“Neredeyse çevremde borcu olmayan kimse yok”

Avusturya’da pandemiden sonra kanıksanan hayat pahalılığı, özellikle göçmenleri olumsuz etkiliyor. Para biriktirmek bir yana, yaz tatillerinde Türkiye’ye gidebilmek için kredi çekenlerin sayısı oldukça fazla.

“Neredeyse çevremde borcu olmayan kimse yok”

| Adem Hüyük

Avusturya İstatistik Kurumu [Statistik Austria] 2024 verilerine göre, Avusturya’da kişi başına düşen milli gelir 48.562,60 Euro. Ülkede enflasyon mart ayı analizlerine göre yüzde 4,2 olarak kayıtlara geçtiği görülüyor. Ancak enflasyonun vatandaşa yansıması bu rakamın çok üzerinde. Mart ayı verilerine göre gastronomi sektöründe enflasyon yüzde 18’lere yükselirken, marketlerde bu oran yüzde 12 olarak tespit ediliyor. 2023 yılına göre döner sandviçlerdeki fiyat artışları yüzde 17’lere ulaştı.

Diğer yandan konut kiralarında üst üste yaşanan fiyat artışları, enerji ve belediye hizmetlerine gelen zam, Avusturya’da 80 metrekare kiralık bir dairenin kira hariç sadece kamu hizmetlerine ödenen aylık miktar 300 Euro’yu dünya sıralamasında ilk sıraya yerleşti.

Akaryakıt zamlarıyla birlikte, otoban ücretleri ve kısa süreli otomobil park alanlarının da fiyatlarında artış yaşandı.

Bütün bu fiyat artışlarının yanı sıra, göçmenlerin almaları zorunlu olan ve oturum izni olarak tanımlanan vize kartlarının da fiyatlarında artışlar yaşandı. Beş yıllık bir oturum kartının uzatılması 250 Euro’nun üzerine çıktı.

Avusturya’da asgari ücret yok!

Pandeminin beraberinde getirdiği çift haneli enflasyonun faturasını her zamanki gibi çalışanlar ödüyor. Korona salgını sürecinde yüzde 200’lere varan elektrik zamları ve yüzde 92’ye varan ısınma fiyat artışlarının şimdilerde geriye çekildiği söylense de fiyatlarda kalıcı zamlar varlığını koruyor.

Hayatın tüm alanında fiyat artışları yaşanırken, asgari ücretin olmadığı ülkede çalışanların ücretlerinde beklenenin altında artış sağlandı. Sektörlerin toplu iş sözleşmelerine göre çalışanların ücret artışının belirlendiği Avusturya’da, metal çalışanlarına verilen yüzde 10,6’lık bir artış, ülkenin en yüksek işçi zammı oldu.

“Neredeyse çevremde borcu olmayan kimse yok”

Avusturya’da hayat pahalılığından en çok etkilenen kesim şüphesiz göçmenlerdir. Çünkü çoğunluğunun meslek sahibi olmaması, onların daha düşük ücretli işlerde çalışmasına neden oluyor. Bunun yanında çok sayıda Almanca konuşamayan çalışanı göz önüne alırsak, iş bulmaları dahi uzun bir işsizlikten sonra mümkün olabiliyor.

Çevremizdeki her iki göçmenden birinin otomobili banka krediyle alınmıştır. Banka kredisi sadece otomobil alımlarında değil, yeni bir eve taşınmak isteyenler depozit ve mobilya gibi ihtiyaçlarını da bankalardan aldıkları kredilerle ödeyebilmektedir.

Yaptığımız alan çalışmalarında konuştuğumuz yüz göçmenden seksen kişinin bankaya çeşitli nedenlerden dolayı borcu olduğu görüldü.

İki kişinin çalıştığı haneye ortalama 3500 Euro girdiği düşünülürse, ülkede dört kişilik bir ailenin insani yaşam standartlarında geçine bilmesi, yani sinema, tiyatro, konser gibi sosyal etkinliklerden faydalanması için ortalama 4500 Euro geliri olması gerekmektedir.

Yaz ayları yaklaştıkça, göçmenlerde başlayan anavatan heyecanı beraberinde bir aileye ortalama 5000 Euro masrafı getirmekte. Birçok Türkiye kökenli aile, Türkiye’ye gidebilmek için banka kredisi veya yakın çevrelerinden borç almaktadır.

Yaz aylarında Türkiye’ye uçak biletlerinin 600 Euro’nun üzerine çıktığı hesap edilirse dört kişilik bir aile daha evinden çıkmadan 2400 Euro ödemek zorunda kalacak.

Üç hafta tatil sonrasında yapılan borcu kapatmak, kim birli belki de altı ayı bulacak.

İşte Avusturya’daki dar ve orta gelirlilerin durumu… | ©DerVirgül

Yayınlama: 11.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.