Yine Aylardan Kasım

10 Kasım saat 09’u 5 geçe…Zamanın durduğu, koca bir milletin önderini sonsuzluğa uğurladığı, büyük bir yasa boğduğu yaslı gün.

Yine Aylardan Kasım

Nazife Haskılıç

Bu dünyadan bir Mustafa Kemal geçti.

Hem de öyle bir geçti ki ardında yüzbinlerce evlat, cennet gibi bir vatan, devrimleri, ilke ve inkılaplarıyla..

Ölümü her canlı varlık gibi tadacağını bilerekten “Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.” demiş ve Anadolu halkının birlik, beraberlik ve kardeşçe yaşaması için çabalamıştır.

O mavi gözleri hep halkına çareler aramak için ufuklara dalmış; zekası, ileri görüşlülüğü, yüksek bilgi dağarcığı ona hep bir adım önde giden değerli bir devlet adamı unvanı kazandırmıştır.

İcraatlarıyla halkına her şeyden fazla insanca yaşayacağı bir ülke bırakmıştır.

Anadolu halkının muasır medeniyetler seviyesine çıkması için bir çok yenilik getirmiş bunun içinde olmazsa olmaz “eğitim” den başlamıştır. Harf inkılabıyla okuma yazma oranı beş kat daha artmış,  çağdaş eğitim veren okullar açarak gelecek nesillerin bilimin ışığında ilerlemesini sağlamıştır.

Ekonomiden eğitime, bilimden sanata pek çok yenilikleriyle Anadolu halkının diğer çağdaş ülkeler seviyesine çıkmasını ve her bir bireyin eşit haklardan yararlanmasını hedef almış, hedeflerini gerçekleştirmek için de ömrünün sonuna kadar bu uğurda çalışmıştır.

Anadolu halkına en güzel hediyesi Türkiye CUMHURİYET ‘i olmuştur.

Tek bir karşılık beklemeden.

57 yıllık ömrüne sığdırdığı yaşamının tek gayesi olan halkına ” Benden sonra beni benimsemek isteyenle bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar.” diyerek kurduğu Cumhuriyet’e sahip çıkılmasını ve bunun içinde çok çalışılmasını öğütlemiştir.

Ölümünün ardından sadece Anadolu halkı değil, dünya milletleri arasında da büyük yankı uyandırmıştır.

İsviçre’nin ileri gelen gazetelerinden Le Temps “Hakim bakışlı, madeni mavi gözleri kapandı. Fakat muazzam eser bakidir ve Türkiye Cumhuriyeti’nin mazisi gelecek için teminattır.”

İspanya’nın ileri gelen bir gazetesi ise “Atatürk askeri deha, devlet adamlığı ve filozof dehasını kendinde toplamıştır,” diye yazarak büyük önderin ne kadar önemli bir şahsiyet olduğunu tüm dünyaya duyurmuşlardır.

Bize böylesine güzel bir hediye veren Atamıza görevimiz her 10 Kasımda sadece yas tutmak değil, onun fikirlerini anlayıp ilke ve inkılapları ışığında gelecek nesillere bunu doğru bir şekilde aktarabilmektir.

Büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ü saygı, minnet ve rahmetle anıyorum./virgül.at

© Bild: virgül.at

Yayınlama: 09.11.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.