II. Viyana Kuşatması, çini ustası ve babasının mesleğini sürdüren kızı…

T.C. Viyana Büyükelçiliği duvarlarını süsleyen çini eserini haberleştiren “Avusturya Gündem” yöneticisi ile çini eserinin sahibi olan Sıtkı Olçar’ın İstanbul’da yaşayan kızı iletişime geçti. İletişim, bu haberin yazılmasına vesile oldu…

II. Viyana Kuşatması, çini ustası ve babasının mesleğini sürdüren kızı…

| Adem Hüyük 

Avusturya arşivlerinde korunan 2.Viyana Kuşatmasında Osmanlı subaylarının çizdiği Viyana stratejik şehir planı, ünlü çini ustası Sıtkı Olçar tarafından çini üzerine işlenmiştir. Bunun bir örneği de T.C. Viyana Büyükelçiliği duvarlarını süslemektedir.

“Avusturya Gündem” haber sayfasının dikkatli okuyucuları, sayfa yöneticisi Özden Çelik’in Avusturya’da Osmanlı tarihi üzerine özel bir ilgisi olduğunu hatırlayacaktır.

Bu ilgiden dolayı, T.C. Viyana Büyükelçiliği duvarlarını süsleyen, 2.Viyana Kuşatmasında Osmanlı subaylarının çizdiği Viyana stratejik şehir planını çini üzerinde ölümsüzleştiren Sıtkı Olçar’ın eserinin fotoğrafını çekerek ve çok da ayrıntıya girmeden kısa bir haber yaptı.

 

Nida Olçar “Avusturya Gündem” sayfasını aradı

Avusturya Gündem tarafından dün yayınlanan haberden sonra ünlü çini ustası Sıtkı Olçar’ın kızı Nida Olçar sayfa yöneticisini arayarak, babası ve eserleri hakkında bilgiler verdi.

| Sıtkı Olçar

2.Viyana Kuşatmasında Osmanlı subaylarının çizdiği Viyana stratejik şehir planını çini üzerine işleyen Kütahyalı ünlü çini ustası Sıtkı Olçar, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülüne layık görüldü.

| Nida Olçar

UNESCO’nun “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülü verdiği ve 2010 yılında vefat eden Kütahyalı ünlü çini ustası Sıtkı Olçar’ın kızı Nida Olçar, babasından öğrendiği çinicilik mesleğini sürdürüyor.

2017 yılında Anadolu Ajansına röportaj veren Nida Olçar, genellikle ataerkil bir meslek olarak bilinen çiniciliği bir kadın olarak sürdürerek Kütahya çinisine katkı sağlamaya çalıştığını dile getirdi. Nida Olçar, şöyle devam etti: “Bu mesleği yaparken asla bir ustayı kopya etmiyorum. Rahmetli babam da öyleydi, kendine has üslubuyla eserler üretiyordu. Çiniden saatler, keşkülü fukara kapları gibi özel tasarım sergileri oluşturuyoruz. Şimdi raflarda genellikle endüstriyel ürünler mevcut ancak biz hala eski usul, eski atölye şartlarını yaşatmaya çalışıyoruz. Kütahya çiniciliğini korumaya ve bir adım ileriye götürmeye uğraşıyorum. Rahmetli babam Kütahya sevdalısıydı, bize de çocukluğumuzdan beri bunu aşıladı. Onun Kütahya’sına, Kütahya çiniciliğine hizmet edeceğim. Bu bağlamda da ataerkil bu mesleği gücümüz yettiğince zirveye taşımaya çalışacağım.”

Kütahya’nın dünya üzerinde çiniciliğin mutfağı olduğunu anlatan Olçar, kentten giden ham madde ve çinilerle Konya’da, Kapadokya’da, Tokat’ta bu mesleğin devam ettiğini, kendilerinin de “Sıtkı” imzasıyla Kapadokya’da, Katar’da, ABD’de, İstanbul’da ve Afyonkarahisar’da, çini sanatını tanıtmak ve sevdirmek adına mağazalar açtıklarını aktardı.| ©DerVirgül

Yayınlama: 29.02.2024
Düzenleme: 29.02.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.