Reumannplatz’a silah yasağı geliyor | Elma soymak için çakı bile taşınamayacak

Viyana-Favoriten ilçesi Reumannplatz ve komşu bölgelerde bir süredir talep edilen “silah yasağı bölgesi” yasası geliyor. Peki “silah yasağı uygulanan bölge” kuralları ne olacak? Bölge sakinlerini bekleyen yasal zorunluluklar nelerdir?

Reumannplatz’a silah yasağı geliyor | Elma soymak için çakı bile taşınamayacak

‘Silah Yasağı Bölgesi’: Silah ve silah benzeri eşyaların taşınmasının yasak olduğu sınırlı bir alandır. Polis bu alanda kontroller yapabilir, silahlara el koyabilir ve para cezaları uygulayabilir. Yasa, insana zarar verebilecek küçük büyük kesici aletleri kapsamaktadır.

İçişleri Bakanı Gerhard Karner (ÖVP) bu önlemi bir “ilk adım” olarak nitelendirdi. Yürürlüğe girdiğinde, bölge başkentte bu türden üçüncü alan olacak. Benzer bölgeler Leopoldstadt ve çevresindeki Praterstern’de ve Franz-Josefs-Kai’nin bazı bölümlerindeki Tuna Kanalı’nda zaten mevcut olup Şubat 2019’dan bu yana yürürlüktedir.

Viyana Eyalet Emniyet Müdürlüğü’nden ilgili bir yönetmelik üzerinden, polis bu bölgelerde insanları arama yetkisine sahip olacak. Eğer bir kişi silahla [bıçak ve kesici aletler] yakalanırsa, silahını teslim etmek zorunda. Ayrıca idari para cezasına da çarptırılacaklardır. Mesleğini icra ederken ya da bir ruhsata dayanarak silah ya da bıçak gibi benzeri nesneler taşıyanlar yasaktan muaftır.

Silah yasağı bölgesi “önlemler paketinin” bir parçası

Karner, polisin çocuk suçluluğuna karşı kararlı bir şekilde harekete geçmek istediğini vurguladı. Silah yasağı bölgesi, ilgili “önlemler paketinin” bir parçasıdır. Bir çalışma grubu şu anda cezai sorumluluk yaşının düşürülmesi ve cezai yaşı doldurmamış suçlular için sonuç ve yaptırımların uygulanmasının yolları üzerinde çalışıyor.

Ayrıca, kamusal alanlarda silahların – özellikle de bıçakların – genel olarak yasaklanmasına yönelik bir yasal değişiklik üzerinde çalışılmaktadır. Siyasi karar alıcılar öncelikle bıçakların kamusal alanlarda dolaşımdan kaldırılmasını istiyor.

İçişleri Bakanı “Gençlik suçlarına karşı tutarlı bir şekilde hareket edilmesi için çeşitli düzeylerde tedbirler alınması gerekiyor” dedi. “Seçici bir silah yasağı bölgesi sadece ilk adımdır. Amaç, bıçakları dolaşımdan daha iyi çıkarabilmek için polisin her alanda etkin yetkilere sahip olmasını sağlamaktır.”

Kamusal alanlarda bıçak yasaklarına yasal olarak izin verilebilir

İçişleri Bakanlığı Avusturya çapında bir silah yasağı çağrısında bulundu. Anayasa uzmanları, polis kontrollerinin aşırıya kaçmaması koşuluyla böyle bir yasakta yasal bir sorun görmüyor. İçişleri Bakanlığı’na göre sorun, şu anda yasal olarak silah olarak kabul edilmeyen ancak suçluların elinde genellikle ateşli silahlardan daha tehlikeli olan bıçakların dahil edilmesidir. Buna tek elle kullanılan bıçaklar ve belirli bir bıçak uzunluğuna sahip bıçaklar da dahildir.

Anayasa hukuku uzmanı Heinz Mayer Ö1’e verdiği röportajda Silah Yasası’nın başlamak için doğru yer olduğunu söyledi. “Federal yasa koyucu elbette Silah Yasası’nda belirli silahların” kamusal alanda taşınamayacağını öngörebilir. Mayer, “Eğer bunlar diğer insanlar için özel bir tehlike oluşturan silahlarsa, buna kesinlikle izin verilebilir” diyor.| © DerVirgül

Yayınlama: 26.03.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.