Avusturya’da 1981 yılı 23 Nisan kutlaması | “Atatürk posterini kendimiz çizdik”

Birinci neslin Türkiye’den yeni gelmiş çocuklarıydı onlar… Berndorf kasabasında kendi imkanlarıyla 23 Nisan Bayramı etkinliği düzenlediler. Yugoslavyalı kader arkadaşları onları yalnız bırakmadı. Der Virgül, şimdilerde emekli olan bu etkinliği düzenleyenlerle konuştu…

Avusturya’da 1981 yılı 23 Nisan kutlaması | “Atatürk posterini kendimiz çizdik”

1979 yılında Yozgat’ta liseyi yeni bitirmiş bir genç, aile birleşimi üzerinden Avusturya’nın Berndorf kasabasında yaşayan babasının yanına gelmişti.

Altı çocuklu bir ailenin bir çocuğu olan Rasim Arıkan, Almanca kurslarına gitmek istedi. Çünkü ilk nesil Almanca bilmiyor ve bunun bedelini ağır ödüyordu.

Ancak babası geçim sıkıntısı nedeniyle onun hemen işe girmesini istedi. Rasim babasının bu istediğini kırmadı ve bir yıl önce emekli olduğu fabrikada işe başladı.

Der Virgül’e konuşurken duygulanan Rasim Arıkan, 45 yıl aynı fabrikada çalıştım.

Kendi imkanlarımla fabrikada makine mühendisliği olarak tanımlanan kıdeme yükseldim diyordu; yutkunarak… Çünkü o eğitimine devam etmek istiyordu. Şartlar diyordu; “izin vermedi.”

 

23 Nisan 1981 Berndorf

Rasim Arıkan, Şakir Öztürk, Muzaffer Tonyalı ve İsmail Kirval kendi imkanlarıyla 1981 yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliği düzenlediler.

Virgül’e nasıl hazırlandıklarını anlatan Rasim Arıkan: “Elimizde hiçbir materyal yoktu. Atatürk posterini kendimiz çizdik. Aklımızda kalan 23 Nisan şiirlerini yazarak çocuklara okuttuk. Çok büyük bir katılım oldu. Hatta eski Yugoslavya’dan gelen bizim gibi işçi ve aileleri de katıldı.”

Bekarların kaldığı bir bina vardı. Birçok hazırlıkları orada arkadaşlarla yaptık diyen Arıkan, bu etkinliğin birinci nesle çok cesaret verdiğine inanıyor. Birinci nesil çok ezildi ve şimdi onlardan geriye hatıralar kaldı diyerek hüzünleniyor-du…

Sosyal medya paylaşımından yola çıkarak, Viyana’ya 48 kilometre uzaklıktaki Berndorf kasabasında yaşayan Rasim Arıkan’ı aramamız, onu çok mutlu etmişti.

“Gençlerin önünü açın, onlara yardımcı olun” diyor, emekli olduktan sonra Cuma günü ilk defa Türkiye’ye gidecek olan ikinci neslin kahramanlarından Rasim Arıkan. | ©DerVirgül

Yayınlama: 23.04.2024
Düzenleme: 23.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.