2023 yılında 480.000 tamir kuponu kullanıldı

Avusturya hükümeti tarafından başlatılan “tamir yardımı” kapsamında, her bir tamir kuponu 200 Euro’ya kadar olan tamir masraflarının yüzde 50’sini karşılıyor. Ancak şirketlerin dolandırıcılık yaptığı tespit edilmesi üzerine, ödemeler artık direk müşterilere ödenecek.

2023 yılında 480.000 tamir kuponu kullanıldı

Temmuz ayının başı ile Eylül ayının sonu arasında, şirketlerin sahte onarımlar yaptığı ve sübvansiyonu topladığı birkaç dolandırıcılık vakası ortaya çıkarıldığı için ikramiye durduruldu. Sübvansiyon artık doğrudan müşterilere ödeniyor ve artık onarım işletmeleri aracılığıyla faturalandırılmıyor. Şu anda Avusturya genelinde 3.100’den fazla ortak işletme sübvansiyon programına katılıyor.

Onarım primi Nisan 2022 sonunda uygulamaya konuldu

İklim Koruma Bakanlığı çarşamba günü yaptığı basın açıklamasında, Nisan 2022’nin sonundaki tanıtımından bu yana yaklaşık 840.000 kuponun kullanıldığını duyurdu. İklim Koruma Bakanı Leonore Gewessler (Yeşiller) “Çöpe atmak yerine onarmak hem çevre hem de cüzdanınız için iyi” dedi. Her bir tamir kuponu 200 Euro’ya kadar olan tamir masraflarının yüzde 50’sini karşılıyor. Müşteriler, ödemenin durumunu öğrenmek için reparaturbonus.at adresindeki “kupon izleyiciyi” kullanabilirler.

Yılın ilk yarısında, onarım bonusunun işlenmesinden sorumlu olan Kommunalkredit Public Consulting GmbH (KPC), katılımcı işletmelerde 74 şüpheli dolandırıcılık vakası tespit etti ve şirketleri Avusturya ve Avrupa savcılıklarına bildirdi. Yaz aylarında KPC, kayıpların toplam boyutunun en fazla dört milyon Euro’nun biraz altında olduğunu tahmin etti.

Önceki yıl: Onarımların yüzde 39’u cep telefonları içindi

Bir önceki yıl, kuponlarla finanse edilen onarımların yüzde 39’u cep telefonları/akıllı telefonlar, yüzde 9’arı bulaşık makineleri, çamaşır makineleri ve espresso ve kahve makineleri ve yüzde 5’i dizüstü bilgisayarlar içindi. Geri kalan kuponlar ise diğer onarımlar için kullanılmıştır. Bazı spor perakendecileri son zamanlarda onarım priminden memnun değildi. Avusturya Spor Malzemeleri Üreticileri ve Spor Perakendecileri Derneği (VSSÖ), Aralık ayı ortasında APA’ya elektrikli bisiklet satan birçok mağazanın bonus kapsamında (daha karmaşık) onarımları gerçekleştirme yetkisine sahip olmadığı eleştirisinde bulundu.

Avusturya Kurtarma ve Dayanıklılık Planının bir parçası olarak “NextGenerationEU” fonlarından onarım bonusu için toplam 130 milyon Euro kullanılabilir. Buna ek olarak, 2024 ve 2025 yılları için ulusal fonlardan 74 milyon Euro sağlanacak. İklim Koruma Bakanlığına göre, onarım bonusu başına ortalama yaklaşık 100 Euro sübvanse edilecek.| ©DerVirgül

 

Yayınlama: 04.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.