Almanya’dan Alanya’ya tatile giden “gurbetçi” esnafların saldırısına uğradı

Küçük bir anlaşmazlık veya kavganın kitlesel bir kavgaya ve hatta linç etmeye vardığı Türkiye’de, altı esnaf Almanya’dan Alanya’ya tatile giden Türkiye göçmenine saldırdı. Nedeni ne olursa olsun, kolluk kuvvetlerini hiçe sayan esnaf linçi, var olan toplumsal huzursuzlukların sonucu mu? Türkiye’de küçük bir kavga veya olay neden kitlesel kavgaya dönüşüyor?

Almanya’dan Alanya’ya tatile giden “gurbetçi” esnafların saldırısına uğradı

Adem Hüyük

Bugün özellikle Twitter yeni adıyla X üzerinden yayınlanan bir videoda, Almanya’dan Alanya’ya tatile giden, Türkiye’de yaşayanların tanımlamasıyla bir “gurbetçiye” altı esnaf saldırmış, turistin eli kırılmak suretiyle yüzene aldığı darbelerle de ciddi şekilde yaralandığı, kavganın görüntülerinden anlaşılmaktadır.

Altı kişinin saldırdığı turiste karşı üstünlük sağlayamayan esnafın durumu, geçtiğimiz yıllarda İstanbul’da İrlandalı bir boksöre saldıran ve dayak yiyen esnafı hatırlatıyor. Alanya’da yaşanan olayda, esnaf turiste sopalarla saldırdığı ve kentin en işlek bölgesinde yaşanan kavgaya dakikalarca polisin müdahale için gelmemesi de tartışma konusu olmalıdır.

Yaşanan olayda hangi tarafın haklı olmasının bir önemi olmamasıyla birlikte, hukuk devletinde vatandaşların kendi kanunları çerçevesinde cezalandırma isteği, son günlerde yaşanan silahlı çatışma ve infazların daha da artacağı anlamına gelmektedir.

Saldırının görüntüleri: 

Türkiye’de küçük bir kavga veya olay neden kitlesel kavgaya dönüşüyor?

Türkiye’de küçük bir kavga veya olayın neden kitlesel boyutlara ulaştığı pek çok faktöre bağlı olabilir. Ancak çok örneklerini yaşadığımız “esnaf-müşteri” kavgalarının, kısa sürede esnaf dayanışmasıyla linç girişimine kadar gitmesi, komşuluk ilişkilerinden, feodal toplum anlayışına kadar uzanan bir anlayışın ürünüdür. Esnaf dayanışması sadece kavgalarda yaşanmadığı gibi, özellikle turistlik bölgelerde fiyatların belirlenmesi konusunda, kanun koyucuların iradesi dışında hareket edebilmekteler.

Ayrıca, ekonomik zorluklar veya sosyal eşitsizlik, küçük bir olayın büyümesine zemin hazırlayabilir. Toplumun ekonomik durumu ve gelecek endişesinin psikolojik sonuçları, insanları şiddet kullanmaya itebilir.

Küçük mahalle kavgalarının, sonuçlarının çok üzücü olduğu kitlesel kavgalara dönüşmesinin diğer nedenlerinden birisi de kültürel, etnik, dini veya siyasi hassasiyetler, bir olayın hızla büyümesine neden olabilir. Küçük bir anlaşmazlık veya kavga, bu tür hassasiyetlere dokunuyorsa, daha geniş bir kesim tarafından benimsenip desteklenebilir.

Diğer yandan, medya, olayları yayma ve büyütme gücüne sahiptir. Küçük bir olayın medya tarafından abartılı şekilde sunulması, halk arasında tepkilere ve büyük boyutlu protestolara yol açabilir. Sosyal medya platformları, haberleri hızla yayma ve toplulukları mobilize etme konusunda büyük bir rol oynar. Bir olayın sosyal medyada hızla yayılması, daha geniş bir kitleyi etkileyebilir ve protestoların büyümesine neden olabilir.

Yukarıdaki faktörlerden herhangi biri veya birkaçı bir araya geldiğinde, küçük bir kavga veya olay hızla büyüyebilir ve kitlesel linçe dönüşebilir. Bu gibi durumlar, toplumda linç kültürünü tetikler ki bu daha tehlikelidir. Toplum suçlu kabul ettiği kişi veya kişileri yargılamadan linç ederek öldürebilir veya yaralayabilir. Bunun örnekleri bir çok masum insanın kitlesel saldırılarda linç edilerek öldürülme vakalarında görülmüştür. |© DerVirgül

Yayınlama: 05.08.2023
Düzenleme: 06.08.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.