10. Viyana’da olağanüstü hâl işe yarıyor mu?

Viyana-Favoriten ilçesinde şiddeti önlemesi düşünülen yeni bir yasal zorunluluk getirilmesinin üzerinden üç gün geçti. Peki olağanüstü hâl olarak nitelenen bu kısıtlamalar bölgede işe yaradı mı? Bölge esnafıyla konuştuk.

10. Viyana’da olağanüstü hâl işe yarıyor mu?

Viyana ve ülkenin en büyük ilçesi Favoriten, yani 10. Viyana Bölge’nin önemli bir kısmında uygulamaya konulan “silah yasağı bölgesi” gereği, bölge 30 Haziran 2024 tarihine kadar olağanüstü hâl uygulamasına maruz kalacak.

 

Favoriten ilçesinde artan sokak çatışmaları, yerini bıçaklı kavgalara ve etnik gruplar arasında güç göstergesine ve hatta kurtarılmış bölgeler ilan etmeye kadar uzanmıştı. Medyanın her gün bölgeden sokak çatışması haberlerini bültenlerine taşıması üzerine, diğer bölgelere göre istatistik olarak aşırı bir suç oranı olmamasına rağmen, gözler 10. Bölge’ye çevrildi.

‘Silah Yasağı Bölgesi’ ne demek?

“Silah ve silah benzeri eşyaların taşınmasının yasak olduğu sınırlı bir alandır. Polis bu alanda kontroller yapabilir, silahlara el koyabilir ve para cezaları uygulayabilir. Yasa, insana zarar verebilecek küçük büyük kesici aletleri kapsamaktadır.”

Daha açıklayıcı olunursa, polis herhangi bir mahkeme/savcılık izni olmadan ve suçu ve suçluyu araştırma süreci olmasına gerek duymadan, sokaktan gecen herkese kimlik sorabilecek ve üst araması yapabilecek.

Üç gün sonra bölgede değişiklik oldu mu?

Avusturya’da resmî tatil olan pazartesi günü Favoriten Caddesi, Reumannplatz ve Keplerplatz civarındaki esnafla yapılan görüşmelerde, olağanüstü hâl uygulamasının faydalı olduğu sonucu çıktı. Bölge esnafı, cumartesi gününden itibaren tek bir defa bile kavga yaşanmadığını belirterek, özellikle bıçaklı grupların bölgede görünmediğini ileri sürdüler.

Ortalama her beş dakikada polisin devriye gezdiği cadde ve meydanlarda şimdilik bir sükûnet hâkim. Biz bu haber için araştırma yaparken, polis devriyesinin kimlik kontrolleri yaptığına şahit olmuş ve devamında üst araması yapıldığı da görülmüştür.

Kavgaya karışan grupların aynı zamanda uyuşturucu satıcılığı yaptığının da iddia edilmesi, polis güçlerinin eğitimli köpeklerle alanda hazır bulunmasının nedeni olarak görülüyor.

Özellikle Reumannplatz ve Keplerplatz gibi en kalabalık meydanlara yakın işletmeler, durumdan memnun. İşletme sahipleri, bıçaklı kavgaların normal müşterilerin korkmasına neden olduğunu söylüyor. Havaların ısınmasıyla kafe ve restoranların bahçelerinde oturacak olan kalabalık müşterin güvenliği için, uygulamanın yaz aylarda bitmesini istemeyen işletmeciler, hükümetin kalıcı bir çözüm bulmasını istiyor. | ©DerVirgül

 

Yayınlama: 01.04.2024
Düzenleme: 01.04.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.