“Akademik Balo” | Viyana’da gergin bekleyiş

Avusturya’da aşırı sağcı Özgürlükçü Partisi’nin [FPÖ] düzenleyeceği “Akademik Balo” protestoları perşembe günü başladı. Balonun yapılacağı bugün ise Viyana’ya gergin bir hava hâkim. Korona nedeniyle iki yıldır yapılmayan “Akademik Balo” neden protesto ediliyor?

“Akademik Balo” | Viyana’da gergin bekleyiş

Adem Hüyük 

1952’den 2012’ye kadar Vienna Corporation Ring Balosu veya kısaca WKR Ball olarak yapılan balo, 2008 yılından bu yana her yıl çeşitli kuruluşlar tarafından baloya karşı gösteriler yapılmaktadır.

Viyana Hofburg’u bir mekan olarak kaybetmemek için, balo organizasyonu 2012 yılında FPÖ’nün Viyana Eyalet Grubu tarafından devralındı ve adını Viyana Akademikerball olarak değiştirdi. 1 Şubat 2013 tarihinde 1. Viyana akademisyen balosu düzenlendi.

Birkaç yıl boyunca, her yıl gösteriler ve örneğin Viyana Üniversitesi Avusturya üniversite öğrencileri Birliği [ÖH], Yeşiller ve alternatif öğrenciler [GRAS] ve SPÖ, tarafından, diğer şeylerin yanı sıra, sağcı ve aşırı sağcı Avrupa partilerinin üst düzey temsilcilerinin katılımıyla gerekçelendirilen baloya sert eleştiriler yapıldı.

Avusturya direnişinin Belgesel arşivine göre, 2009 ve 2011 yılları arasında Markus Beisicht, Patrik Brinkmann, Filip Devon, Aleksandr Dugin, Matthias Faust, Bruno Avrupa Birliği ve aşırı sağcı Katalan siyasetçi Enrika Ravello gibi şahsiyetler en az bir baloya katıldılar.

 

2005 yılında KKR Balosuna çok az ilgi gösteriliyordu. Ancak bir süre sonra, Avrupa Aşırı Sağının temsilcilerinin düzenli olarak konuk listesinde yer aldığı ortaya çıktı. Bu durum halk protestolarını tetikledi.

2008 yılından bu yana, her yıl – kısmen yetkililer tarafından yasaklanan – baloya karşı gösteriler düzenleniyor. VKR Balosuna karşı yapılan gösteri, Opera balosu protestosunun halefi olarak gelişti, aşırı Sol gruplar da protestolarını Opera balosu protestosundan VKR protestosuna giderek daha fazla kaydırdı. Avusturya anayasayı koruma Raporu’na göre, 2013 yılında Akademikerball aynı zamanda “tüm Avusturya aşırı Sol grupların merkezi protesto hedefi idi. Gösterilerde polis ve protestocular arasında defalarca şiddetli çatışmalar yaşandı.

 

Akademik Baloya karşı yapılan protesto gösterilerinin yasaklanması, Nisan 2013’te, Avusturya Anayasa Mahkemesi [vfgh], 2011’de anti-KKR gösterisinin yasaklanmasının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Olası çatışmalar nedeniyle bir gösterinin yasaklanamayacağını, ancak iki grup arasında çatışma riski olması durumunda polisin toplanma özgürlüğünü garanti altına almak için çalışma yürütmesi gerektiğini belirtti.

Korona salgını nedeniyle iki yıldır yapılmayan balo her yıl yapılmış ve her yıl protesto edilmiştir.

Bununla beraber, Avusturya’nın başkenti Viyana’da aşırı sağcı Avusturya Özgürlükçü Partisi’nin [FPÖ] düzenlediği balo her zaman çatışmalara neden olmuştur.

Gergin bekleyiş

Bugün cuma günü yapılacak olan balo için perşembe günkü “ısınma protestoları”, Cuma günü şehir merkezinde planlananların işareti gibi. Perşembe günü yapılan protesto gösterilerinde üç polisin yaralandığı bildirildi. | © DerVirgül

Yayınlama: 24.02.2023
Düzenleme: 24.02.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.