal Konsey Seçim sonuçları, bugün tamamlanan Avrupa Parlamentosu seçimlerine göre tahmin edilecek olunursa, FPÖ yüzde 25,7, ÖVP’nin ise yüzde 24,7 aldığı oy oranı ve aradaki bir puan etkili bir faktör olmayacaktır.

Halk Partisi [ÖVP] bu seçim sonuçları üzerinden bakıldığında 29 Eylül 2024 Genel Seçimlerinde birinci parti olma şansı yüksek görülürken, ikinci parti FPÖ, üçüncü parti ise SPÖ olacak gibi görünüyor.

Bu durumda koalisyon hükümeti ÖVP ile FPÖ tarafından kurulabiliniz. Veya üçlü bir koalisyon ÖVP/Yeşiller/Neos alternatifi de gündeme gelebilir.

Her türlü olası koalisyon senaryoları, 29 Eylül’deki Ulusal Konsey Seçimleri sonrası da Avusturya’nın yeni Şansölyesi yine Karl Nehammer olacak gibi görünüyor. | ©DerVirgül

Yayınlama: 10.06.2024
Düzenleme: 10.06.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.