Avusturya’da göçmen çocuklarına uygulanan ayrımcılığa, E. bir darbe daha vurdu

Avusturya’da göçmen çocuklarına uygulanan ayrımcılığa, E. bir darbe daha vurdu

| Adem Hüyük 

Avusturya’da 2018/19 okul yılında, ÖVP-FPÖ federal hükümeti tarafından göçmen öğrencilerin dil becerilerini iyileştirmek amacıyla yeni bir Almanca dil destek modeli uygulandı. [bkz.: BMBWF 2019]

| E.’nin piyano sunumu

 

A. kızı için başardı…

2022 yılında röportaj yaptığımız A. D. ilk okula başlayan kızı Ecem için büyük mücadele vermiş ve başarıya ulaşmıştı.

A., içinde bulunduğu ülkeyi çok iyi tanıyan, üniversite eğitimini Avusturya’da tamamlayan, mevcut çalışma alanını gizli tutmak gerekliliği bakımından açıklanmayan konumu, onun çocuğunun da ayrımcılığa uğramasını engelleyemedi. Ancak, A.D. bunu bireysel olarak çok net bir şekilde engellemişti.

A.D. ile iki defa röportaj yapmış ve her iki söyleşimiz de A.’nın kızı E. eğitim sürecinde başarılı bir sonuç elde etmiş ve Aslı D.’nin ayrımcılık yapıldığına dair ileri sürdüğü iddiaları haklı çıkarmıştı.

A. D. DerVirgül’ün imtiyaz sahibi Adem Hüyük’ün yeğenidir. A. ile yaptığımız 2022 yılındaki röportaj şöyleydi:

Avusturya’da doğan ve ülkenin en prestijli kolejinden mezun olan A. D., binlerce göçmen ebeveynlerden sadece birisi. A., kızının anadilinin Almanca olduğunu, Türkçeyi daha az bildiğini söyleyerek, entegrasyonu soyut bir kavram olarak değerlendirmişti.

2021-2022 eğitim yılı için okullara kayıtların yapıldı günlerde röportaj yaptığımız A. D., o günlerde okul yönetimine karşı sürdürdüğü mücadelenin haklı gururunu yaşamakta.

Çünkü A.D. Kızını okula yazdırmak istediğinde, göçmen çocuklara ön sınav yapılıyor ve Almanca dilinde başarısız olan çocuklar, Almanca Destek Sınıfına (Deutschförderklasse) gönderiliyordu. Bu uygulama Avusturya’da halen davam etmekte.

A.D.’nin röportajından bir bölüm:

“A. D., çocukları ön sınava alınan ve alınacak olan binlerce göç geçmişi olan ebeveynlerden sadece biri.

Evet, entegrasyon soyut bir kavram! Kâğıt üzerinde görülen göçmen geçmişi, yine kâğıt üzerinde çıkartılan yasalar çerçevesinde değerlendiriliyor ve sınava tabi tutularak not veriliyor.

Çocukların ruh hali, içinde bulundukları şartlar göz ardı ediliyor.

Çocuklarımız hayatın daha başında, öğretmenlerin bile başarı beklentisi olmadığı sınıflara konularak, başarısızlığa itiliyorlar.

Almanca öğretmek için, karnesiz, denetimsiz, müfredatsız, sabit bir öğrenci sayısı ve zaman planlaması olmayan sınıflara yerleştirilen çocuklardan, başarı beklemek ve bunun adına da entegrasyon demek, aslında entegre olmasınlar demekle eş değerdir.

Peki ya, çocuklarımızı sınava çeken öğretmenlerin Almanca dilbilgisinden, benim Almanca dilbilgim daha iyiyse, ben entegre mi olmuş oluyorum? Oluyorsam neye ve kime göre?

A.D., Aşağı Avusturya Eyaletinde doğduğunu, anne ve babasının iyi derecede Almanca konuştuğunu söylüyor.

Ülkenin en prestijli özel turizm kolejini bitirip, Viyana’da üniversiteye devam etmiş. Aşağı Avusturya Eyaleti kamu sektöründe yönetici kadrosunda çalışmış.

Kızı doğunca işinden ayrılmış ve onun yetişmesiyle meşgul olmuş. (İşine tekrar dönmeyi düşünüyor)

Kızının Almanca sorunu olmadığını söyleyen A.D., Resmi kayıtlarda yer alan göç geçmişi bilgilerinden hareket edilerek, göçmen çocuklarına sistematik bir baskı uygulandığını ve bu ülkenin bir vatandaşı ve vergi mükellefi olarak buna karşı durmak, her şeyden önce kızım için çok önemli diyor,- gözü duvarda asılı diplomasına takılarak.

Benim de baktığımı fark edince, sohbetin seyrini değiştirdi ve ‘’Avusturya’da eğitimini bitirerek başarı sağlamış ve devlet kurumlarında önemli noktalara gelmiş göçmenlerin önü, geçmişte bugünkü gibi ayrımcı ve sistematik olarak kesilmiş olsaydı ne olurdu?’’ diye sordu ve yine kendisi yanıtladı: ‘’İşte o diploma olmazdı’’ dedi.

‘’Demografik anlamda zaten ‘yaşlı ülkeler’ kategorisinde bulunan Avusturya, göçmen çocuklarının önünü en baştan kesmekle, ileride emekli olan devlet memurlarının yerine geçecek kadro bulamaz hale gelecektir.

Somut olarak söylemek istediğim, ilk okula başlarken Almanca dil bilgim çok iyi değildi.

Ama bu durum, ileride kamu sektöründe üst düzey memur olmamı engelleyemedi. Çünkü o yaştaki bilgi ve becerim belirleyici değildi.

Belirleyici olan çocuklarımızın sorulan on tane soruya verilen yanlış yanıt yüzünden, hayatlarının ayrımcı yasalarla belirlenmesidir.’’

E.’nin dersleri çok iyi

Göçmen olduğu için sınava tabi tutulan E.’in karnesindeki tüm notlar [1], yani çok iyi bir karnesi var.

E’in karnesi, göçmenlere uygulanan ayrımcılığın aslında siyasi alt yapısının olduğunu ve ırkçı bir yaklaşım olduğunu göstermektedir.

Ne olmuştu?

Avusturya’da 2018/19 okul yılında, ÖVP-FPÖ federal hükümeti tarafından göçmen öğrencilerin dil becerilerini iyileştirmek amacıyla yeni bir Almanca dil destek modeli uygulandı. (bkz.: BMBWF 2019)

Daha önceki uygulamada, ders dilini yeterince bilmemeleri nedeniyle dersi izleyemeyen göçmen çocuklarına, dil destek kursları adı altında, zorunlu eğitim çağındaki çocuk ve gençlerin devam ettiği sınıfların yanı sıra haftada 11 saat destek görecekleri Almanca ikinci dil grupları oluşturulmaktaydı.

Bu sayede, öğrenciler normal sınıflarından kopmamış oluyorlardı.

2018/19 okul yılında, göçmen ailelere eğitim bakanlığı mühürlü okullardan mektup gönderilmeye başlanıldı.

Normal şartlarda okul kayıt öncesi yapılan ön mülakatın dışında, göçmen çocukları sınava tabi tutulmaya başlanıldı.

Birkaç öğretmenin gözetiminde ve öğrencinin velisinin dışarıda bekletildiği bir ortamda, çocuklar isminin bile ne anlama geldiğini bilmedikleri ‘şeye’ tabi tutuldular – sınava!

Alileri ve çocukları psikolojik olarak derinden etkileyen bu uygulama, çocukların kendilerini ‘’engelli’’ ve ‘’dışlanmış’’ hissetmelerine neden olmakta.

Özünde entegrasyon için yapıldığı söylenen uygulama, göçmenleri yaşadıkları ülkede ikinci sınıf vatandaş durumuna düşürerek, onların uyum sağlamalarını sekteye uğrattığı görülmektedir.

Peki şimdi ne oldu?

Ayrımcılığa uğrayan, ancak annesi Aslı tarafından müdahale edilerek eğitim sürecini normal sürdüren E., bugün eğitim gördüğü okulun müzik bölümünde piyano becerisini göstererek, bir kez daha ayrımcılığın yanlışlığını Avusturya eğitim bakanlığına göstermiş oldu… |© DerVirgül

Yayınlama: 24.05.2024
Düzenleme: 24.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.