Olağanüstü hâl ilan edilen Favoriten’in gerçek sahipleri, otoriteyi tanımıyor!

Hiçbir Yere Gitmeyenlerin Caddesi’nde Avusturya hükümeti, sokak çatışmalarını engelleyeceğini düşünerek olağanüstü hâl ilan etti. Ancak caddenin gerçek sahipleri, acımasız insanın caddelerinde, Marx’ın karşıtların çatışması, birbirlerini var eder anlayışıyla direniyor ve hakimiyetlerini bırakmıyorlar…

Olağanüstü hâl ilan edilen Favoriten’in gerçek sahipleri, otoriteyi tanımıyor!

| Adem Hüyük

Viyana üzerine onlarca makale yazmışlığım var. Ayrıca göçmenlerin yaşadığı Viyana-Favoriten semti veya ilçesinin Favoriten Caddesi üzerine de yazmışlığım vardır.

Sonrasında kendi makalelerimi çok beğenmişliğim yoktur. Ancak “Hiçbir Yere Gitmeyenlerin Caddesi” yazımı belirli aralıklarla okuduğum olmuştur.

Hiçbir yere gitmeyenlerin caddesi olarak işaret ettiğim yine, Favoriten Caddesi’dir.

Bu cadde İstanbul’da istiklal, İzmir’de Kıbrıs, Ankara ise Yüksel Caddesi gibi kabul edile bilinir. Zaten Mariahilfe Caddesi’nden sonra Viyana’nın en uzun ve en kalabalık caddesidir.

2021 yılında kaleme aldığım, “Hiçbir Yere Gitmeyenlerin Caddesi” makalemde şu ifadelere yer vermiştim: “Kaynak ve yağan yağmur-eriyen kar suları, eninde sonunda bir göle veya denize dökülür. Bu süreç derelerle başlar çay, ırmak, nehir ve büyük akarsular olarak daha büyük su topluluklarına, göle ve denize ulaşır. Bütün bunları, yani suyun akıntı yönüne doğru ilerlemesini sağlayan güç, yer çekimidir. Az gelişmiş ülkelerde veya küçük yerleşim bölgelerinde istediği yaşam standartlarına ulaşamayan insan, gücün çekimine kendisini kaptırarak, büyük kentlere ve daha refah ülkelere göç ederler.”

İşte o göç edenlerin bir kısmı çalışma müsaadesi alana kadar, Favoriten Caddesinde volta atmaya devam edecekler.

Yeni gelenler, eskiden gelenler, Monarşi döneminde Çekya’dan gelen tuğla işçileri ve hatta 400 yıl önce gelen göçmen köylüler, Romalılar ve Keltler, hangi kavim, hangi ulus gelirse gelsin Favoriten’in sahibi olamamıştır.

Çünkü tarihler boyunca, gece karanlık çökünce başlayan ve tan vaktine kadar egemenlik kayıtsız şartsız güvercinlerin olmuştur…

Güvercinler, şehirlerin doğal bir parçası ve Viyana’da sembolik anlamlara da sahiptirler.

Favoriten’de olağanüstü hâl ilan edildi

Tarihsel değerlere sahip olan ve yine tarihsel işçi direnişlerine sahne olan, en önemlisi Nazi Almanya’sına direnen Favoriten’de şu günlerde İçişleri Bakanlığı tarafından olağanüstü hâl uygulamasına maruz kaldı.

Mültecilerin sokak kavgaları ve uyuşturucu ticareti sebep gösterilerek yaz aylarının ortalarına kadar ilçenin önemli bir kısmında “silah yasağı yasası” uygulanması uygun görüldü.

Güvercinler özgür

Favoriten Caddesi’nde şu sıralar kimseler özgür olmadığı gibi güvende de değiller. Zira sokak kavgalarını engellemek isteyen federal hükümet, olağanüstü hâl ilan ederek bölge insanlarını daha da tedirgin olmalarına yol açtı. Zira yasaya göre elma soymak için taşıdığınız çakı bile suç unsuru sayılabilecek, polis arama izni olmadan sizin üzerinizi arayabilecek, bölgeye yerleştirilen güvenlik kamera görüntülerinin kullanım kapsamı genişletilecek, istihbarat birimlerine mahkeme kararı olmadan verile bilinecek.

Favoriten Caddesi’nde sabahın erken saatlerinde sadece güvercinler özgür gibi görünüyor.

Çünkü, “Kanatlarını çırptığı kadar özgürdür güvercin.”

Bu yüzden yürüdüğü kadar özgürdür insan. Favoriten caddesini farklı kılan ise ‘hiçbir yere gitmeyen’ insan sayısının çok olmasıdır.

Burası ‘kendisinden’ ayrılmak istemeyenlerin, kendisi gibi yaşayanlarla güvende olduğunu düşünenlerin, hiçbir plan program yapmadan, birbirlerini aramadan ama aynı yerde aynı saatlerde buluşan insanların caddesi.

Burası politik ve kültürel anlamda, hiçbir şeye ve hiçbir kişiye değmeden ve değinilmek istenilmeden sadece yaşamaya çalışanların caddesi.

Onlarca ayrı dilin konuşulduğu ancak, bir ortak dilde birleşilemeyen ama aynı sınıfın insanlarının caddesi.

Hangi dilde olursa olsun, buradaki insanların şarkılarında acı vardır.

Acıdan geçen şarkılar, acıdan beslenmek için değil, o acılar bire bir yaşandığı için dinlenir. Çünkü içinde hasret, fakirliğin verdiği burukluk vardır.

Her şeyden önce tanımlanamayan duyguların tarifi için bir arayış vardır.

Burası küçük görülen insanların, büyük ama fakir dünyasıdır.

Burası, silah satarak yükseltilen yaşam standardını hiç sorgulamayan ama göçmenlerle yaşam standartlarının değişmesinden korkan yerli halkın, o silahlardan çıkan kurşunla ölen anne-babaların çocukları tarafından hesap sorulacağının sanıldığı caddesidir…

Burası erken saatlerde saatlik devrim yaparak iktidara gelen ürkek güvercinlerin sosyalist üretim ilişkilerinin hakim olduğu ülkesidir.

Favoriten Caddesi’nin gerçek sahipleri, Filozof Friedrich Hegel’in; “tez, antitez, sentez” diyalektik yöntemine meydan okuyarak, şehre inen devrimci militan edasıyla hakimiyetini ilan eden ve Marx’ın karşıtların çatışması, aynı zamanda birbirlerini var eder, anlayışına paralel davranan, doğanın diyalektik gelişimine sınıfsal bir tavır takınan güvercinlerdir.

Doğanın ona sunduğu daha geniş özgür alanları seçmeyerek, Viyana’nın olağanüstü hâl ilan edilmiş caddesinde yaşamayı göze alan güvercinler, özgürlükle tutsaklık arasındaki çatışmanın içerisinden sıyrılarak, Favoriten Caddesi’nde sabah saat 05.00 sularında yaşaması için gerekli olan yiyecekleri bulma mücadelesi veriyor ve bu mücadeleyi, Favoriten işçileri gibi kazanıyor… | ©DerVirgül

Yayınlama: 07.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.