Avusturyalı Türkler neden artık Avusturya adına oynamıyor?

Korkmaz, Kavlak, Pehlivan: 2000’li yıllarda Türk asıllı Avusturyalılar milli futbol kahramanı oldular. Burada neredeyse 300.000 kişi yaşıyor ama şu anda Avusturya Milli Takımında [ÖFB] oynayan tek kişi bile yok. Neden?

Avusturyalı Türkler neden artık Avusturya adına oynamıyor?

“Ü-Ü-Ü-Ümit” sesi Viyana’nın Ernst Happel Stadyumu’nda yankılandı. 2008 yazında ülkede düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda kırmızı-beyaz-kırmızı şapkalı, yanakları boyalı 50.000 taraftar bir adama tezahürat yaptı: Türk göçmenin oğlu Ümit Korkmaz. Çevik ve hızlı bir dribling oyuncusu. Kalabalık “Ü-Ü-Ü-Ümit” diye tezahürat yaptı. Taraftarların böyle oyunculara açlığı vardı. Üst liglerde çok az yetenek vardı ve neredeyse hiç golcü yoktu. Ama sonra ülkede umut doğdu. Göçmen çocuklar milli takıma girerek oyunu yeniden canlandırdı. Bunlar arasında Türkiye göçmenlerinin pek çok çocukları da var: Neredeyse aynı dönemde Avusturya’da oynayan Veli Kavlak, Yasin Pehlivan, Ekrem Dağ, Ramazan Özcan, Ümit Korkmaz.

Şu anda ülkede Türkiye kökenli 300.000’den fazla insan yaşıyor ve bunların çoğu futbol konusunda son derece tutkulu. ÖFB şunu düşünüyordu: Türk asıllı üst düzey futbolcuların eğilimi devam edecek ve hatta yoğunlaşacak. Ancak tam tersi oldu: Şu anda milli takımda oynayan kimse yok. Bundesliga’nın önde gelen takımları için de işler daha iyi görünmüyor. Neden bu kadar az Türkiye kökenli insan zirveye çıkıyor?

Ümit ve çöp kamyonu

2008’den beri taraftarların favorisi olan Ümit Korkmaz, şu anda 38 yaşında ve futbolu bırakıyor. Almanya Bundesliga’ya girmeyi başardı, Rapid Vienna ile şampiyon oldu ve ülkedeki ilk Türkiye kökenli yıldızlardan biri oldu.

Göçmen bir çocuk nasıl bir ilerleme kaydeder? Wiener Zeitung röportajında tesadüfen keşfedildiğini söylüyor. Anne ve babasının baskısı olmadan sadece eğlence için futbol oynadı. Bir gün bir çöp kamyonu futbol oynadığı sahanın önünde durduğunda, şanslı olduğunu düşündü. Annesi temizlikçi, babası depo işçisiydi; Evde “gözyaşlarına boğuldu, çünkü annemle babamın bir yılda kazandığı kadarını ben de bir ayda kazandım.”

Geleceğin dünya yıldızları ve öfkeli babalar

Korkmaz’ınki gibi başarı öyküleri bir şeyleri değiştirdi. Türkiye’den gelen pek çok göçmen artık futbol işini daha iyi bir yaşam ve milyon dolarlık ikramiye için büyük bir fırsat olarak görüyor. Sonuç olarak çocuklarının küçük yaşlardan itibaren “aşırı baskı” altında olduğu söyleniyor. Üst düzey bir yerel kulübün gençlik müdürü, ebeveynlerin sıklıkla “evlerinde bir sonraki dünya yıldızının olduğunu” varsaydıklarını söylüyor. Bu da sorunlara neden oluyor. Babaların çocukları üzerindeki baskı, ileriye dönük spor yaşantısını olumsuz etkiliyor.

Bir akademi müdürü, babasının sürekli baskısı nedeniyle oynama zevkini kaybeden bir çocuğun sonunda kulübü terk ettiğini anlatıyor. “Bunun gibi pek çok hikaye anlatabilirim” diyor biri. Pek çok erkek çocuk kendini bir ikilemde buluyor: Bir yandan ebeveynlerinin isteklerini yerine getirmek isterler, diğer yandan bu onların futbola olan ilgilerini kaybetmelerine neden olur.

Büyük kulüplerin altyapı akademileri buna yanıt verdi. Bir çocuğu almadan önce ebeveynlerin evini kontrol ederler. Avusturya’daki büyük bir kulübün altyapı direktörü şöyle diyor: “Eşit derecede iyi iki oyuncu arasında seçim yapmak zorunda kalırsanız, sonunda daha az sorunla karşılaşacağınızı bildiğiniz oyuncuyu seçersiniz.” Ve: “Evinde strese giren oyuncular hiçbir zaman huzur bulamazlar, kendilerini geliştirmekte zorlanırlar ve sonuçta kulübe hiçbir şey kazandırmazlar.”

Bazı eğitmenlerin Wiener Zeitung’a bildirdiğine göre, Türk göçmenlerin pek çok oğlu çocukken kelimenin tam anlamıyla “tatbikat görüyor”. Ebeveynler danışmanlar tutuyor, pahalı özel eğitim seansları için para ödüyor ve Instagram profilleri oluşturuyor. Hedef: çocuklarınız milyoner yıldızlar haline gelmeli. Aslında Viyana’da bireysel koçluk için çok sayıda teklif bulunmaktadır. Örneğin Viyana “Futbol Laboratuvarı”. Burada amaç “tecrübelerimizle yedi yaşından itibaren çocukları futbolun büyük dünyasına hazırlamaktır”. Kurucular Jürgen Csandl ve Sertan Güneş, SBE Yönetimi’nin koçları ve asıl işleri gözlemci ve oyuncu danışmanıdır.

Dünya kariyeri mi?

Güneş, (diğer birçok Türk asıllı oyuncunun yanı sıra) 20 yaşındaki Yusuf Demir’e bakıyor. Son yılların en büyük Avusturyalı yeteneği, uluslararası gazetelerde “Avusturyalı Messi” olarak övülen küresel bir transfer oyuncusu olarak görülüyordu. Kariyeri Türk göçmenlerin hırslarını daha da güçlendirdi. Yusuf, genç bir çocukken bile dikkat çekici bir yetenekti. Teknik olarak güçlü, zorlu; birdenbire topu daire içine alıp üst köşeye gönderen biri. Türkiye’de doğan babası Hasan, her gençlik maçından sonra danışmanlardan aldığı bir paket kartvizitle eve geliyordu – Yusuf henüz 13 yaşındaydı.

Türkiye’de kendimi yabancı hissettim ve Viyana’ya döndüğüm için mutlu oldum
Ümit Korkmaz, eski futbolcu.

Yusuf Demir’in anne ve babası 20 yıl önce misafir işçi olarak ülkeye gelmişler. Babam bir garson, annem bir süpermarket çalışanı, toplu konutlarda bir hayat. Genç Yusuf artık ailesini zengin etmeyi başarmıştı. Bir röportajında, bir gün dünya futbolcusu olmak istediğini daha önceden vurgulamıştı. Rapid’de ise yavaş yavaş geliştirmeye çalıştılar. Rapid spor direktörü Zoran Barisiç, “sırf yüksek fiyata satılsınlar diye 16 yaşındaki erkek çocukların tüm zamanların en büyük yetenekleri olarak abartılmasını” kınanacak bir uygulama bulduğunu eleştirdi. Demir, 18 yaşındayken büyük FC Barcelona tarafından kiralandı ve kısa bir süre sonra ilk kez Avusturya adına forma giydi. Bir dünya kariyerine benziyordu. Ancak İspanyollar satın alma seçeneğini kabul etmedi. Rapid’e döndüğünde genç çocuk hayal kırıklığına uğramış görünüyordu. Demir’in tüm gün boyunca topla dans etmeyi çok istediğini söylüyorlar. Ama iş böyle bir şey. Galatasaray İstanbul onu 6 milyon euroya satın aldı. Şu anda FC Basel’de kiralık olarak bulunuyor ve burada yeniden yedek kulübesinde yer alıyor.

Bundesliga’nın önde gelen kulüplerinde de Türk asıllı Avusturyalı yok

Çarpıcı olan ise Türkiye kökenli Avusturyalıların neredeyse hiçbirinin en iyi beş yerli kulüpte oynamamasıdır. Bundesliga’da Avusturya Viyana, RB Salzburg, Sturm Graz ve LASK’ın kadrolarında bir tane bile yok. En az 19 yaşındaki Furkan Dursun yakın zamanda Rapid Vienna’nın genişletilmiş kadrosuna dahil oldu.

Türkiye cankurtaran halatı

Eğer burada başaramazlarsa, birçok insan hızlı ve alelacele yurt dışına, örneğin Türkiye’ye taşınıyor. Ülke, yurtdışından agresif bir şekilde yetenekli Türkleri işe alıyor. WZ röportajında Ümit Korkmaz, ailesinin memleketine çok erken taşınmama tavsiyesinde bulunuyor. Kendisi de tecrübeli bir oyuncu olarak Rizespor’a gitti. “Kendimi tuhaf hissettim” diyor. Türk kökenine rağmen orada bir yabancı olarak kaldı. Kahvaltı salonunda yemek yemeye başladığında etrafındaki her şey çok sessizleşti. “Sonra şunu öğrendim: Kaptan gelene kadar yiyecek yok.” “Sonunda,” diyor, “Viyana’ya döndüğüm için mutluydum.” Genç oyuncular bu kaba muameleden hemen korkuyorlar, diyorlar ki, Daha sonra pişmanlıkla geri dönerler ve yerel kulüplerin kapısını tekrar çalarlar – ama orada sabırsız aileleri tanıyorlar ve giderek daha fazla sırtlarını dönüyorlar. Zirveye çıkamayanlar alt mecliste oynamaya devam ediyor.

Sokak futbolcuları baskıcı canavarlara karşı

Oyuncu menajeri ve bireysel antrenör Sertan Güneş, WZ’ye, nesiller boyu Türk kökenli genç oyuncularla ilgilendiğini söyledi. “Yüzde 90’ı teknik açıdan oldukça bilgili” diyor. Klasik asil teknisyenler ve oyun kurucular. Avusturya futbol dünyası, bir zamanlar Herbert Prohaska gibi seçkin sokak futbolcularının sahip olduğu eski erdemleri geri getirecek göçmen çocukların olmasını umuyordu. Ancak daha sonra ülkede profesyonel futbolculara yönelik talepler değişti.

Birçoğu yeteneklerine, topa ve tekniklerine çok fazla güveniyor.
Sertan Güneş, oyuncu temsilcisi

Artık önemli olan oynamaktan çok koşmak: Bundesliga’nın en iyi takımlarıyla ve milli takımda. Birkaç gün önce Avusturya, (Real Madrid, Inter Milan ve Juventus Torino’dan top sihirbazlarıyla gelen) Türkiye ile tanıştı. Nihai puan: 6:1. Avusturya güçlü, agresif, cesur ve başarılı bir performans sergiledi, ancak neredeyse hiçbir göç geçmişi olan oyuncu yoktu. Konrad Laimer, Xaver Schlager, Christoph Baumgartner, Michael Gregoritsch ve Nicolas Seiwald savaştı, mücadele etti, pres yaptı ve kazandı. Oyuncu menajeri Güneş, “Çocuklara her gün anlatıyorum” diyor, “Atletizm olmadan, mücadele etmeden, koşmadan, topa karşı çalışmadan artık mümkün değil. Birçoğu yeteneklerine, topa ve tekniklerine çok fazla güveniyor. Bundesliga’ya çok az sayıda Türk kökenli insanın katılmasının nedeni de bu.”

Türk yerine Sırp kökenli

ÖFB gençlik milli takımlarında bir avuç Türk kökenli genç futbolcu oynuyor. Korkmaz, “Ama bunu çok erken yapıp sallanan sandalyeye oturmayı düşünmemelisiniz” diyor. “David Alaba, Bayern Münih’le sözleşme imzalamadı çünkü o en güzeli. Beyefendi harika bir iş çıkardı.” İlkay Gündoğan (eski Manchester City yıldızı ve şu anki Barcelona oyuncusu) Almanya’da milli takımın kaptanlığını yapıyor. Ondan önce Mesut Özil rol modeldi. Avusturya futbolu, diğer ülkelerden gelen göçü yansıtmaya devam ediyor. Milli takımın büyük yıldızları Balkan oyuncularıydı ve hala da öyledir: Arnautoviç, Dragoviç, Junuzoviç, Vastic. Şu anda ÖFB milli takımında oynayan Nijeryalı, Ganalı, Sırp, Hint ve Romen kökenli çok sayıda oyuncu var, ancak Türkiye kökenli hiç yok.| ©DerVirgül

 

Yayınlama: 12.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.